Hlavní obsah

Ze dna k titulu přes dvě prodloužení! Na tohle nikdy nezapomenu, líčí Mrkvův spoluhráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelným způsobem si francouzští házenkáři došli pro titul mistrů Evropy. Ve vyřazovacích bojích dvakrát zvládli prodloužení, nejprve v semifinále proti Švédsku, a poté i v neděli proti favorizovanému Dánsku, které zdolali 33:31. „Vyhrát takovým způsobem, to je neskutečné. Museli jsme bojovat 140 minut proti dvěma světovým týmům,“ radoval se 39letý velezkušený kapitán Nikola Karabatič.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Francouzský brankář Samir Bellahcene si ve 28 letech poprvé zachytal na velké akci a hned slaví titul.

Článek

Srbský rodák, který se v srpnu na domácí olympiádě rozloučí se svou bohatou kariérou, s Francií získal tři zlata z olympiády, čtyři z mistrovství světa a teď počtvrté ovládl i evropský šampionát. Po dlouhých deseti letech. „To se ani nedá popsat. Příliš mnoho emocí. A hlavně velká úleva,“ rozplýval se.

Karabatič ve své kariéře vyhrál vše, co mohl. A do své sbírky přidal další velký triumf. „Navíc před zraky rodiny a přátel, to je prostě úžasné,“ usmíval se. Na palubovce dováděl se svým synem Alexem.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Házenkář Nikola Karabatič slavil titul i se svým synem.

Zatímco on je v týmu jasně nejzkušenějším, klíčovým hráčem Francie ve finále byl nováček v národním týmu, brankář Samir Bellahcene, spoluhráč Tomáše Mrkvy z německého Kielu. „Na tohle nikdy v životě nezapomenu,“ líčil se slzami v očích dojatý 28letý gólman.

Napsal skutečně krásný příběh. Při zranění jedničky Vincenta Gérarda dostal na mistrovství Evropy jedinečnou příležitost. A proti Dánsku vytáhl několik důležitých zákroků. „Je neskutečné, co se za poslední měsíce stalo,“ culil se.

Vždyť ještě před rokem chytal za průměrný Dunkerk. „Plánoval jsem si, že se v lednu znovu budu každou neděli válet na gauči a sledovat, jak hraje nároďák. A o rok později jsem tady. To je naprosto šílené,“ nechápal Bellahcene.

Cesta Francie za titulem byla však velmi trnitá. Ve skupině překvapivá remíza se Švýcarskem, pak semifinálový zázračný obrat, na který trochu vrhá kaňku neregulérní vyrovnávací gól Prandiho po čase. A ve finále Francouzi rovněž dlouho tahali za kratší konec

V poslední minutě prohrávali a neměli míč. Ovšem ubránili se a Fabregas z pivota srovnal na 27:27. Šlo se do prodloužení, v něm znovu dokázali olympijští šampioni z Tokia odskočit třemi góly v řadě a závěr už si pohlídali.

„Dánsko si ale také zaslouží poklonu, protože tohle byl fakt ku*va dobrý zápas,“ ocenil soupeře francouzský trenér Guillaume Gille. „Bylo ohromně složité najít cestu k vítězství, ale dokázali jsme to. Teď jsem neuvěřitelně šťastný a chci si užít zbytek večera s kluky a celým týmem,“ řekl kouč.

Jaké budou další plány Francouzů, je jasné. „Teď budeme odpočívat a hlavně slavit,“ podotkl hvězdný Nikola Karabatič, který si užíval šťastné momenty i s mladším bratrem v týmu Lukou.

Reklama