Hlavní obsah

Liberec - Zlín 5:3Liberec pod mrazivým Ještědem urval všechny body se Zlínem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Žambůrek 1 : 0
27. Frýdek (penalta) 2 : 0
36. Tkáč 2 : 1
63. Purzitidis 3 : 1
78. Červ 4 : 1
86. Didiba 4 : 2
90. Rabušic 5 : 2
90. Vukadinovič (penalta) 5 : 3
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Liberce v 18. kole první ligy doma porazili Zlín v přestřelce 5:3. Slovan poslal už v sedmé minutě do vedení Jan Žambůrek a ve 27. minutě zvýšil z penalty Christian Frýdek. V 36. minutě snížil David Tkáč, ale po změně stran se prosadili domácí Marios Purzitidis, Lukáš Červ a střídající Michael Rabušic. Za hosty zkorigovali stav Joss Didiba a v nastavení z pokutového kopu Vukadin Vukadinovič. Osm branek padlo ve vzájemných ligových zápasech poprvé.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Utkání 18. kola první fotbalové ligy: Slovan Liberec – FC Zlín, 9. prosince 2023 v Liberci

Článek
Fotogalerie

Slovan v nejvyšší soutěži pošesté za sebou bodoval a potřetí z posledních čtyř kol zvítězil. Severočeši si upevnili pozici na osmém místě a ve středu neúplné tabulky. Zlín podruhé za sebou prohrál a na předposledním místě má jednobodový náskok na České Budějovice, které se v neděli představí v Plzni.

„Na to, jaké je počasí a terén, to pro diváky mohlo být atraktivní utkání, padlo osm branek. Myslím, že vítězství bylo zasloužené. Jsme za to rádi, tohle bývají ošidné zápasy. Potřebovali jsme potvrdit předchozí výsledky, navíc to byl poslední letošní zápas doma. Jsem rád, že jsme ho zvládli vítězně,“ řekl liberecký trenér Luboš Kozel na tiskové konferenci.

Oba týmy o minulém víkendu podobně jako většina dalších celků nehrály svůj zápas kvůli sněhové kalamitě a nezpůsobilému terénu. V Liberci byl dnes trávník v solidním stavu a i díky tomu padlo nečekaně hned osm gólů.

Lépe začali domácí. V sedmé minutě nacentroval z pravé strany Fukala a nabíhající Žambůrek poslal zblízka hlavičkou míč k tyči. Liberecký záložník skóroval v české lize poprvé. Za chvíli hlavičkoval Kulenovič do břevna, ale v 27. minutě už favorit přidal pojistku. Pokutový kop s přehledem proměnil Frýdek, kterého předtím ve vápně fauloval Černín.

„Do zápasu jsme stejně jako na Spartě opět nevstoupili dobře. Po jednoduché situaci a centrovaném míči do šestnáctky jsme nepokryli nabíhajícího hráče, to bylo trestuhodné a dalo to ráz utkání. Od té doby byl Liberec nebezpečnější a my se zvedli až ke konci poločasu,“ uvedl zlínský trenér Bronislav Červenka.

Hosté pak přidali a snížili. Janetzkého střelu ještě brankář Bačkovský vyrazil, ale v 36. minutě už nedosáhl na zakončení úhlu v podání Tkáče, jenž s pomocí tyče zužitkoval předchozí sklepnutí od Cedidly.

Zlínští drželi reálnou naději na bodový zisk do 63. minuty. Pak Frýdek nacentroval do vápna z přímého kopu a Mikulův pokus pohotově patičkou usměrnil do sítě Purzitidis. Řecký obránce se v české lize trefil podruhé.

„Běžel jsem za fotografem, protože jsem chtěl ukázat první písmeno jména mého bráchy - P. Dnes ráno po dlouhé době volal před zápasem a říkal mi, ať se daří. Říkal: Dej gól a udělej to pro mě,“ uvedl Purzitidis.

„V druhém poločase jsme s tím chtěli něco udělat, v úvodu jsme měli i více ze hry. Ale bohužel jsme pak dostali takový nešťastný gól, nebo spíše z nedůslednosti hráčů. Jsme čtyři v malém vápně a jedním hráčem si to necháme protečovat do brány. Tím už se zápas asi zlomil,“ litoval Červenka.

V 75. minutě se neprosadil Ghali, ale za další tři minuty po přihrávce jiného střídajícího hráče Višinského doklepl zblízka do opuštěné branky Červ. Horský pak po další kombinaci o kousek minul.

V 86. minutě Zlínští nečekaně snížili. Rozhodčí Zaoral pustil Žákův souboj s bránícím Chalušem a Didiba nekompromisně ranou pod břevno propálil Bačkovského. Kamerunský defenzivní univerzál v české lize skóroval podruhé.

Na konci základní hrací doby Purzitidisův přízemní centr z levé strany ve skluzu umístil za gólmana Dostál střídající Rabušic. Prosadil se poprvé v ligové sezoně. Liberec dal pět branek v utkání nejvyšší soutěže poprvé od loňského srpna, kdy doma rozdrtil Teplice 5:1.

„Jedna plus jedna jsem ještě z žádného zápasu neměl. Takže je to asi jeden z nejlepších zápasů, které jsem odehrál. Ale výkonem jsem odehrál už lepší zápasy, dnes jsem se trochu v první půli trápil,“ podotkl Purzitidis.

V závěru se ještě trefili hosté. Janetzký ve vápně napálil Chalušovu ruku a Vukadinovič ve čtvrté minutě nastavení z penalty „dloubákem“ snížil. Nemohlo to už ale změnit nic na tom, že Zlínští prohrají pošesté z posledních sedmi ligových duelů v Liberci. „Ševci“ potvrdili, že mají nejhorší obranu soutěže, v ročníku inkasovali už 42 branek.

„Pět inkasovaných gólů je velký příděl. Jestliže nebudeme koncentrovaní a zodpovědní, budeme prohrávat tímto způsobem. Veliké zklamání, ale čeká nás další zápas a musíme jít dál,“ poznamenal Červenka.

18. kolo první fotbalové ligy:
Slovan Liberec – FC Zlín 5:3 (2:1)
Branky: 7. Žambůrek, 27. Frýdek z pen., 63. Purzitidis, 78. Červ, 90. Rabušic – 36. Tkáč, 86. Didiba, 90.+4 Vukadinovič z pen. Rozhodčí: Zaoral – Dresler, Kotík – Klíma (video). ŽK: Slončík, Janetzký, Cedidla, Černín, Didiba (všichni Zlín). Diváci: 1052.
Sestavy:
Liberec: Bačkovský – Mikula, Chaluš, Purzitidis – Fukala, Červ (83. Varfolomejev), Žambůrek, Preisler (66. Ghali) – Frýdek (66. Višinský), Tupta (76. Horský) - Kulenovič (76. Rabušic). Trenér: Kozel.
Zlín: Dostál – Cedidla, Černín, Didiba, Čelůstka – Bužek (59. Žák), Janetzký – Fantiš (46. Dramé), Tkáč (74. Simerský), Slončík (80. Reiter) – Vukadinovič. Trenér: Červenka.

Reklama