Hlavní obsah

Návrat ke starému systému? Dvanáct týmů v play off znehodnocuje základní část, míní ředitel extraligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě ani neodstartovalo play off letošní sezony hokejové extraligy, ale už se hojně diskutuje nad formátem pro příští ročník. Martin Loukota, ředitel Asociace profesionálních klubů (APK), která po deseti letech převzala řízení soutěže, naznačil možnou změnu. Vrátit by se mohl systém praktikovaný před začátkem pandemie covidu-19.

Potřebovala by hokejová extraliga jiný herní systém? Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

První šestka přímo do čtvrtfinále, sedmý až desátý celek v předkole, čtyři smolaři v play out. Na tenhle systém české extraligy byli fanoušci dlouho zvyklí, než se i kvůli nejistým časům v době pandemie přešlo na milosrdnější variantu, která posílá do vyřazovacích bojů dokonce dvanáct nejlepších celků.

„Tolik postupujících je ale fakt hodně. Částečně to znehodnocuje celou základní část," tvrdí Loukota. „Starší systém má navíc určitě výhodu i pro celek mířící do baráže. Protože teď na ni musí čekat přes 40 dní, takhle by měl pauzu po play out asi jen dva týdny," pokračoval ředitel APK.

Rozhodnutí bude záležet znovu na klubech. Loni si vybraly zachování systému v poměru 9:5. „Verdikt by měl padnout do konce března," přiblížil Loukota. Jakékoliv další změny jako uzavření soutěže nebo přímý sestup podle něj nejsou ve hře.

Loukota však představil ještě jednu potenciální novinku. „Rádi bychom ustanovili skupinu nezávislých spolupracovníků, kteří by na základě informací od videorozhodčích a delegátů utkání dávali podněty disciplinární komisi. Chceme se od příští sezony vyvarovat toho, aby podněty dával jeden klub na druhý," vysvětlil.

Otazníkem také zůstává rozdělení vysílacích práv na extraligu pro příští sezonu. Vedle tradičních zájemců České televize a O2 TV Sport se přihlásila také nová placená sportovní stanice Canal+. „U ní však čekáme na dodání licence pro rozhlasové a televizní vysílání pro Česko a Slovensko. Pak začne druhá fáze výběrového řízení," prozradila generální ředitelka BPA Jana Obermajerová.

Letošní play off, které startuje předkolem už ve středu, budou vysílat opět ČT i O2 TV. O první volbu zápasů se střídají, finále poběží na obou stanicích současně. Novinkou je, že semifinálové série se oproti loňsku nebudou hrát současně. „Rozhodli jsme se pro tuto variantu, aby mohl být hokej v televizi každý den," uvedl Loukota. „Podařilo se nám s kluby takto domluvit," doplnila ho Obermajerová.

Třinec se z trůnu, na který usedl už třikrát po sobě, pokusí sesadit zbylá jedenáctka klubů. Největšími favority podle sázkových kanceláří jsou vítězové základní části Pardubice, následuje Sparta. Ta v základní části vylepšila svůj vlastní rekord s průměrnou návštěvností 10837 diváků na domácí utkání.

Celkových 364 zápasů navštívilo 1 947 374 diváků, což je v průměru 5350 na utkání. Jedná se o pátou největší návštěvnost v historii, což je poměrně velké překvapení. Po konci proticovidových opatření se očekával pomalejší návrat fanoušků do hledišť, navíc v kombinaci se současnou rostoucí inflací. Dosavadním rekordem v návštěvnosti je sezona 2019/2020, kdy v průměru chodilo 5724 diváků.

Reklama