Hlavní obsah

Vsetínská nutnost azylu vadí i radnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez domácího prostředí se budou muset obejít vsetínští hokejisté i jejich diváci při souboji s Jágrovým Kladnem. Souboj o postup do extraligy budou při „domácích“ zápasech sledovat z hlediště hokejové haly v Brně. Anebo ve Zlíně. Jasno bude ve čtvrtek odpoledne. Situaci ale kritizují na vsetínské radnici, hrát se podle nich mohlo ve Vsetíně.

Foto: HC Robe Vsetín

Hokejisté Vsetína se radují z triumfu v Chance lize

Článek

Vsetínský zimní stadion Na Lapači nesplňuje některé podmínky pro pořádání zápasů extraligy a baráže. Především postrádá moderní pružné mantinely. Tento problém ale radnice v létě vyřeší, a pokud se Vsetínu podaří v baráži uspět, mohla by se na podzim extraliga na Lapač vrátit.

Do extraligy má Vsetín možnost se vrátit po sedmnácti letech, poté co byl kvůli předlužení z nejvyšší hokejové ligy vyloučen. „Přijde mi absurdní, že vsetínští hokejisté nemohou bojovat o postup do extraligy na domácím stadionu, který nesplňuje jakási kritéria. Dávalo by smysl, aby stadion splňoval podmínky extraligy až ve chvíli, kdy do ní klub postoupí, a ne ještě předtím. Nové mantinely jsou už navržené k vybudování v letošním městském rozpočtu a budou se montovat v létě, ostatní podmínky jsou detaily,“ uvedl vsetínský zastupitel Michal Berg (Zelení) a dodává: „Zimák na Lapači už dávno není stodola, jako město Vsetín jsme do něj za poslední roky investovali více než sedmdesát milionů. Tohle je fakt velmi hloupé pravidlo. Hrát na Vsetíně, bylo by tam pokaždé vyprodáno, takto bude hrát asi v Brně a tím Vsetín ztrácí domácí výhodu. Dobré pro Jágra a spol., špatné pro hokej.“

Foto: HC Robe Vsetín

Vsetínští hokejisté s pohárem pro vítěze Chance ligy

Hokej je ve Vsetíně velkým fenoménem. Při finálových zápasech proti Zlínu, které HC Robe Vsetín vyhrálo 4:1 na zápasy, byl Lapač zaplněný do posledního místa. „Elektrizující atmosféra a vítězství domácího týmu znamenající prvoligový titul znovu po třiceti letech to v minulých dnech jednoznačně potvrdily. Hokejistům přeji hodně sil do nadcházející baráže o extraligu proti Kladnu,“ vzkázal starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL), ač původně pochází ze sousedního Zlína.

Vsetínský starosta potvrdil, že pružné mantinely budou na Lapači od léta. „O jejich pořízení rozhodli zastupitelé již v loňském roce, ale kvůli komplikacím ve výběrovém řízení se instalace nestihla před aktuální sezonou, a dojde k ní tedy až po jejím skončení,“ vysvětlil Čunek s tím, že za pořízení a instalaci pružných mantinelů včetně ochranných plexiskel a sítí zaplatí radnice zhruba 8,5 milionu korun.

„Věřím, že se našim hokejistům podaří baráž s Kladnem vyhrát a zimní stadion Na Lapači na podzim letošního roku opět po sedmnácti letech zažije atmosféru extraligových utkání,“ uzavřel starosta Čunek.

Baráž, hraná na čtyři vítězná utkání, startuje ve středu 17. a čtvrtek 18. dubna dvěma duely na ledě Kladna. V dalších dvou zápasech (v neděli 21. a pondělí 22. dubna), ale také v případném šestém (v pátek 26. dubna), by z výhody domácího prostředí měl těžit Vsetín. Místo toho hledají hokejisté azyl ve 120 kilometrů vzdáleném Brně v hale Komety. Méně reálná, ale stále v jednání je i možnost odehrát zápasy v třicet kilometrů vzdáleném sousedním Zlínu.

Jasno by podle vsetínského starosty Jiřího Čunka mělo být ve čtvrtek odpoledne. „Počítáme teď finanční náročnost obou variant. Mým přáním je, aby fanoušci a všichni ostatní to měli blízko, barážové zápasy by se daly odehrát ve Zlíně. Když už jsme dokázali našeho největšího rivala porazit, tak zase na druhou stranu můžeme zlínským fanouškům dopřát sledování barážových zápasů na Zimním stadionu Luďka Čajky,“ potvrdil Právu ve středu večer Čunek.

Berani Zlín se však chystají během pátku rozpouštět ledovou plochu. „Pokud by led ponechali jen kvůli nám, chtějí za to velké peníze, které ale zase nemusíme platit v Brně. Proto je třeba všechno zvážit a propočítat. Do Brna by nedojelo tolik diváků, příjem by z toho nebyl takový. Během čtvrtka to kluci, kteří se hokejem živí, vyřídí,“ dodal Čunek.

Reklama