Hlavní obsah

Vítězný gól Olomouce neplatil, výhru urvaly Vítkovice! Přestřelku ovládl Liberec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První kolo pro domácí! Úvodní zápasy předkola play off o titul v hokejové extralize přinesly líté boje, které naznačily, že favorité nebudou mít na růžích ustláno. Přestřelku přinesl souboj "těžkých vah" v Liberci, který nakonec zvládl přestřelku s Brnem a zvítězil 4:3. Pardubice urvaly výhru 3:2 nad Karlovými Vary, moravský souboj rozhodly Vítkovice proti Olomouci (4:3) až v prodloužení a Plzeň udolala Mladou Boleslav 3:2 rovněž až v prodloužení. Na stejných stadionech pokračují všechny čtyři série druhými zápasy hned v sobotu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Gustaf Thorell z Plzně před brankářem Mladé Boleslavi Gašperem Krošeljem.

Článek
Fotogalerie

Liberečtí Bílí Tygři vyrazili do bojů o titul v roli obhájců stříbra z posledních dvou dohraných ročníků. I proti Kometě začali lépe, ale o dvougólové vedení po první třetině rychle přišli.

Hosté během necelých pěti minut v prostřední části hry skóre otočili po trefách Muellera, Horkého a Holíka na 3:2, ale přestřelka pokračovala. Nejprve Jelínek v oslabení vyrovnal a ve 38. minutě rozhodl o výhře Severočechů Najman.

Pardubicím proklouzl mezi prsty přímý postup do čtvrtfinále, v posledním kole základní části alespoň utnuly sérii osmi porážek poté, co vyhrály ve Zlíně. Karlovy Vary povzbuzeny posledním úspěchem, kdy výhrou nad Litvínovem odvrátily konec sezony, Východočechy v pátek dlouho trápily. Během necelých čtyř minut v prostřední části hry smazaly jejich dvougólový náskok, ale o 15 sekund později znovu strhl vedení na stranu domácích David Cienciala a jeho trefa byla nakonec vítězná.

Plzeň také mohla do poslední chvíle pomýšlet na cestu rovnou do čtvrtfinále, po třech porážkách v závěru si ho musí vybojovat proti Mladé Boleslavi. A že to nebude nic snadného, naznačil už úvodní duel. Hosté dvakrát vedli, nakonec zápas dospěl do prodloužení, v němž v čase 69:01 rozhodl domácí obránce Peter Čerešňák.

Vítkovice a Olomouc se v historii samostatné české extraligy střetly v play off poprvé a byl to boj na ostří nože. Vzájemné zápasy z této sezony vyzněly lépe pro ostravský klub, ale Hanáci mají formu, což předvedli v závěru základní části i v pátek. Dvoubrankové manko zlikvidovali v závěru druhé třetiny a 45 sekund před vypršením základní hrací doby poslal Ondrušek v přesilovce utkání do prodloužení.

V něm už se hosté radovali poté, co Bambula prostřelil Stezku počtvrté, ale sudí po trenérské výzvě a přezkoumání situace na videu shledali, že olomoucký David Krejčí stál v době střely svého spoluhráče v brankovišti. Gól uznán nebyl, a tak se hrdinou zápasu stal nakonec Marek Kalus, který tečí rozhodl o vítězství Ridery v 73. minutě.

Předkolo play off hokejové extraligy - 1. zápasy:
Plzeň - Mladá Boleslav 3:2 v prodloužení
Branky: 18. M. Lang, 27. Graňák, 70. Čerešňák - 10. J. Stránský, 27. Kelemen
Vítkovice - Olomouc 4:3 v prodloužení
Branky: 17. a 59. J. Hruška, 35. Lindberg, 73. Kalus - 38. Kolouch, 40. D. Krejčí, 60. Ondrušek
Pardubice - Karlovy Vary 3:2
Branky: 8. Rohlík, 27. Anděl, 34. Cienciala - 30. O. Beránek, 33. Černoch
Liberec - Brno 4:3
Branky: 6. Kolmann, 13. Rosandič, 31. P. Jelínek, 38. Najman - 24. Mueller, 26. Horký, 30. P. Holík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.