Hlavní obsah

Moc se toho tady od těch mých patnácti let nezměnilo, říká vítkovická posila v brankovišti Machovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po postupu přes Vítkovice v semifinále minulého extraligového play off vtipkoval tehdejší gólman Hradce Králové Matěj Machovský, že k získání nového angažmá, které mu na východě Čech po sezoně končilo, mu ani úspěšná série nepomohla. Jednání mezi ním a ostravským klubem, v němž končil Aleš Stezka mířící do NHL, se ale přece jen rozběhla.

Foto: Petr Kotala

Matěj Machovský na tréninku ve Vítkovicích.

Článek

„Začalo se to řešit později, až po nějaké pauze. Pro mě bylo klíčové, že bych mohl být prakticky doma. Nikam daleko se mi nechtělo," řekl odchovanec opavského hokeje Machovský.

Výsledkem jednání byl návrat do míst, kde s velkým hokejem poprvé jako teenager koketoval. „Moc se toho tady od těch mých patnácti nebo šestnácti let, kdy jsem tady nakoukl poprvé, nezměnilo. Všechno je mi tady povědomé a vlastně známé. Parta je tady dobrá a tím, že to mám tady domů kousek, to má pro mě úplně jiný rozměr. Ideální zatím," liboval si pro klubový web Vítkovic po prvních týdnech přípravy 29letý gólman.

V extralize chytal Machovský za Plzeň, Spartu Praha a naposledy v Hradci Králové. Dres klubu, k němuž to měl z rodné Opavy nejblíže ale oblékne poprvé. „Měl jsem tehdy velké štěstí, že jsem mohl asi půl sezony chodit s vítkovickým týmem pravidelně na led jako třetí brankář. Ale pak už jsme to museli utnout, protože jsem v tom mladém věku a při takovém programu nestíhal školu ani život. Tři tréninky denně nebyly úplně ideální. Celé dopoledne jsem byl v Ostravě na tréninku, pak nějaké dvě hodiny ve škole. A z toho neměl nikdo moc velkou radost, hlavně ne učitelé. Domů jsem přišel někdy o půl osmé večer, když jsem skončil trénink s juniorkou a opavským áčkem. Bylo toho hodně, takže jsem se přesunul zpět do Opavy k áčku a především juniorce. V létě jsem pak odešel do kanadské juniorky, čímž se to rozseklo samo a definitivně," vzpomínal Machovský.

Ačkoliv o jeho služby v Hradci Králové po minulé úspěšné sezoně i nadále stáli, Machovský o místo s Finem Henrim Kiviahem a Patrikem Bartošákem bojovat nechtěl. Odmítl i zahraničí. Chtěl být týmovou jedničkou a k téhle pozici má ve Vítkovicích blíž.

„Do ciziny jsem už nechtěl, i když jsem nabídky měl. Už jsem venku byl a nic dalšího jsem zkoušet nechtěl. Vítkovice jsou pro mě známé prostředí, proto je to tady pro mě jednodušší. Doufám, že to bude klapat," řekl gólman, jenž si vyzkoušel hokej v nižších zámořských soutěžích, s lotyšskou Rigou si zahrál v ruské KHL, působil i ve Finsku, kde chytal část minulé sezony v KalPě.

Do Vítkovic přišel poté, co je s Hradcem vyřadil v semifinále play off po sedmi dlouhých bitvách. „Ta série byla úžasná a náš postup šťastný. Celá republika to sledovala. Tam jsem na sebe asi upozornil a ukázal, že by to šlo i tady," řekl.

Nad tím, že bude navazovat na skvělé výkony Aleše Stezky, nepřemýšlí. „Vždycky, když někam přijdete, někoho nahrazujete. Už jsem tuhle situaci párkrát zažil. V Plzni jsem nahrazoval Marka Mazance, který vychytal titul a odešel do NHL. Ve Spartě pořád někoho nahrazujete a někdo nahrazuje vás. Od gólmanů se vždy hodně očekává, ať si to někdo připouští, nebo ne. Na gólmana se vždy snáz ukáže prstem. Aleš tady chytal skvěle, určitě má na to, aby se v NHL prosadil a nebude snadné ho nahradit. Doufám, že si s kluky budu rozumět a budeme vzadu stejně silní, jako tomu tady bylo v minulé sezoně. V minulé sezoně byly Vítkovice gól od finále. Tohle bychom měli minimálně zopakovat," řekl Machovský.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články