Hlavní obsah

Na European Trophy nepostoupil ani jeden český tým, Budějovice navíc dostaly sedm gólů

PRAHA

Černý den pro český klubový hokej. Ani jeden z trojlístku českých klubů neproklouzl ve finálovém turnaji v Salcburku s názvem Red Bulls Salute do semifinále. Plzeň nestačila na švédskou Luleu, které podlehla 1:2 po samostatných nájezdech, Pardubice prohrály s domácím Salcburk 1:2 a České Budějovice dokonce inkasovaly sedm gólů a po debaklu 2:7 taktéž nepostupují.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Brankář Pardubic Martin Růžička po obdržené brance

Článek

Pardubice narazily na domácí Salcburk, v jehož bráně se představil Marty Turco, bývalý dlouholetý gólman Dallas Stars. A právě brankář rakouského celku byl nejdůležitějším mužem zápasu, protože Východočeši hledali recept na jeho překonání téměř marně. Podařilo se jim to pouze jedinkrát, když se ve 39. minutě prosadil kapitán Koukal.

V té době však Pardubice již prohrávaly. Úvodní branku utkání zaznamenal Williams, který sám před Růžičkou nezaváhal. Východočeši se z vyrovnání radovali přesně minutu. Za Salcburk se prosadil Redenbach a jak se později ukázalo, byla to branka vítězná.

Plzeň smutnila až po nájezdech

Plzeň sehrála se švédskou Luleou vyrovnaný zápas, o kterém nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. V utkání dlouho dominovali brankáři. Svoboda v bráně Západočechů i Rautio ze švédského celku drželi první půli utkání čistá konta. Jako první inkasoval plzeňský gólman, kolem jehož branky se obtočil Koivisto a otevřel skóre. To se podařilo Plzni vyrovnat ve třetí třetině díky Janu Kovářovi a zápas nakonec došel do samostatných nájezdů, v nichž byl jediným úspěšným exekutorem Harju.

Budějovice utržily debakl

České Budějovice vstoupily do utkání s finským favoritem nešťastně a už v páté minutě prohrávaly, když se prosadil Eaves. Mountfield sice dokázal odpovědět, když se z dorážky prosadil Šimánek, v dalším průběhu zápasu měli navrch hokejisté z hlavního finského města. O svém vítězství pak Jokerit rozhodl zejména ve druhé části, kterou vyhrál 3:0.

Po páté inkasované brance opustil klec gólman Českých Budějovic Kovář a nahradil ho Kantor, který ve třetí třetině lovil puk ze své sítě dvakrát. Na konečných 2:7 snižoval minutu a půl před koncem zápasu Martynek.

V souběžně hraném utkání porazil Linköping s českými hokejisty Janem Hlaváčem a Jaroslavem Hlinkou Frölundu 4:2.

Jokerit se v semifinále střetne s Luleou (v sobotu od 17:15) a Salcburk narazí na Linköping (v sobotu od 20:30). V zápasech o 5.-8. místo budou hrát České Budějovice proti Plzni a Pardubice vyzvou Frölundu.

Čtvrtfinále European Trophy:
Jokerit Helsinky - Č. Budějovice 7:2ON-LINE
Branky: 5. Eaves, 9. Kerälä, 23. Lahti, 28. Hardt, 29. Kerälä, 53. Rita, 58. Hardt - 7. Šimánek, 59. Martynek.
Frölunda Indians - Linköping HC 2:4
Branky: 15. Tömmernes, 57. Olimb - 35. a 38. Hartigan, 37. Jämtin, 46. Lindhagen (Hlinka).
Pardubice - Salcburk 1:2ON-LINE
Branky: 38. Koukal - 35. Williams, 39. Redenbach.
Plzeň - Lulea 1:2 po sam. náj.ON-LINE
Branka: 45. Kovář - 35. Koivisto, roz. náj Harju.

Reklama