Hlavní obsah

Hokejisté Liberce prohráli ve vlastním pekle se Slavií 4:5

LIBEREC

Dva týdny čekání pro druhý tým základní části hokejové extraligy skončily. Liberec v prvním utkání čtvrtfinále ale narazil. Prohrál se Slavii 4:5. Ta se ujala vedení v sérii 1:0. "Vítejte v pekle," hlásaly nápisy před halou tohoto souboje pod Ještědem. Tak se i stalo. V zahajovacím klání se ve vyprodané liberecké Tipsport areně radovali hosté, domácí přitom vedli 4:2. V neděli je na programu druhý zápas.

Článek

Slávisté vstřelili první gól této čtvrtfinálové bitvy, ale zahajovací třetinu přesto nevyhráli. V jedenácté minutě je poslal do vedení Miroslav Třetina. Ten ale tuto část utkání nedohrál, pár sekund před koncem dvacáté minuty odešel do šatny, když narazil po souboji do branky libereckého Marka Pince.

Osmdesát sekund Slavia vedla, z uspokojení ji ale rychle vyvedl Miloslav Hořava, Liberec využil přesilovou hru. Dílo této části zápasu dokonal Tomáš Klimenta, v sedmnácté minutě našel mezeru v brance Miroslava Kopřivy.

Liberečtí mohli přidat třetí přesnou trefu, ale kapitán Petr Nedvěd s bekhendem neuspěl, slávistický gólman poslal puk nad svoji branku.

Ve druhé třetině padly čtyři góly

Domácí tým vedený trenérem Jiřím Kalousem ukončil základní část vítězstvím nad Českými Budějovicemi, to bylo 20. února. Od té doby se připravoval na soupeře. Předkolo určilo, že půjde o Slavii. A Liberec se dobře navnadil, po první třetině měl navrch. Souboj bývalého slávistického trenérského dua Růžička - Kalous zatím patřil pro druhého jmenovaného.

Čtyři góly padly ve druhé třetině. První dali opět hosté, ale ani tuto dvacetiminutovku nevyhráli, skončila poměrem 2:2. Slávisté ale museli pozměnit sestavu, zraněný Třetina se už na led nevrátil.

Slavia, Liberec, Liberec, Slavia - tak se radovaly oba týmy po vstřelených brankách. Poslední radost patřila pumelici Michala Vondrky, který napřáhl za modrou čárou a Pinc nic nezmohl. Tento gól dělilo jen dvacet sekund od trefy libereckého Nedvěda. Ten poslal domácí do vedení 4:2, ale po čtyřiceti minutách byl stav 4:3.

Svoboda při přesilovce sroval na 4:4 

Hosté si v 48. minuě vzali oddechový čas, byla před nimi přesilovka 5 na 3, která mohla trvat 48 sekund. Ideální čas na srovnání skóre. Ale domácí si vedli s naprostým klidem, slávisté ani jednou nevystřelili.

Za pár minut mohl zvýšit na 5:3 Antonín Dušek, ale Kopřiva ho vychytal. Šanci naopak dostala Slavia, Liberec hrál v šesti a domácí kouč Kalous chodil po střídačce jako tygr v kleci, tak mu bylo z rozhodnutí rozhodčích horko. A bylo ještě více, hosté snížili, trefil se Tomáš Svoboda, nejlepší střelec slávistického "cirkusu Růžička." Tak skandovali domácí fans směrem k hostujícímu týmu.

V čase 56:25 přišlo na řadu video a rozhodující moment klání. Slavia dotlačila puk za Pince, slavila, ale nejdříve její radost musel posvětit sudí. Nekonečné a nervózní čekání.

Že by otočení ze stavu 2:4 na 5:4? Ano. A na triko si to vzal Lukáš Endál, nejproduktivnější hráč první ligy. Mimo Slavie i muž Havlíčkova Brodu.

Domácí hráli o všechno, Pinc si šel odpočinout, ale srovnání nepřišlo a Slavia se ujala vedení v sérii 1:0.

Liberec - Slavia 4:5 (2:1, 2:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. M. Hořava (Čakajík, Vak), 17. Klimenta (Urban), 30. Bartovič (Derner), 38. Nedvěd (Kudrna, Čakajík) - 11. Třetina (T. Svoboda), 22. Sklenář (Vondrka, Pospíšil), 39. Vondrka (Vašíček), 53. Svoboda (Roth), 57. Endál. Rozhodčí: Hribik, Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 8:6. Využití: 1:1. Diváci: 7500.
Pinc - Čakajík, Hunkes, Moravec, Derner, Trončinský, Holub, Pavlů - Kudrna, Nedvěd, Dušek - Bartovič, Podkonický, M. Hořava - Klimenta, Vak, Víšek - Ondřej, Urban, Vantuch. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.
M. Kopřiva - Kadlec, Vašíček, Roth, Krejčík, Kolařík, Žižka - T. Svoboda, Třetina, Tomica - Krenželok, Endál, Vondrka - Pospíšil, Jaškin, Sklenář - Micka, P. Jelínek, Doležal. Trenéři: V. Růžička st. a Čelanský.

Reklama