Hlavní obsah

Extraliga má nového krále! Sparta vyhořela s Motorem, Kladno i bez Jágra uspělo

Aktualizováno

Šest zápasů 40. kola měla na programu hokejová Tipsport extraliga. Litvínov i přes dvoubrankové vedení nakonec padl s Kometou Brno 2:3 po prodloužení. Výhru 3:2 nad Plzní slaví Vítkovice. Debakl 1:5 překvapivě utrpěla Sparta, která doma nestačila na České Budějovice. Cenné dva body vybojovaly Pardubice, když uspěly po prodloužení na libereckém ledě 4:3. Výhru 5:2 nad Mladou Boleslaví slaví Hradec Králové, který se tak dostal o dva body do čela extraligové tabulky. Důležitou výhru v boji o záchranu slaví Kladno, které si poradilo s Olomoucí 2:0.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jakub Valský z Českých Budějovic (vpravo) střílí gól.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Litvínova zvládli úvodní třetinu zápasu proti Kometě Brno výborně, když po brankách Balinskise a Straky šli do šaten s dvoubrankovým náskokem. Moravané se kontaktního gólu dočkali až na konci druhé části po přesilovkové trefě Zaťoviče, který tak upravil skóre po dvou třetinách na 2:1 pro Vervu. Zápas poslal do prodloužení v závěrečné dvacetiminutovce v 53. minutě kanadský bek Tansey. Z nastavení uběhlo pouhých 47 sekund, když další Kanaďan ve službách Brna Mueller rozhodl o vítězství Komety 3:2.

Vítkovice si poradily s Plzní

Po bezbrankové první třetině utkání mezi Vítkovicemi a Plzní se jako první dostali ke slovu hosté, když se v 22. minutě prosadil Bulíř. Slezané však rychle vyrovnali, o čtyři minuty později se o to postaral Chlán. Poprvé šli Vítkovičtí do vedení v 44. minutě po brance Solovjeva, o tři minuty později však srovnal v přesilové hře Schleiss. Rozhodující moment utkání tak přišel v čase 56:11, kdy se prosadil také v početní výhodě domácí Hruška. Na konečných 4:2 pro Vítkovice rozhodl při power play hostů do prázdné branky svým druhým zásahem večera Chlán.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Petr Chlán z Vítkovic a Filip Suchý z Plzně.

Hradec otočil bitvu s Boleslaví

Atraktivní duel mezi Hradcem Králové a Mladou Boleslaví začali mnohem lépe hosté. Už po 86 sekundách je poslal do vedení Raška, v 11. minutě zvyšoval na dvoubrankový rozdíl finský bek ve službách Středočechů Lintuniemi. Mountfield se však nezlomil. Ve druhé části zařídili obrat zahraniční akvizice domácích. Oksanen, Lalancette a McCormack otočili výsledek po druhé třetině na 3:2 pro Hradec. Definitivní jistotu dali Hradci v 57. minutě Pavlík a v power play hostů Lev, kteří uzavřeli skóre na konečných 5:2. Mountfield se tak dostal do čela extraligové tabulky o dva body před Třinec.

Foto: David Taneček, ČTK

Adam Raška z Mladé Boleslavi (vpravo) střílí gól, zleva Kelly Klima z Hradce Králové a brankář Hradce Králové Henri Kiviaho.

Sparta padla s Motorem

Sparta o první vítězství v sezoně nad Českými Budějovicemi začala bojovat nadějně, když po Horákově brance vyhrála úvodní dvacetiminutovku 1:0. Prostřední část však patřila jednoznačně hostům. Doležal, Valský a Pech naprosto utočili průběh zápasu a Motor vedl po 40 minutách 3:1. A ani v závěrečné části se Pražané ze šoku nevzpamatovali. Naopak. Znovu Pech z přesilové hry a Piskáček dokonce ve vlastním oslabení uzavřeli skóre na konečných 5:1 pro Jihočechy.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Michal Řepík ze Sparty a Michal Vondrka z Českých Budějovic.

Liberec smolně padl s Pardubicemi

Hokejisté Liberce vstoupili do zápasu proti Pardubicím lépe, když je do vedení poslal v 5. minutě Vlach. Hosté však stihli do konce úvodní třetiny díky Camarovi srovnat krok. Podruhé poslal Tygry do vedení v prostřední části Šír, Dynamo však opět našlo díky Musilovi odpověď. A tak to zkusili domácí potřetí. V čase 43:26 se prosadil Rychlovský, a když již se zdálo, že to bude vítězný gól, srovnal 32 sekund před koncem Mikuš. Šokované domácí pak dorazil po 38 sekundách prodloužení opět Camara.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Mislav Rosandič z Liberce a Matěj Blümel z Pardubic.

Kladno si poradilo s Olomoucí

Hokejisté Kladna vstoupili do zápasu s Olomoucí lépe, když je v 11. minutě poslal do vedení Indrák. Tím však střelecká aktivita obou týmů skončila. Středočeši hrající stále bez zraněného Jaromíra Jágra už těsný náskok uhájili. V závěrečné power play pak pečetil tři body střelou do prázdné olomoucké branky Hlava. Čisté konto si tak připsal kanadský gólman Landon Bow. Kladno se tak vzdálilo od posledního Zlína na rozdíl šesti bodů.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Závar před kladenskou brankou gólem neskončil.

Tipsport extraliga
40. kolo:
Litvínov - Brno 2:3 po prodl.
Branky: 11. Balinskis, 14. Straka - 39. Zaťovič, 53. Tansey, 61. Mueller
Liberec - Pardubice 3:4 po prodl.
Branky: 5. Vlach, 27. Šír, 44. Rychlovský - 12. Camara, 35. Musil, 60. Mikúš, 61. Camara
Hr. Králové - Ml. Boleslav 5:2
Branky: 22. Oksanen, 35. Lalancette, 37. McCormack, 57. Pavlík, 59. Lev - 2. Raška, 11. Lintuniemi
Sparta - Č. Budějovice 1:5
Branky: 15. Horák - 27. Doležal, 36. Valský, 40. a 47. Pech, 50. Piskáček
Vítkovice - Plzeň 4:2
Branky: 6. a 60. Chlán, 44. Solovjev, 57. Hruška - 2. Bulíř, 27. Schleiss
Kladno - Olomouc 2:0
Branky: 11. Indrák, 60. Hlava

Reklama