Hlavní obsah

Benákova extraligová premiéra: Zdravá drzost. Chybí mu kila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubnu oslavil teprve šestnácté narozeniny, ručičky má ale už v tak mladém věku zlaté. Adam Benák prožil extraligovou premiéru hned v prvním kole proti Třinci. A když v Plzni slíbí, že dají šanci mladým, neznamená to, že je zašijí do čtvrté lajny. Talentovaný klenot při vítězství 3:1 odehrál téměř 14 minut a na ledě si dovolil drzé kousky.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Video: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

Věkově by ještě mohl válet za plzeňský dorost, který v ten den schytal ostudný debakl 1:10 na ledě Mladé Boleslavi. Místo toho už však syn bývalého obránce Václava Benáka bojoval před zraky 4807 diváků proti mistrovskému Třinci. Jako pátý nejmladší hráč v historii, který se představil v plzeňském A-týmu.

Prostor dostal na centru druhé formace po boku Holešinského a Hrabíka. A především v první přesilovkové lajně rýsoval přihrávky z pravého kruhu. Při početní výhodě pěti proti tří parádně našel mezi kruhy Zámorského, který však v šanci selhal.

Na první bod si Adam Benák zatím musí počkat, ale nebude mu to trvat dlouho. Hraje totiž beze strachu. Nebojí se puku, o čemž hovoří i pět kontrolovaných vstupů do pásma, nejvíc v celém utkání. O jeho zdravé drzosti vypovídá i pokus o michiganskou fintu ze 36. minuty, kterou už předvedl v reprezentační sedmnáctce nebo v plzeňském dorostu.

Tentokrát se mu však za bránou puk na čepel nabrat nepodařilo. „Ale je vidět, že je z nové školy. Nás starší takový kousek při hře ani nenapadne, jeho jo. Je jenom otázka času, kdy předvede nějaký výstavní gól,“ prorokuje jeho dvakrát starší parťák Jakub Lev.

Od zkušenějších spoluhráčů slyšel po premiéře jen slova chvály. „První zápas super. Na to, že šel hnedka proti týmu, který bral čtyři tituly v řadě…“ podotkl obránce Petr Zámorský. „Neměl to vůbec snadné, ale v téhle zkoušce obstál,“ ocenil. Stejný názor měli i plzeňští fanoušci, kteří si při vítězné děkovačce vzpomněli i na nejmladšího člena kádru a po zásluze ho vyvolali.

Benák se v utkání proti zkušenému sokovi nebál ani osobních soubojů. V nich však zatím přece jen ztrácí. Zejména kvůli fyzickým parametrům, 170 centimetrů a pouhých 66 kilo mu nedává velkou šanci přetlačit soupeře u mantinelu.

Ještě je však stále ve vývinu. A i pokud by už moc nevyrostl, může si vzít příklad z dalšího plzeňského šikuly Petra Kodýtka, který se dokázal se 168 centimetry vypracovat do reprezentace a nyní do finského Ilvesu.

Na nové prostředí si Benák ještě zvyká. „Je pravda, že v kabině se moc neprojevuje,“ zasmál se Zámorský. I na tom se ale v plzeňské šatně pracuje. „Stále s ním mluvíme, pomáhají nám v tom i hráči. Není s ním žádný problém,“ liboval si kouč Západočechů Petr Kořínek.

Zásadní je, že jeden z největších talentů českého hokeje na sobě chce dál pracovat. „Má výborný charakter a skvěle maká. Potřebuje samozřejmě ještě čas, ale tu šanci mu chceme dát,“ přislíbil trenér.