Hlavní obsah

Peníze nejsou všechno, tvrdí šéf Ocelářů. Zadina nevěděl, co má říkat. To nebyl on

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stál u střídačky, dlouhé lokny skrýval pod červenou čepicí se zlatavým nápisem „MISTŘI“ a oči se mu dojetím leskly. Majitel třineckých Ocelářů Ján Moder si znovu – už popáté v řadě – vychutnával, jaké to je vyhrát tuzemskou extraligu. Když od novinářů slyšel o dorovnání zlaté vsetínské série z devadesátek, výstižně říkal: „My jsme Oceláři. A jsem fakt dobří.“ V rozhovoru na pardubickém ledě se ale opřel i do kouče Marka Zadiny či systému juniorské soutěže.

Třinec napsal neskutečný příběh. Opět slaví titul!Video: Sport.cz

 
Článek

Věřil jste, že tato parta bude opět zlatá?

Věřil, ale bylo to fakt náročné. Už ta Sparta v semifinále, vždyť šestý zápas byl velmi těžký, vyrovnali jsme až úplně na konci. Pak už jsem věřil, že vyhrajeme.

Finále play off: 7. zápas Pardubice - Třinec1/16

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Byly to největší nervy, které jste u šesti titulů od roku 2011 zažil?

Velmi těžko říct. I ten první nový titul v roce 2019 byl hodně těžký. To jsme si taky užili strašným způsobem.

Taky jsou tituly pro vás drogou, o které mluví hráči?

Já jsem už starší pán. Dcery mi píšou, jak to prožívám, protože samy mají zvýšený tlak. Já jsem taky na hraně, prožívám to neskutečně. Tohle se opravdu nedá popsat, nádhera.

V čem je síla Ocelářů?

V trpělivé práci. Podívejte se na fotbalovou Spartu. Panu Křetínskému taky chvíli trvalo, než se s ní dostal tam, kde jsou dnes. Peníze nejsou všechno, je třeba pracovat, pracovat, pracovat. Vychovat si i fanoušky, mančaft, budovat vše okolo. To je strašně důležité.

Může třinecká nadvláda pokračovat?

Naše extraliga je velmi dobrá. Po NHL a švýcarské lize asi nejlepší, takže získat v ní titul je velmi těžké. Nám pomáhá, že to naši kluci mají v hlavě a udělají pro titul všechno. Hryžou led, mají to prostě srovnané.

Co říkáte na příběh Davida Ciencialy, který se v lednu vrátil domů z Pardubic a teď v sedmém finále vystřelil sezonní triumf?

On je tak šťastný! Říkal mi, že ani neví, jak to dal, ale že je jen happy. Těšil se, že se konečně vrátí domů a tohle je krásná tečka. Je nadšený.

Co je důležitější – získávat dobré hráče, či že se ti noví učí vítězit od starších?

Zdravé jádro klubu už to má v sobě. Má správně nastavenou mentalitu. A noví kluci ji dokážou vstřebat. Vezměte si, že naše posily tento rok nevypadaly tak lukrativně jako posily Sparty nebo Pardubic. Kupříkladu Adama Poláška vyhodili ze Sparty. My ho vzali, že by třeba mohl hrát v partnerském Frýdku-Místku. A on u nás začal bruslit o třicet procent rychleji než na Spartě. Taky se přizpůsobil mentalitě.

Sparta i Pardubice do toho finančně šlapou. Jak těžké je jim konkurovat?

Je to vždy velmi těžké. Ale asi je to o tom, jak to máte nastaveno v hlavách. Dám za příklad čtvrtý finálový zápas doma. David Cienciala dal první gól, měli jsme dlouhou přesilovku 5 na 3, ale chalani úplně změkli, neboť si mysleli, že mají vyhráno. A dostali jsme od Pardubic nátěr. To bylo poučení. Sport je vždy o tom, že musíte mít dobře nastavenou hlavu. Když ji máte, tak se vyhrává.

V tom hrají zásadní roli vaši trenéři.

Absolutně! Já se nebudu vyjadřovat k soupeřům, ale ti naši trenéři to nastavují dobře. Dobrá práce, dobrá analýza každého soupeře, výborná příprava na play off zápasy.

Zaostřeno na play off 15Video: Sport.cz

Co říkáte s odstupem týdne na kauzu, kterou rozvířil svým emotivním projevem Marek Zadina?

Vždyť to nebyl Marek Zadina a vy to víte lépe než já. On nevěděl, co má říkat, on si to úplně nepamatoval. Ne, tohle nebyl on.

Chtěl tím podle vás nějakým způsobem odpoutat pozornost?

Myslím, že ne. Podívejte se na NHL, kde je prostor před brankářem svatý. Já se divím, že i někteří hráči, kteří tam byli, se dnes diví, že jim to pískají. Tam se prostě nehraje. Co je super, že naši hráči se nikdy nevyjadřují k soupeřům. Jen k nám.

Titul získala i třinecká juniorka…

Fantazie. A víte, co je dobré? V nominaci na mistrovství světa do 18 let je šest kluků, co u nás hráli. Sikora teď dal Švédům nádherný gól, proměnil pak i nájezd. Porazit Švédy do 18 let na mistrovství, to je super úspěch.

Ale pak z ročníku tři čtyři kluci odejdou do zámoří. Dá se to změnit?

Nedivím se jim, já bych taky šel. Bohužel je to tím, že tady není jasná koncepce juniorské soutěže. Jednou jsme ji snížili, pak zase účelově nafoukli, nechci říct kvůli komu. Má tam být fakt jen kvalita, konkurence, aby se v tom hráči cítili dobře. I Sikora chtěl odejít, ale zůstal jen proto, že jsme mu slíbili, že bude nastupovat v áčku. Benák z Plzně, to je talent jako hovado! Taky měl šanci hrát za áčko. Když zlepšíme naše soutěže, budou hráči zůstávat.

Co říkáte na to, že junioři měli za titul od svazového šéfa slíbený zájezd na NHL do Ameriky, ale nikam nepojedou? Dostanou prý vstupenky na NHL v Praze.

Fakt? O tom moc nevím. Tak se můžou na NHL podívat v televizi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články