Hlavní obsah

Hořava: Wallson je borec, kluci v kabině mu tleskali. Nevěřil jsem, že do Sparty přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když mezi lety 2012 až 2016 koučoval Hans Wallson hokejisty Skelleftey, s níž ve všech čtyřech sezonách dokráčel do finále švédské ligy a získal s ní dva tituly, požádal ho Miloslav Hořava, jestli by za ním nemohl přijet na stáž. Dnes 56letý švédský kouč souhlasil, s Hořavou si sedli a nyní se jejich cesty propojují znovu, když společně povedou Spartu. Poprvé už v pátek proti Liberci.

Foto: HC Sparta Praha / Vladimír Koča

Trenérský tandem Sparty Miloslav Hořava (vlevo) a Hans Wallson.

Článek

Proč jste si po odmítnutí Josefa Jandače vybral právě Wallsona?

Když jsem za ním byl v minulosti na stáži, moc jsem od toho neočekával, Strašně mě ale překvapilo, jak byl vůči mně otevřený. Všechno mi ukázal, nic neskrýval. Byl jsem unešený.

Foto: HC Sparta Praha / Vladimír Koča

Miloslav Hořava promlouvá k týmu.

Teď jste si tedy na něj znovu vzpomněl?

Před dvěma třemi roky jsem mu několikrát psal, že by se mi strašně líbilo s ním spolupracovat. Když teď nastala situace na Spartě, zkusil jsem to znovu, ale vůbec nic jsem tomu nedával. A Hans zareagoval, že by o tom přemýšlel. Stejně jsem nevěřil, že přijde. To se změnilo, až když k nám poprvé přišel do kabiny.

Docela dlouho se rozhodoval, jestli Spartu vezme, že?

Měl i jiné nabídky, čemuž se s jeho historií vůbec nedivím. Když se někdo dostane čtyřikrát do finále švédské ligy, nemůže to být náhoda. To už ten člověk opravdu musí něco umět. Jeho pohled na hokej se mi strašně líbí.

Co konkrétně si slibujete, že s sebou přinese?

Nedokážu říct, co všechno to bude, ale čekám takový ten švédský pohled, který se mi hrozně líbí. Věřím, že se v naší hře časem objeví agresivita.

Věříte, že pod ním půjdou herně nahoru i jeho krajani bratři Thorellové, jejichž výkony zatím zůstávají za očekáváními?

Snad jo. Bylo by to dobrý.

Foto: HC Sparta Praha / Vladimír Koča

Hans Wallson ve středu absolvoval první trénink Sparty.

Budete rovnocennými parťáky tak, jak jste to měl ve Spartě v posledních třech sezonách s Josefem Jandačem?

Byly by velká drzost, kdybych si myslel, že Hans bude mým asistentem. To asi těžko (směje se). Práci si rozdělíme, čeká nás jí hodně. Já budu mít na starost defenzivu, Hans ofenzivu. Při zápasech bude s námi na střídačku chodit i Jarda Hlinka (sportovní manažer).

Zasvětíte ho v Praze, kterou podle svých slov příliš nezná?

Kdybyste ho viděl v kabině, on žádné zasvěcování nepotřebuje. Opravdu. Připravovali jsme se, kdo ho klukům představí. Jestli já, Jarda Hlinka, nebo Petr Ton (sportovní ředitel). Než jsme do šatny přišli, on už se představil sám a hráči mu tleskali. Je to borec, který ví, co chce. Bude pro mě ohromnou zkušeností s takovým člověkem pracovat.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články