Hlavní obsah

Extraliga má jasno: Zlín sestupuje. Vede Hradec, Oceláři klopýtli, Sparta zkrotila Tygry

Aktualizováno

Hokejisté Sparty vyhráli v nedělním utkání 57. kola extraligy doma nad Libercem 5:2 a dál bojují o čtvrté místo. Olomouc si poradila s Třincem 3:0. Důležitou výhru 4:2 vybojoval Litvínov proti Vítkovicím. Mladá Boleslav porazila Zlín 4:1, což rozhodlo o tom, že poražení sestupují z extraligy. Plzeň vedla nad Kladnem už 4:0, nakonec ale brala i těsnou výhru 4:3. České Budějovice si poradily s karlovarskou Energií (3:1) a Kometa Brno prohrála s Hradcem Králové 2:4, což hosty posunulo na první misto.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Miroslav Forman ze Sparty se spoluhráčem Erikem Thorellem se radují z gólu.

Článek
Fotogalerie

Sparta porazila Liberec 5:2 a připsala si třetí výhru v řadě. Dvěma góly a asistencí se na její výhře podílel David Tomášek, dvakrát se mezi střelce zapsal i Miroslav Forman a tři asistence si připsal nejproduktivnější hráč soutěže Filip Chlapík. Liberec nenavázal na předešlé čtyři extraligové výhry a šest zápasů v řadě, ve kterých Severočeši bodovali.

Zlín definitivně rozluštil sestupovou tajenku, když prohrál v Mladé Boleslavi 1:4 a je jasné, že extraligu opustí. Čtyři kola před koncem ztratili Berani i teoretickou naději na záchranu. Po první třetině hosté prohrávali jen o gól, v prostřední části ale dvakrát inkasovali a manko již nedokázali ani zkorigovat.

Litvínov doma vyhrál nad Vítkovicemi 4:2 a díky čtvrté výhře za sebou se drží na pozicích pro play off. Tým kouče Vladimíra Růžičky navíc díky úspěšné sérii posunul hrozbu baráže o udržení do teoretické roviny. Osmí Ostravané prohráli teprve podruhé z posledních šesti duelů.

Na vítězství Vervy zareagovala Olomouc. Ta porazila Třinec 3:0. Hanáci dosáhli ve vzájemných soubojích s Oceláři na body poprvé v sezoně a pomohli si tak v dostizích na hraně postupu do vyřazovacích bojů. Všechny tři góly dali domácí mezi 40. a 49. minutou, ten vítězný si připsal obránce Jiří Ondrušek v oslabení. Následně přidal i asistenci. Druhé čisté konto v sezoně uhájil díky 24 úspěšným zásahům gólman Branislav Konrád.

Na první místo tabulky se tak posunul hradecký Mountfield, který vyhrál v Brně nad Kometou. Na první gól se čekalo až do 36. minuty, těsný náskok Hradec držel i po druhé třetině. Hostům se následně povedlo vedení pojistit, Brno se ovšem duel zdramatizovalo další korekcí skóre. Poslední slovo ale nakonec měli Východočeši, pár sekund před koncem Oksanen pečetil skóre trefou do odkryté klece.

Českobudějovičtí hokejisté si doma poradili s Energií Karlovy Vary 3:1. Jihočeši šli brzy do vedení, ale v polovině duelu hosté srovnali gólově krok. Svěřenci Jaroslava Modrého si ještě před druhou sirénou vzali náskok zpět, ale o vítězi nebylo dlouho rozhodnuto. Tři body pro Motor potvrdil až v čase 58:16 svou druhou trefou v utkání Beránek.

Plzeň vstoupila do duelu s Rytíři skvěle a po první třetině vedla 3:0, vše vyhlíželo tak, že Indiáni bez problémů dokráčejí do vítězného cíle. Zvláště, když jejich náskok narostl ještě výrazněji. Korekce Wooda krátce před konce druhé třetiny ale naznačila, že se Kladno bude o lepší výsledek ještě rvát. A stalo se. Středočeši dali dalši dvě branky, těsnou porážku ale už neodvrátili.

Tipsport extraliga
57. kolo:
Sparta - Liberec 5:2
Branky: 4. Šmerha, 19. Forman, 22. a 40.Tomášek, 37. Sobotka - 27. Birner, 59. Jelínek.
Litvínov - Vítkovice 4:2
Branky: 10. Kudrna, 33. Sukeĺ, 39. Estephan, 49. Zygmunt - 20. Lakatoš, 34. Bondra.
Ml. Boleslav - Zlín 4:1
Branky: 13. Kotala, 19.  Lintuniemi, 27. Flynn, 40. Pláněk - 15. Köhler.
Plzeň - Kladno 4:3
Branky: 11. Kindl, 14. Kaňák, 17. Lang, 24. Dvořák - 40. Wood, 42. Melka, 60. Zikmund.
Č. Budějovice - K. Vary 3:1
Branky: 3. Ondráček, 34. a 59. Beránek - 30. Kohout..
Kometa Brno - Hr. Králové 2:4
Branky: 38. Ďaloga, 59. Holík - 36. Kel. Klima, 39. Pilař, 46. Perret, 60. Oksanen.
Dohrávce 42. kola:
Olomouc - Třinec 3:0
Branka: 40. Ondrušek, 45. Kusko, 49. Nahodil.

Reklama