Hlavní obsah

Excesy v hledištích. Co s tím bude extraliga dělat? Domluva, pokuty jsou až to poslední, říká šéf soutěže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Karlových Varech se v sobotu porvali olomoučtí příznivci s těmi domácími a kouč Energie David Bruk po zápase upřímně říkal: „Je to malér. Chceme na stadionu lidi, rodiny s dětmi, maminky, ne jen silné chlapy. Tohle sem prostě nepatří." V Mladé Boleslavi se stejný den do sebe pustili domácí diváci s těmi brněnskými, vzduchem létaly vulgarity i kelímky s pivem, až se muselo utkání na chvíli přerušit. V Plzni zase jeden divák zasypal při pozápasovém televizním rozhovoru libereckého útočníka Flynna sprškou nepublikovatelných nadávek. Je to jen pár příkladů, co se (nejen) teď děje na hokejových stadionech během play off. A jak zmínil trenér Bruk, tak vážně je to místo, kam byste vyrazili s dětmi? „Určitě bychom chtěli, aby prostředí na stadionech bylo přívětivější," reaguje pro Sport.cz ředitel extraligy Martin Loukota.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

V Karlových Varech se v předkole proti Olomouci do sebe pustili fanoušci.

Článek

Jak budete excesy řešit?

S těmi kluby komunikuji. Většinou na základě zápisu o utkání nebo videí, které se ke mně dostanou a poté ihned ty oddíly kontaktuji. Následně řešíme další opatření. Ať už šlo o Vary po jejich sobotním zápase nebo o událost v Plzni po skončení nedělního duelu.

V čem kluby chybují? Nemají dostatek ochranky, diváky „neumravňuje" hlasatel?

Kluby i liga se budou muset v play off zaměřit na lepší zabezpečení. Ve chvíli, kdy jsou zápasy vyhlášeny jako rizikové či velmi rizikové, tak i když je pořadatelská služba posílena, musí být aktivnější a pozornější.

Dostanou zmíněné kluby od vás pokuty?

Zatím je to v rámci komunikace klub - ředitel soutěže. Pokuta možná je, ale mě teď zajímají nápravná opatření, aby se to v hledišti nedělo. Finanční restrikce jsou až to poslední, jak to chceme řešit. Ale pokud se přestupky opakují nebo budou opakovat, tak je udělení pokuty na místě.

Foto: Jan Pavlíček/BK Mladá Boleslav

Ve třetím utkání předkola hokejové extraligy mezi Mladou Boleslaví a Brnem létaly hledištěm kelímky s pivem.

Ale je to prostředí, kam byste chodil s dětmi? Když v hledišti létají kelímky s pivem, vulgární nadávky často slyšíte už od rozbruslení.

Určitě to vnímáme. Není to dobře, chtěli bychom, aby prostředí na stadionech bylo přívětivější. I když na druhou stranu musím říct, že emoce do hokeje patří a spoustu lidí láká onen náboj na hřišti. Když se to ale přesune na tribuny, tak to musí mít nějakou úroveň.

Zrovna ve čtvrtek jsem mluvil s dvojicí zkušených hráčů, kterým dění v hledišti hodně vadí. Popisovali, že je to v Česku extrém, který jinde v Evropě ani zámoří není. A říkali mi, že je to téma napříč kabinami v celé extralize. Máte od hokejistů podobné informace?

Ne, zatím se ke mně tyto zprávy nedostaly. Neslyšel jsem, že by to hráči chtěli řešit. Ale v rámci APK to určitě s kluby můžeme přes léto probrat, co udělat, abychom kulturu na stadionech zlepšili.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

V sektoru fanoušků Olomouce zasahovala v Karlových Varech pořadatelská služba a policie.

Kluby jsou ale hodně opatrné, protože nechtějí jít proti svým fanouškům.

Bouřlivá domácí atmosféra domácímu klubu pomáhá, soupeři nevyhovuje. Ale jde o to najít hranici sportovního fandění a vulgaritou, která už by tam neměla být.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.