Hlavní obsah

Lídr Pirátů exceluje, s koučem ale nezápasí. Je jako zvíře, tvrdí

Chomutov

Hokejová loď chomutovských Pirátů tak trochu tone ve spodních extraligových vodách, ale pětatřicetiletý útočník Michal Vondrka se jako správný kapitán snaží jejímu klesnutí na dno zabránit. Na ledě válí, s třinácti góly a stejným počtem asistencí se drží v popředí produktivity celé soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán chomutovských Pirátů Michal Vondrka.

Článek

Z posledních jedenácti zápasů jste vyhráli jediný. Co se s týmem děje?

Paradoxně nehrajeme špatně, ale hodně nás sráží, že pokaždé uděláme nějakou chybu, která nás stojí zápas. Začalo to koncem října v Jihlavě. Vedli jsme tam 3:0, jenže nakonec jsme padli po nájezdech. To se nemůže stávat. Loni jsme v řadě utkáních prohrávali, ale pak se dokázali dotáhnout a stav i otočit. Letos je to naopak.

Ani přesilovky vám příliš nefungují, přitom v minulém ročníku jste v jejich využívání byli v základní části druzí nejlepší...

Ano, to je další věc. Z nich jsme loni hodně těžili, letos tomu tak není.

Citelně chybějí obránce Jan Rutta a útočník David Kämpf?

Tihle dva tady odvedli v minulých sezónách moc práce. Vypadlo hodně kanadských bodů, ale zase přišli jiní kluci, kteří sem zapadli. Potenciál v mužstvu je a věřím, že se to zlomí.

Zvyšuje trenér Růžička při sérii nezdarů v kabině hlas?

Jak uzná za vhodné. Občas zařve, na druhou stranu se snaží být klidný a působit na tým pozitivně. Pro trenéra je taky těžké nedávat najevo nervozitu, když se takhle prohrává. Ale myslím, že to má hlavu a patu.

Po fyzické stránce ale mužstvo problém nemá. Pomáhá vám příprava s kondičním koučem a někdejším zápasníkem v řecko-římském stylu Petrem Švehlou?

V posledním play off jsme odehráli jedenáct zápasů v devatenácti dnech. Jeho celoroční práce se tam zhodnotila. Během sezóny s ním děláme silové věci. Když je delší čas mezi zápasy, makáme s těžkou činkou na rukách a nohách. Posilujeme také střed těla.

Švehla je bývalým mistrem Evropy, vlastní i bronz z mistrovství světa. Nehecujete ho, aby se s vámi šel poprat na žíněnku?

Ne, navíc to ani není moje parketa. Peťa je jako zvíře, to je neskutečné. Nikdy jsem nic podobného neviděl. Je menší, ale má ukrutnou sílu a je strašně obratný. Pouštět se s ním do souboje je zbytečné. Nikdy nevzdávám boj předem, ale párkrát jsem ho viděl, když se s někým tahal, a to prostě nemá vůbec cenu. (úsměv)

Nepoložili by ho na lopatky ani největší siláci v týmu, jakým je třeba Juraj Valach?

Jura je urostlý, ale musela by to být náhoda, že by ho nějak trefil. Petr je zkušený borec a umí chvaty. Je jako vir, když vás napadne. To se prostě nedá popsat.

Pirátům se po skvělém startu do sezóny přestalo dařit, vám ale tato sezóna zatím vychází. Jste spokojený?

Z osobního pohledu velmi. Kdyby takhle pokračovala dál, bylo by to skvělé. Musím zaklepat, ale cítím se na ledě opravdu dobře. Teď jen, aby k tomu ještě přibyly výhry mužstva.

Přitom v létě to vypadalo, že dres Pirátů už neobléknete. Klub vám dlužil peníze a ve hře byl váš odchod.

Měl jsem smlouvu ještě na rok a pokud jde o tuhle kauzu, došlo pak k určitým věcem a já se rozhodl zůstat.

Dlužnou částku vám tedy klub uhradil?

Ano, ale nechci se k tomu už vyjadřovat. Je to za mnou a koukám dopředu. Nechci to řešit.

V Chomutově kroutíte třetí sezónu. Přirostlo vám mužstvo k srdci?

Je tu výborná parta a mám spoustu kluků hrozně rád. Znám dobře trenéry, pod Vláďou Růžičkou už hraju dlouho. Navzájem víme, co od sebe čekat. Navíc tady bydlíme v přírodě kousek za městem. Chodíme s dětmi a psem na procházky. Je to fajn.

Takhle si čistíte hlavu?

Nejlíp asi na motorce, i když jsem k ní měl vždy respekt a jezdil pomalu. Koupil jsem si před dvěma lety harleye a je monstrózní. Strašně mě to chytlo.

Je v Chomutově spokojená i manželka?

Ano, líbí se jí tady, ale moje Verča by se mnou šla asi kamkoli. Vážím si toho, asi mě miluje. (úsměv)

Cítíte, že vás nominace do reprezentace na Channel One Cup přibližuje i olympijské účasti v Pchjongčchangu?

Olympiáda je samozřejmě neskutečný tahák. Nebudu zastírat, že bych tam hrozně rád jel. Uvidíme, jak se to pak vykrystalizuje. Teď se těším na ruský turnaj.

Reklama