Hlavní obsah

Sedlák po tragédii rychle sháněl nákrčník a říká: Byla hloupost, že jsem ho nenosil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na internetu četl o tragickém úmrtí amerického hokejisty Adama Johnsona, a pak spatřil děsivé záběry, kdy mu soupeřova brusle v britském poháru prořízla krk, uvědomil si, jak on sám zbytečně hazarduje. „A že je hloupost, že nenosím ochranný nákrčník,“ vypráví útočník Pardubic Lukáš Sedlák. A tak si ho urychleně pořídil, v neděli s ním nastoupil ve Vítkovicích, a teď ho bude mít i při reprezentačních zápasech na turnaji Karjala.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Sedlák a trenér brankářů Ondřej Pavelec během tréninku hokejové reprezentace před turnajem Karjala.

Článek

V německé lize už to brzy bude povinnost, to stejné potká také soutěže v Británii či kanadskou juniorku WHL. Jiné hokejové kluby to svým hráčům naporučily, Pittsburgh Penguins, za který Johnson v minulosti krátce hrál, zase povinné chrániče krku zavedl ve svých týmech z nižších soutěží.

Tuzemská extraliga zatím ústy svého ředitele Martina Loukoty ochranné nákrčníky hráčům doporučuje. Ale Lukáš Sedlák, jedna z největších person soutěže, se rozhodl po něm sáhnout, aniž by o nějakém apelu z vrchu věděl.

„Je lepší být zdravý, než vůbec nebýt. Myslím, že je chyba, že jsem ho doteď nenosil. Přitom do 18 let máme chránič povinný, pak ho odložíme, což je možná zbytečné. Nijak mě to neomezuje při hře, takže nevidím důvod, proč ho nenosit. Byla hloupost, že jsem ho neměl, naštěstí se mi nic nestalo. Na ledě se ale může přihodit cokoliv, ale tohle je minimum, jak se můžeme ochránit,“ řekl Sedlák pro Sport.cz.

V Pardubicích jsou hlavními nákrčníkovými „misionáři“ společně s Tomášem Hykou a Sedlák věří, že se k nim postupně přidá víc a víc hráčů, aby - jak sám řekne - byli zase v bezpečí.

„Doufám, že třeba mladí kluci, co jsou nyní v juniorech a mohou pak nákrčníky odložit, si řeknou, proč bych ho nemohl nosit dál, když nosí i ostatní. A nebo si aspoň uvědomí, proč ano, či proč ne. Je to samozřejmě každého věc, ale mohou o tom popřemýšlet, rozmyslet se.“

Sám nákrčník začal shánět okamžitě po tragédii. Pak ho vyzkoušel na rozbruslení a šel do zápasu. „Je to maličko nezvyk, na ledě si na to ale ani nevzpomenu,“ říká.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.