Hlavní obsah

Litvínov vyhrál i na Spartě a už je v desítce, Pražané se s play-off pomalu loučí

PRAHA

Litvínovská léčba Vladimírem Kýhosem zatím funguje mimořádně účinně. V neděli Chemici zdolali Plzeň, jednoho z konkurentů v boji o play-off, o dva dny později v neméně důležitém duelu uspěli na Spartě, kterou v dohrávce 35. kola porazili 4:1. Litvínovští se tak posunuli na desáté místo, stejně jako deváté Karlovy Vary mají 61 bodů. Naopak situace Sparty je před posledními osmi koly kritická a takřka bezvýchodná - Hořavova parta ztrácí na předkolo plných dvanáct bodů!

Foto: , ČTK

Hokejisté Litvínova oslavují vítězství na ledě Sparty.

Článek

Úvodní minuty přinesly opatrný hokej, obě mužstva si moc dobře uvědomovala, že sebemenší chyba by mohla v mimořádně důležitém duelu být osudnou. Mírně aktivnější sice byli domácí, jako první ovšem zahrozil Litvínov. Při rychlém brejku nebezpečně dorážel Kracík, trefil ale jen přesouvajícího se Pöpperleho.

Ve 14. minutě se blýskl individuální akcí Kratěna, když se protáhl až před Volkeho, kterého ale trefil jen do hrudi. Následně pláchl hostující obraně Ton, místo střely zvolil svůj oblíbený blafák do bekhendu, na což byl Volke připraven a puk betony ztlumil. V závěru první části pálil nebezpečně z otočky Hübl a Pöpperle měl štěstí, že puk trefil jeho vyrážečku.

Sparta se z vyrovnání radovala jen 32 vteřin

Po čtyřech minutách hry ve druhém dějství rozehráli Chemici přesilovku, zapomněli ovšem na Tona, který upaloval sám na Volkeho. Černoškovi nezbylo nic jiného než jej faulovat, a tak logicky následovalo trestné střílení. Ton sice nabral rychlost, branku ale přestřelil. Sparta tak nejenže uklidňující první gól nedala, záhy naopak sama inkasovala. Lukeš v přečíslení dvou na jednoho našel Kubinčáka, jenž střelou po ledě poslal Litvínov do vedení.

Ve 37. minutě Trávníček ostře narazil na mantinel Výborného a následoval Hübla na trestné lavici. Sparťané tak měli téměř stovteřinovou dvojnásobnou přesilovku. Chemiky sice uzamkli v jejich obranném pásmu, Volkeho zasypali sprškou střel, gólový efekt se ovšem nedostavil.

Zklamaní hokejisté Sparty po prohře s Litvínovem. Brány play-off jsou pro Pražany podle všeho uzavřeny.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/

Čtyřicet jedna vteřin před druhou sirénou se Sparta vyrovnání přeci jen dočkala. Žálčík se nejlépe zorientoval v mele před brankou a připsal si premiérovou branku v extralize. Jenže radost domácích měla jepičího trvání - pouhých 32 vteřin. Ton vyrobil minelu při rozehrávce a Hübl vrátil Severočechům vedení.

Třetí gól Spartu definitivně položil

Ve 47. minutě zapomněla domácí obrana na Jánského, litvínovský forvard ale sám před brankou namířil svůj pokus jen do Pöpperleho. Za další dvě minuty propukla mezi hostujícími fanoušky, kterých do Prahy dorazilo odhadem na pět set, třetí radost. Od Hromasových bruslí se kotouč odrazil k Jenáčkovi, který nekompromisní dělovkou z mezikruží zamířil přesně pod horní tyčku.

Spartu tato trefa definitivně položila na lopatky a přestala klást jakýkoliv odpor. Hostům stačilo jednoduše vyhazovat puky z vlastního pásma, v 57. minutě navíc napřáhl Černošek a uzavřel na konečných 4:1 pro Chemiky.

HC Sparta Praha - HC Benzina Litvínov 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 40. Žálčík (Macholda, Karpov) - 29. Kubinčák (Lukeš, Švarný), 40. V. Hübl (Lukeš), 49. Jenáček (Kracík), 57. Černošek (Černý). Rozhodčí: Minář, Hribik - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6, navíc Jánský (LIT) 10 minut. Bez využití. Diváci: 5316.
Sparta Praha: Pöpperle - Vykoukal, Gulaši, Macholda, O'Brien, Philipp, Jan Hanzlík - Ton, Broš, Kafka - Kratěna, D. Výborný, Bartánus - Koreis, Přibyl, Hromas - Žálčík, Karpov, Luňák. Trenéři: M. Hořava st. a Rulík.
Litvínov: Volke - Černošek, Kubát, Skuhrovec, Švarný, Jareš, Gula, Stříteský - Kubinčák, V. Hübl, Lukeš - Jánský, Vopat, Trávníček - Černý, Kracík, Jenáček - Majdan, Bojer, Gerhát. Trenéři: Kýhos a Kučera.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.