Hlavní obsah

Patnáctiletý mladík překonal extraligový rekord. Neskutečný zážitek, raduje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř 22 let (21. října 2001) vydržel Rostislav Olesz ve věku 16 let a 11 dnů nejmladším střelcem hokejové extraligy. Od pátku je ale držitelem prvního místa útočník Hradce Králové Adam Novotný. Při své premiéře v áčku skóroval na ledě Kladna a přispěl k vítězství 4:3 v prodloužení. V pouhých 15 letech a 327 dnech.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Rytíři Kladno vs. Mountfield HK, a.s. 3:4 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

 
Článek

„Zní to krásně. Jen tak někomu se to nepoštěstí. Je to neskutečný zážitek, na který nikdy nezapomenu,“ rozplýval se po utkání patnáctiletý útočník. O své nominaci na utkání se dozvěděl den předem. S prvním týmem Hradce Králové stihl před pátečním duelem na Kladně absolvovat celkem dva tréninky.

„Ve středu jsem ještě nevěděl, že budu hrát. Když jsem měl přijít ve čtvrtek, už jsem něco tušil,“ culil se nejmladší extraligový střelec. Zatím vrcholný moment jeho kariéry nastal ve 27. minutě, kdy byl důsledný na brankovišti a nadvakrát dorazil volný kotouč za záda kladenského brankáře Bowa.

Novotný si šanci vysloužil skvělými výkony v hradecké juniorce. V zápase s Kladnem jen potvrdil, jaký v něm třímá střelecký potenciál. Mezi juniory má totiž ve 12 zápasech na kontě hned deset vstřelených branek a k tomu tři asistence. A přestože v produktivitě juniorské soutěže je v bodování hned 19 borců před ním, na deset vstřelených gólů zatím nedosáhl nikdo.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno - Hradec Králové 2:1 (A. Novotný)Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Teprve patnáct, jo?“ tázal se po utkání nedávno hradecký útočník a nyní čerstvá posila Kladna Radek Smoleňák. „Jsem rád, že dostal prostor. Asi jsem mu uvolnil místo,“ dodal s úsměvem.

Jaká bude Novotného budoucnost v áčku Hradce Králové? To je zatím ve hvězdách. Přesnou odpověď nezná on sám, ani trenéři. Kouč Východočechů Tomáš Martinec byl po zápase s odpovědí na tuto otázku poněkud zdrženlivější.

„Adam je talentovaný hráč. Dostal příležitost, kterou si zasloužil, ale ví, že na sobě musí pracovat. Teď je nahoře, ale taky musí chodit do školy. Mladé hráče bychom ale chtěli zapracovat do týmu,“ prozradil Martinec.

Související témata: