Hlavní obsah

Těžká rána pro Spartu před finále! Hvězdný Tomášek má po sezoně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hokejové Spartě stále ještě doznívá radost z postupu přes České Budějovice do finále extraligového play off, které si Pražané zahrají po šesti letech. Jenže jedna věc partě okolo trenérů Josefa Jandače a Miloslava Hořavy náladu kalí. A to hodně. Podle informací Sport.cz se totiž Sparta v boji o Masarykův pohár proti Třinci bude muset obejít bez svého klíčového muže Davida Tomáška. Šestadvacetiletý útočník má kvůli zraněnému kotníku po sezoně. Pražský klub krátce po poledni informaci Sport.cz potvrdil na Twitteru.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Emoce na ledě plály. Rozhodčí uklidňuje rozmíšku mezi Davidem Tomáškem ze Sparty (dole) a budějovickým Jiřím Novotným.

Článek

Před startem semifinále uznával, že hraje nejlepší hokej ve své kariéře. Když se na konci ledna vracel do Sparty po necelé sezoně strávené v Chabarovsku, byl to ze strany pražského klubu geniální tah. Tomášek se s koncem základní části dostal do parádní formy a ta ve vyřazovacích bojích gradovala. Vždyť za deset zápasů play off vstřelil šest branek, přidal sedm asistencí a s 13 body vévodí tabulce produktivity soutěže.

Jenže pondělní páté semifinále proti Motoru, v němž v páté minutě otevřel skóre a pomohl tak Spartě k postupu, bylo Tomáška tím posledním v aktuálním ročníku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

David Tomášek ze Sparty během semifinále s Českými Budějovicemi.

Za všechno může situace ze závěru vyhecované první třetiny. Na ledě to jiskřilo, docházelo k mnoha potyčkám, včetně té z osmnácté minuty. Forvard Motoru Jiří Novotný odhodil útočníka Sparty Davida Vitoucha, což se Tomáškovi nelíbilo. Po mistrovi světa z roku 2010 vystartoval, při vzájemné šarvátce se mu ale ošklivě otočila pravá noha v kotníku.

"Všechno se seběhlo nešťastně. Přijel jsem do potyčky, kde jsme se chytili s Jirkou Novotným a já jsem najel do rýhy. Jak jsme se postrkávali, tak jsem zaškobrtl a brusle mi z rýhy nevyjela. Existuje fotka, kde je vidět, jak jsem si kotník otočil a přisedl," uvedl Tomášek na webu Sparty. Kotník má zlomený a čeká ho ještě vyšetření magnetickou rezonancí, aby lékaři zjistili, zda nemá poškozené vazy. Na operaci ale jít nemusí.

Rozhodčí oběma hráčům; a ještě třem dalším hráčům; udělili dvouminutové tresty za hrubost. Tomášek už se kvůli poraněnému kotníku do zápasu nevrátil, takže se jeho ice-time zastavil na pouhých 4 minutách a 19 vteřinách. „Hodně zamrzí, když se klíčový hráč zraní v dolní části těla při takové nehokejové situaci," řekl domácí kouč Josef Jandač po zápase.

Podle zpráv Sport.cz už další nepřidá ani ve finále, v němž by Sparta proti Třinci ráda ukončila dlouhé patnáctileté čekání na mistrovský titul. S týmem ale Tomášek bude i nadále. "Samozřejmě u kluků zůstanu. Od návratu z Ruska jsme si něco prožili, v týmu máme skvělou atmosféru. Neplánuju se odstřihnout, jen musím nejprve zjistit, co mi vlastně je a co s tím můžu dělat. Aktuálně chodím o berlích, takže jsem omezený, ale budu s klukama v kontaktu a fandit jim," podotkl Tomášek.

Poté co klub zveřejnil informaci o jeho zdravotním stavu, dostal Tomášek řadu podpůrných zpráv. "Reakcí mám spoustu od spoluhráčů i dalších kluků z bývalých klubů nebo nároďáku. Zachytil jsem i nějaké zprávy od fanoušků, čehož si moc cením. Chci jim poděkovat. Zároveň ale nechci, aby se všechno upínalo na moje zranění, které je strašná smůla a blbost. Kluci před sebou mají velký kus práce. Věřím, že je fanoušci poženou a kluci to dotáhnou. Měl bych díky tomu o něco lepší pocit," řekl.

A Tomáškovo zranění je hodně špatnou zprávou i pro reprezentaci. Jeví se jako velmi nereálné, že by jedna z největších hvězd extraligy byla k dispozici kouči Karimu Jalonenovi pro mistrovství světa v Tampere a Helsinkách.

Reklama

Související témata: