Hlavní obsah

Držitel unikátní sbírky titulů ze Švédska končí kariéru. Ševc už bude hrát hokej jen pro radost

Se čtyřmi švédskými tituly je mezi českými hokejisty unikát. Obránce Martin Ševc, který poslední tři sezony vedl jako kapitán Mladou Boleslav, ukončil měsíc před svými 41. narozeninami profesionální kariéru. Odchovanec Kladna odehrál na extraligovém ledě 648 zápasů, kde pro něj byl vrcholem podíl na libereckém historickém triumfu před šesti roky. V nejvyšší domácí soutěži hrál ještě za Plzeň. Tituly ve Švédsku slavil v letech 2006, 2009 a 2011 s Färjestadem a o dva roky později i v dresu klubu Skelleftea.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Martin Ševc ukončil ve 40 letech hráčskou kariéru.

Článek

„Už nastal čas skončit. Vždycky jsem říkal, že bych nerad odcházel, až mě někdo bude vyhazovat. Nabídek bylo ještě celkem dost, ale já si řekl, že už to stačilo," prozradil Ševc pro web boleslavského klubu. „Švícko byl vždycky typ poctivého hráče s váhou slova v kabině. Bylo nám ctí mít ho poslední tři roky ve svém středu," loučil se majitel klubu Jan Plachý.

Ševc začal přemýšlet o tom, že skončí už během minulé sezony, kdy se Mladé Boleslavi v základní části moc nedařilo. „Dost mě to užíralo, připadal jsem si za to zodpovědný. Byl jsem kapitán, takže jsem měl pocit, že to jde nejvíc za mnou. V play off se pak pocit úplně otočil, začalo to ve mně hlodat zase z opačného směru – že by možná ještě stálo přidat další rok. Ale jak běželo léto a já uvažoval opravdu v klidu a bez emocí, rozsekl jsem to nakonec takhle. Už nechci nic pokoušet," připustil obránce, jenž má na kontě i téměř třicet reprezentačních startů a zúčastnil se MS 2014 v Minsku.

Vedle úspěšného angažmá ve švédské lize okusil i KHL v barvách Minsku a pražského Lva. „Nikdy jsem ani nedoufal, že bych měl takovou kariéru. Já chtěl dělat hokej, protože mě baví, ne proto, abych si mohl koupit auto a barák. Přiznám se, že by se mi líbilo, kdyby se tahle obyčejná radost ze hry vrátila i k dnešním dětem," prozradil Ševc a cení si, že ho působení v cizině jazykově vybavilo.

Byť to pro něj znamenalo krušné chvíle. „Přiznám se, že tehdy jsem byl v tomhle strašně hloupý. Vůbec mi nedošlo, že bez angličtiny se neobejdu. Po příjezdu do Švédska jsem vlastně uměl jsem pozdravit a poprosit o pivo. Když jsem tam dal svůj první rozhovor, bylo mi tak trapně, že jsem chtěl hned zpátky. Byla to tvrdá lekce, která mě okamžitě donutila začít se učit řeč," připustil.

Hokej už jen za Poděbrady

Hokej už bude hrát jen pro radost a žízeň v krajské lize za Poděbrady, kde žije. „Ještě mi tam pořád úplně nevěří, že extraligovou kariéru fakt věším na hřebík, a že opravdu přijdu. Mám tam ale v mládeži oba kluky, dává mi to největší smysl. Hokej budu mít vždycky rád, ale chci ho hrát už jenom když se mi zrovna bude chtít," prozradil Ševc.

Mám doma takovou místnost, kde mám všechny dresy, ve kterých jsem kdy hrál. Tam se mě už teď zmocňují vzpomínky. Jak poběží čas, bude to asi intenzivnější, teď jsem z toho vlaku sotva vystoupil," uvedl Ševc, jenž i svou budoucnost spojuje s hokejem.

„Je to asi jediná věc, kterou aspoň něco trochu umím a rozumím ji. Nejsem typ, co by vydržel nic nedělat. Celý život jsem jel v určitém režimu a kdybych neměl dělat vůbec nic, do týdne se ukopu nudou," připustil.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice