Hlavní obsah

Malér českého gólmana! Zůstane kvůli porušení smlouvy bez práce, nebo klapne přestup do Komety?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hokejový brankář Matěj Machovský podle svého klubu KalPa Kuopio porušil hráčskou smlouvu, když měl z vlastní iniciativy a spontánně opustit finský celek. Vedení klubu požaduje finanční náhradu za porušení kontraktu platného do konce aktuální sezony, jinak 29letému opavskému rodákovi neumožní přestoupit do jiného týmu. Podle informací Sport.cz má Machovský namířeno do brněnské Komety!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Matěj Machovský ještě v dresu Sparty.

Článek

Machovský do aktuálně sedmého celku finské nejvyšší soutěže zamířil před aktuálním ročníkem z pražské Sparty a KalPa s ním počítala jako s brankářskou jedničkou. Jenže do této chvíle odchytal jen třináct utkání s procentuální úspěšností zákroků 87,80 a průměrem 2,59 inkasovaného gólu na zápas.

Více prostoru naopak začal dostávat dvacetiletý klubový odchovanec Juha Jatkola a nejspíš i po zásluze, neboť se může pyšnit lepšími čísly než Machovský.

Svou nespokojenost s herním vytížením dal Machovský najevo už v prosinci, když do stories na svém Instagramu umístil svou fotografii z tréninku. V textu pak stálo: „Pane, jak byste si přál udělat váš steak?" A Machovský odvětil, že úplně stejně, jaké je jeho herní vytížení, tedy „rare". Což znamená vzácné a v souvislosti s úpravou steaku i téměř syrové.

Sportovní ředitel KalPy Anssi Laine pro finský deník Ilta Sanomat uvedl, že Machovského odchod přišel jako blesk z čistého nebe.

„Ráno přišel na stadion, aby nám to oznámil. Věci se daly do pohybu opravdu rychle. Je to velký problém pro finský hokej, ale i pro hokej jako celek. My jsme splnili všechny požadavky smlouvy," prohlásil Laine s tím, že je přesvědčený, že klub se dočká náhrady škody.

„Věřím v to, pokud chce Machovský ještě někde hrát," dodal.

I generální ředitel Kuopio Toni Saksman má za to, že Machovský svým opuštěním klubu porušil platnou hráčskou smlouvu.

„Všichni zaměstnanci jsou povinni vykonávat práci danou ve smlouvě, pokud jsou zdraví. V tomto případě má platnou hráčskou smlouvu na dobu určitou, kterou nedodržel," řekl Saksman pro finskou televizi Yle.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Matěj Machovský na archivním snímku.

Výši požadovaného finančního odškodnění nechce Saksman zveřejňovat. Klub už prý vše řeší s Finským hokejovým svazem. „Porušení jsme písemně nahlásili. V hokeji existuje mezinárodní přestupový systém, který umožňuje odmítnout přestupy, a my nepřijmeme jeho přestup, dokud nebude poskytnuta náhrada škody za porušení," upozorňuje.

„Čekáme a doufáme, že (Machovský) zaplatí škodu. Pak by měl opět možnost vykonávat svou profesi někde jinde," dodal Saksman.

Podle hned dvou zdrojů Sport.cz by novou adresou Machovského měla být česká extraliga. Někdejší opora Plzně či Sparty má namířeno; pokud tedy vyřeší svou situaci v Kuopiu; do brněnské Komety! Ta se herně trápí a spokojenost nepanuje ani s brankářským tandemem Čiliak - Furch.

Reklama