Hlavní obsah

Severoirský golfista McIlroy obhájil titul na Canadian Open

Golfista Rory McIlroy obhájil titul na Canadian Open a připsal si 21. turnajové vítězství na okruhu PGA Tour. Z výhry, kterou v napínavém finálovém kole uhájil před Tonym Finauem a Justinem Thomasem, měl o to větší radost, že v počtu titulů předstihl Grega Normana, jednu z hlavních postav kontroverzní série LIV Golf Invitational sponzorované ze Saúdské Arábie.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Golfista Rory McIlroy s trofejí pro vítěze Canadian Open.

Článek

"Tenhle den si budu hodně dlouho pamatovat. Jednadvacet výher na PGA Tour, o jednu víc než někdo," prohlásil McIlroy, jenž patří mezi nejhlasitější kritiky konkurenční série a jejího financování. "S ohledem na to, co se teď děje, jsem měl extra motivaci. Ten chlápek, který tu sérii vede, má 20 výher na PGA Tour, já s ním byl nastejno a chtěl jsem se dostat před něj. A to jsem udělal. Pro mě je to skvělé, jsem na to pyšný," prohlásil McIlroy po zisku druhého titulu v sezoně.

Severoirskému hráči se podařila obhajoba poprvé v kariéře, i když na ni musel dlouho čekat. Po triumfu v roce 2019 se totiž čtvrtý nejstarší národní šampionát na světě dva roky nehrál kvůli pandemii koronaviru a šanci zopakovat vítězství tak dostal až letos. S bilancí 261 úderů porazil týden před majorem US Open o dvě rány Američana Finaua, jeho krajan Thomas zaostal o další dvě.

Poslední kolo turnaje hraného s dotací 8,7 milionů dolarů rozhodl před dotírajícími soupeři až na 17. jamce. "Mám pocit, že je čím dál těžší vyhrát na PGA Tour. Podívejte se na ty dva, se kterými jsem dneska šel. Vedl jsem a musel jsem zahrát osm pod par, abych to dotáhl. Množství talentu na tomhle okruhu je vážně ohromující," prohlásil.

Řada hráčů dala tento týden přednost premiérovému turnaji LIV Golf Invitational v Londýně, který se hrál s rekordní dotací 25 milionů dolarů. PGA je za účast suspendovala.

Komisionář PGA Tour Jay Monahan v Torontu označil novou soutěž, jíž se za statisícové bonusy upsali například Dustin Johnson, Phil Mickelson či Bryson DeChambeau, jako sérií exhibicí. Zpochybnil i zdroj peněz, kterými se podle kritiků snaží Saúdská Arábie vylepšil pověst pošramocenou porušováním lidských práv. "Zeptal bych se hráčů, kteří odešli, i jakýchkoliv jiných, kteří by to zvažovali, jestli se kdy museli omlouvat za to, že jsou členy PGA Tour," prohlásil.

Golfový turnaj Canadian Open série PGA Tour v Torontu (par 70, dotace 8,7 milionu dolarů):
1. McIlroy (S. Ir.) 261 (66+68+65+62)
2. Finau 263 (66+71+62+64)
3. Thomas (oba USA) 265 (69+69+63+64)
4. Rose (Angl.) 266 (69+70+67+60) a Burns (USA) 266 (67+69+65+65)
6. Conners (Kan.) 268 71+69+66+62.

Reklama

Související témata: