Hlavní obsah

GLOSA: Veteráni dali Motoru, co potřeboval. Bronzová odměna časem ještě zesládne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odehráli povedenou sezonu i skvělé play off a konečný bronz je odměna, kterou si hokejisté Českých Budějovic za nesmírné odhodlání zasloužili. Bránu extraligového finále sice Motor ani letos neotevřel a jeho klíčoví hokejisté cítili, že na to možná byla jedinečná šance, ale Spartě byli Jihočeši více než důstojným soupeřem.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

Zklamaný Milan Gulaš z Českých Budějovic po vyřazení v play off.

Článek

Rozhodovaly maličkosti i potřebné detaily. Sparťané vývojem série kopírovali předchozí postupovou cestu přes Liberec. Znovu začali dvěma výhrami doma, pak venku přidali třetí bod v sérii a přes první nevyužitý mečbol dokázali na druhý pokus s podporou svých fanoušků v zádech urvat postup. Základem bylo, že pražský celek i v semifinále udržel nedobytnost vlastního ledu v letošním play off a po šesti letech si tak může zahrát sérii o titul.

Ve srovnání s Budějovicemi předvedla Sparta nepatrně větší sílu v útoku i v obraně. Nakonec i na postu gólmana zazářil její Hudáček víc než Hrachovina jako strážce branky Motoru, který si hlavně vůbec nepomohl přesilovkami. V celé sérii využil jedinou, přitom sparťané odseděli během pěti utkání semifinálové série na trestné lavici celkem 58 minut.

Hra v oslabení byla velkou zbraní postupujícího týmu. Naopak Motor krutě doplatil na vlastní nedisciplinovanost, kdy zbytečným faulem kapitána Gulaše ztratil skvěle rozehraný třetí zápas. O devět budějovických branek se podělil pouze kvartet Gulaš, Voženílek, Abdul, Pech, zatímco Sparta rozložila svou gólovou zátěž na dvojnásobný počet hráčů.

Věkovým průměrem byl Motor sice nejstarším ze všech účastníků play off, ale právě veteráni týmu, kterým už dávno není třicet ani pětatřicet let, určili jeho semknutí a charakter. Dovedli mužstvu dát, co potřebuje, obětovali svoje ego a vydali se ze všech sil. Nelze opomenout práci, kterou s kádrem odvedl s jasnou vizí trpělivě pracující trenér Modrý.

Sečteno, podtrženo, extraligovou medaili mají České Budějovice po 14 letech a bronz, jenž se bezprostředně po vyřazení mohl zdát i trochu hořký, časem všem ještě zesládne.

Na jihu mají ale před sebou zásadní úkol. Vyřešit, jestli z klíčových opor bude centr Novotný jediný, kdo uzavře už jednou obnovenou hráčskou kariéru. Podobné myšlenky může mít i Pech a ve čtyřiceti také nejstarší hráč soupisky Vondrka.

Navíc objev play off Voženílek má namířeno do Třince a těžké bude udržet i Abdula. Takže na jihu bude potřeba kádr vyztužit, aby se z letošního skoku ze dna loňské tabulky až pod vrchol nestala houpačka opačným směrem.

Reklama

Související témata: