Hlavní obsah

Kometa je po Spartě druhým největším favoritem na titul, překvapuje kouč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při pohledu na současnou extraligovou tabulku jeho tip nejspíš leckoho zaskočí, nicméně má-li teď trenér Patrik Martinec vyřknout svůj odhad na obsazení extraligového finále, tak jmenuje pražskou Spartu a Kometu Brno. „Ke všemu respektu k Pardubicím a skvělým hráčům tam, bych si přál, aby finále bylo Sparta–Brno,“ řekl Martinec v pořadu Příklep.

Patrik Martinec o svém angažmá v Pardubicích i tipu na extraligové fináleVideo: Sport.cz

 
Článek

Ve Spartě strávil podstatnou část své hráčské kariéry, v Kometě zase ještě na začátku sezony působil jako trenér. I proto zná důkladně brněnský kádr, jeho schopnosti a možnosti.

„A jsem přesvědčený, že je Kometa velmi dobře postavené mužstvo, má velmi dobrého trenéra (Jaroslava Modrého) a myslím si, že to může být letos černý kůň. A po Spartě je to druhý největší favorit,“ pravil v Příklepu a pominul Pardubice, které zatím s nabitým mužstvem kralují základní části a prošly rovněž do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Přitom právě v Pardubicích Martinec odstartoval svou hráčskou kariéru v nejvyšší soutěži. Zamířil sem v 19 letech z Hradce Králové, kde hokejově vyrostl a kde je teď bratr Tomáš trenérem extraligového týmu.

„Hradec hrál národní ligu a ve východních Čechách to bylo postavené tak, že v Hradci byl fotbal a v Pardubicích hokej. Kluby spolupracovaly, a když byl v Hradci někdo lepší, nadějnější, tak si ho Pardubice vzaly do ligy. Takže jsem první tři sezony odehrál v Pardubicích na hostování a zase pro mě bylo skvělé, že starší kluci dohrávali kariéru v Hradci a člověk se tam toho od nich spoustu naučil a poslouchal jejich rady,“ vzpomíná Martinec.

Jenže Hradec po rozpadu federace zatoužil po postupu do nejvyšší soutěže, šéfové si stáhli zpět své odchovance a Martinec skutečně byl podepsán pod první hradeckou účastí v extralize. „I když z dnešního pohledu to byl malý zázrak, protože nám se povedlo postoupit přes Třinec, který je dnes kolos, a my u nich vyhráli pátý, rozhodující zápas. To byl fantastický zážitek.“

Příklep s trenérem Patrikem MartincemVideo: Sport.cz

V sezoně 93/94 tak došlo i na první východočeské derby. „Bylo to hodně vyhrocené, rivalita mezi městy byla a je obrovská. Nás trénoval Karel Franěk a při jednom derby se mu udělalo špatně, měl asi nějaký slabší infarkt a zápas nedotrénoval,“ vzpomíná Martinec.

Hradec ale tehdy v extralize vydržel jen rok, Martinec odešel do Sparty, kde odstartoval vydařenou část své hráčské kariéry.