Hlavní obsah

Straka přišel o polovinu klubu: Přesně to jsem chtěl, konečně se můžu věnovat jen hokeji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to patnáct let, co se Martin Straka rozhodl z NHL vrátit do rodné Plzně a extraligový klub vytáhl z krize nejen jako hráč, ale především jako generální manažer a vlastník, jenž splatil ze svého velké dluhy. Po takové době už 50letý bývalý hokejista cítí, že je potřeba zvolnit. Také proto našel Škodě nového spolumajitele, společnost Autocentrum Jan Šmucler, která má pomoct Západočechům k návratu mezi elitu. „Je to pro mě hezký den,“ usmál se Straka na tiskové konferenci.

Foto: HC Škoda Plzeň

Martin Straka (uprostřed) už není jediným vlastníkem extraligové Plzeň, padesát procent podílu získalo Autocentrum Jan Šmucler.

Článek

Říkáte „hezký den", ale svým způsobem jste právě přišel o polovinu klubu.

To jsem přesně chtěl (směje se). Už od podzimu jsem hledal silného spojence. A nakonec se to povedlo. Jsem šťastný, že to je zrovna pan Šmucler. Poslední měsíce byly hodně hektické, tak jsem rád, že jsme se nakonec dohodli.

Klub jste si rozdělili padesát na padesát. Kdo bude mít finální slovo?

Vždycky se nějak dohodneme. Chviličku jsme se bavili o tom, že by někdo vlastnil většinu klubu, ale nakonec to dopadlo padesát na padesát. Teď se konečně můžu věnovat hokeji, musíme řešit spoustu dalších věcí. Potřebujeme se posunout výš a dostat se do play off. To se nám poslední sezony nedařilo.

Už jste potřeboval zahodit řešení obchodních záležitostí?

Jo, po patnácti letech už toho mám docela dost. Byl jsem celkem unavený, a trochu otupělý. Chtěl jsem nový nádech. Nejradši se věnuju týmu, kabině, prostě té sportovní stránce. Tomu rozumím nejvíc. Obchodní záležitosti teď bude řešit primárně spoluvlastník. Novinka také je, že po společné dohodě končí obchodní ředitel Rudolf Matějka. Snažíme se najít vhodného kandidáta místo něj.

Vy znovu nebudete chybět při zápasech na střídačce?

Měl bych tam být. Chci věnovat spoustu času klukům na ledě a v šatně. Kvůli tomu se tahle vlastnická změna dělala.

Podaří se díky tomu i navýšit rozpočet?

Nebudeme si nic nalhávat, chceme ho určitě navýšit. Přibližně o deset až patnáct procent, snad se to povede. Děkuju také Škodě, že projevila zájem pokračovat jako generální partner. Od množství financí se odvíjí hromada věcí.

Takže tým plánujete ještě posílit?

Rozhodně. Víme, že k posunu výš potřebujeme ještě získat rozdílového hráče. V Česku ho nenajdeme, nejlepší čeští hráči jsou pryč už od listopadu. A v té době jsme netušili, jak dopadne situace s novým spolumajitelem, takže jsme nikoho shánět nemohli. Tým už máme z devadesáti procent hotový, jen potřebujeme hvězdu.

A kde ji hledáte?

Zámoří nebo sever Evropy. Už máme nějaké tipy, musíme vybrat toho nejvhodnějšího, aby sem dobře zapadl. Nechci působit alibisticky, ale ještě je na to čas. V zámoří teprve končí sezona, máme dva měsíce.

Jak zatím hodnotíte posily? Přivedli jste další mladé hokejisty a k nim zkušené hráče.

Tohle byl náš cíl. Tým jsme měli poslední dvě sezony hodně mladý. Chtěli jsme získat zkušené kluky, kteří už v hokeji něco dokázali. Ať už to je Petr Jelínek nebo Kuba Lev. Věřím, že budou ty nadějné hráče vychovávat. Chceme víc vůdčích typů.

Reklama