Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Mountfield nepodržela hlava. Hradec neustál očekávání, které sám vyvolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roli jednoho z favoritů extraligového play off hokejisté hradeckého Mountfieldu totálně nezvládli. Především proto, že neustáli očekávání, které vyvolali sami u sebe i u fanoušků prvenstvím v základní části. Ambiciózní klub teď drtí veliké zklamání. Březnový konec sezony, jen tři týdny po zisku Prezidentského poháru pro vítěze základní části, si tam nikdo nepředstavoval.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/David Taneček

Hradečtí hokejisté neustáli očekávání.

Článek

I když Hradečtí začali čtvrtfinálovou sérii výhrou, nepochopitelně ztratili skvěle rozehraný druhý domácí zápas a od té chvíle byli nervóznější, dělali fauly a chyby. Přestože častěji bušili do skvěle bruslící i kondičně dobře připravené a psychicky odolné Mladé Boleslavi, soupeř měl v klíčových okamžicích vždy víc herní energie i klidu.

A čím bylo ve čtvrtfinále s Hradcem hůř, dostávalo se to jeho hráčům do hlav a tím častěji dělali herní pitomosti. Najednou se nemohli spolehnout na elitního střelce Oksanena, netrefil se ni Perret, vytratili se z ledu i další cizinci, včetně kanadských důrazných beků.

Nenašel se v hradeckém dresu nikdo, kdo by v ofenzívě zavelel a také neplatilo, že velcí obránci před vlastního gólmana jen tak někoho nepustí. Jako kdyby všechno dobré odešlo s oslavou pro vítěze základní části.

Kdy skončil vítěz základní části už ve čtvrtfinále
2022 Hradec Králové (1:4 s Mladou Boleslaví)
2012 Sparta (2:4 s Brnem)
2010 Plzeň (2:4 s Libercem)
2006 Liberec (1:4 s Českými Budějovicemi)
2004 Pardubice (3:4 s Plzní)

Obě mužstva se celou sérii tahala doslova o milimetry, ale určitě není náhoda, že i když Mountfield ve třetím, čtvrtém a pátém zápase vyrovnal při power play, nakonec je pokaždé ztratil v prodloužení, respektive v prvním případě v nájezdech. Právě tam nastal důležitý moment, kdy Jerglův prakticky vítězný pokus jen instinktivně vykopnul betonem Krošelj. Vzápětí rozhodl střelecký fantom letošního play off Kelemen a od té doby Mountfield už tlačil káru jen do kopce.

Foto: David Taneček, ČTK

Veliký závar před brankou Mladé Boleslavi.

Hradec za celých šedesát extraligových kol nepoznal krizi, dařilo se mu a nikdy neprohrál víc než dvě utkání po sobě. Najednou ale v play off nezvládl čtyři v řadě. Boleslav má svůj styl založený na rychlosti, bleskovém otáčení hry a výborném pohybu, tyhle zbraně na Hradec platily.

Podstatný rozdíl byl i na postu gólmana. Novotný ani Kiviaho nepředvedli to samé, co Krošelj na druhé straně. Slovinský reprezentant čelil daleko většímu počtu střel než jeho hradecké protějšky a s téměř 94procentní úspěšností zákroků je jasně předčil. Boleslav věděla, že když je potřeba, tak tým podrží, uklidní a občas vyčaruje i zázračný zásah. Tohle Hradci také chybělo a ještě měl Mountfield smůlu.

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: