Hlavní obsah

Tvrďák Štich putuje po hostováních. Kluby s námi obchodují jako s kusem masa, míní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrtou sezonu patří hokejový obránce David Štich Litvínovu, který o něj však nemá zájem. A tak 33letý bek putuje už druhým rokem po hostováních. Letos si ho vyhlédla Mladá Boleslav, za kterou v minulosti odehrál čtyřicet zápasů. „Vůbec nic se tu nezměnilo. Jen hráči v kabině. Boleslav je super klub a stále se posouvá výš a výš,“ pochvaloval si.

Foto: Jan Pavlíček/BK Mladá Boleslav

Hokejový obránce David Štich (vlevo) stráví následující extraligovou sezonu na hostování v Mladé Boleslavi.

Článek

Šticha však mrzí, že se kvůli kontraktu v Litvínově, který skončí po tomto ročníku, zatím nikde nemůže natrvalo usadit. „Nikdo za mě nechce zaplatit vysoké tabulkové odstupné," vysvětlil. „Jako hokejisté jsme kus masa, se kterým kluby obchodují. A snaží se nakupovat co nejvýhodněji, to k hokeji patří. Z byznysového hlediska to chápu, z hráčského pohledu mě to štve," pokračoval řízný obránce, jenž strávil poslední rok v Českých Budějovicích s bilancí tří gólů a jedné asistence.

V semifinále play off se loni provokoval s výrazně drobnějším Tomášem Šmerhou ze Sparty. Teď se oba dva setkávají v jednom týmu. „Pár srandiček na to konto proběhlo, ale víc jsme se k incidentu nevraceli. Když odejdu z ledu, nemám problém chytnout takového hráče kolem ramen a pokecat u piva," usmíval se Štich.

V Bruslařském klubu ho čeká spíše zaskakování z pozice sedmého nebo osmého beka. „Vedení se mnou komunikovalo otevřeně a na roli jsme se shodli," oceňoval. Jako druhý nejstarší hráč výběru Ladislava Čiháka bude mít i slovo v kabině. „Už mám něco za sebou. Určitě budu slyšet," přislíbil.

Štich si za roky v extralize vybudoval pověst často vylučovaného hráče, který ale pomáhá týmu svou tvrdostí. Nebojí se shodit rukavice. „Kvůli tomu tady ale nejsem. I když vím, že téhle nálepky už se nezbavím a mám ji přišitou ke jménu. Ale nevadí mi to," připustil.

Foto: Jan Pavlíček/BK Mladá Boleslav

David Štich (vlevo) v dresu Mladé Boleslavi v přípravném utkání proti Plzni.

Nicméně si uvědomuje, že tvrdí beci jeho typu už nedostávají v současnosti tolik prostoru. „Dříve jsme byli pro týmy nutností, ale mění se to. Preferují se rychlejší a techničtější hráči. Pravidla se upravují tak, aby docházelo k méně zraněním. Z hokeje možná za chvíli bude bezkontaktní sport," tvrdil Štich.

Je mu tak jasné, že za pár let už na něj možná nezbude v extralize místo. „Už nejsem nejmladší, takže jestli se tak stane, nedá se nic dělat. Svůj styl bych ale rozhodně neměnil," doplnil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.