Hlavní obsah

West Ham prodal kapitána za miliardy, kvůli neshodám v klubu pak šetřil. Navlékne pásku Souček?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Arsenalu vyinkasoval za kapitána Declana Rice astronomických 116,6 milionu eur (více než 2,8 miliardy korun). I přes to se ale West Ham na přestupovém trhu do této chvíle činil minimálně. Teď shání posily doslova za minutu dvanáct… Proč se tedy kladiváři tak dlouho zdráhali, aby kádr, v němž budou i nadále figurovat čeští reprezentanti Tomáš Souček a Vladimír Coufal, zkvalitnili? Ptát se je na místě, jelikož nebýt vítězství v Konferenční lize, minulá sezona by se, vzhledem ke konečné čtrnácté příčce v domácí soutěži, považovala za čisté zklamání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček je jedním z kandidátů na nového kapitána West Hamu.

Článek

Podle britského portálu Daily Maily letní nečinnost způsobily rozdílné názory důležitých mužů klubu na přestupové cíle. Trenér David Moyes, nový technický ředitel Tim Steidten a spolumajitel David Sullivan se dlouho nemohli shodnout, za které z hráčů utratí tučnou sumu, která na účtu West Hamu přistála po odchodu Rice do Arsenalu. Na spadnutí byl prý i Moyesův konec, k němu ale, dost možná hlavně s ohledem na nečekaný úspěch v Konferenční lize, nakonec nedošlo.

Kvůli výše zmíněným rozmíškám byla první posila představena až ve čtvrtek, tedy pouhé dva dny před ligovým otvírákem proti Bournemouthu. Z Ajaxu Amsterdam se do Londýna stěhoval Mexičan Edson Álvarez za 38 milionů euro (asi 918 milionů korun), jenž může na hřišti fungovat nejen jako přímá náhrada za bývalého kapitána ve středu pole, ale také jako alternativa na stoperu.

„Měl jsem více nabídek, ale po rozhovoru s Timem Steidtenem jsem si vybral West Ham. Nešlo o těžké rozhodování, West Ham je úžasný klub se skvělými fanoušky. Nemůžu se dočkat toho, až se jim budu moci ukázat na hřišti," překypovala nadšením nová tvář v kabině Kladivářů.

Značnými finančními prostředky disponuje West Ham i po příchodu Álvareze, takže Moyes má vytipované i další hráče. Jde hlavně o ostřílené borce, kteří v Premier League již nějakou dobu působili, a ač se vedení během léta na jejich příchod příliš vlídně netvářilo, vypadá to, že skotský kouč nakonec dostane poměrně volnou ruku.

V nejbližších hodinách by měl absolvovat lékařskou prohlídku záložník James Ward-Prowse, specialista na standardní situace a jedna z prominentních postav Southamptonu, který v posledním ročníku Premier League sestoupil o patro níže.

Během víkendu by Kladiváři také, podle některých zdrojů, měli finalizovat jednání se stoperem Manchesteru United Harrym Maguirem. Ten v posledních letech na Old Trafford neprožíval vůbec povedené období, přestup by tak mohl být vysvobozením jak pro samotného hráče, tak pro Rudé ďábly. A možná i pro West Ham, pokud se tedy Maguire rozpomene na formu, která jej zdobila v Leicestru a donutila Mancehster v roce 2019 za jeho služby zaplatit 87 milionů euro (přes dvě miliardy korun).

Pro West Ham hovoří, co se týče vábení nových posil, jistota pohárové Evropy na podzim. Triumf v Konferenční lize totiž zajistil, že se Kladiváři představí ve skupinové fázi její věhlasnější sestry, tedy Evropské ligy. „Byla to naše první trofej po čtyřiceti letech, takže máme na čem stavět a posouvat se dále dopředu," prohlásil Moyes během letní přípravy, jen pár dní předtím, než začal Daily Mail spekulovat o jeho možném odchodu.

Šedesátiletý kouč u kormidla nakonec zůstal, ale bude muset vyřešit palčivou otázku, týkající se pozice kapitána. Před přestupem do Arsenalu totiž platil za lídra jak v kabině, tak na hřišti, již zmíněný Rice. Podle anglických médií se Moyes rozhoduje mezi pěticí hráčů, včetně Tomáše Součka, který pásku na levé paži nosí v české reprezentaci.

„Pokud by mě o to požádali, udělám to s hrdostí. Ale i kdyby ne, budu se snažit pro tým pořád dělat to nejlepší," reagoval v profesionálním duchu bývalý hráč Slavie či Slovanu Liberec. Souček roli kapitána plnil v přípravném duelu proti Dagenham & Redbridge (2:2), celku z páté anglické ligy. V dalších utkáních s páskou nastoupili dva stopeři, Najíf Adžuird a Angelo Ogbonna.

Definitivní rozuzlení přinese asi až sobotní ligový prolog na hřišti Bournemouthu (16:00). A stejně jako není jisté, zdali do něj nastoupí Souček coby kapitán, není jisté ani to, zda West Ham do té doby dotáhne příchod nějaké další z výše uvedených posil. Vzhledem k předešlému skrblení by se to ale možná mohlo hodit...

Reklama

  2 : 2 Bayern - Real Madrid 2 : 2 dohráno
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid
  Dortmund - PSG dnes 21 : 00
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG