Hlavní obsah

Tyčky si počítám jako góly, perlil Jágr. A vzpomínal, jak ve Slafkovském hned viděl sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhých třiatřiceti letech se vrátil do Liptovského Mikuláše. V roce 1989 tam tehdy sedmnáctiletý Jaromír Jágr pomohl Kladnu v posledním kole baráže dvěma góly k triumfu 8:2 a záchraně nejvyšší soutěže. Nyní 50letá legenda ladí pod Tatrami se svými Rytíři formu na další baráž, která je čeká od 17. dubna proti Vsetínu, nebo Jihlavě. A Jágr se opět blýskl dvěma body, tentokrát brankou a asistencí přispěl k výhře 6:3.

První gól Jaromíra Jágra po 50. narozenináchVideo: Youtube Rytíři Kladno

 
Článek

„Ani jsem si neuvědomil, že už jsme tu hráli v devětaosmdesátém, řekli mi to až před zápasem. To utkání si přitom pamatuju, jen mě vůbec nenapadlo, že to bylo právě v Liptovském Mikuláši. Byl jsem ještě mladý a tehdy nám šlo všechno," cituje hrajícího majitele Rytířů server sport.sk.

Bodů přitom mohl zapsat víc. V sólovém úniku ale trefil tyčku, a když se pak dostal do dalšího přečíslení, jeden ze soupeřů jej zastavil jen za cenu faulu. K nařízenému trestnému střílení se znovu postavil Jágr po velkém oblouku k mantinelu, ale gólmana Kozla nepřekonal.

„Při úniku jsem trefil tyčku, já to počítám jako gól. A pak samostatný nájezd... Ten jsem jel naposledy před 20 lety, takže nenadělám nic," smál se viditelně dobře naladěný Jágr.

Kladno od posledního zápasu základní části proti Spartě musí skousnout 40denní pauzu před startem baráže. Rytíři si ji vyplnili dvěma přípravnými duely s prvoligovým Kolínem (prohra 2:3 a vítězství 4:3 po nájezdech), nyní absolvují týdenní střetnutí v Liptovském Mikuláši. V úterý triumfovali 6:3, odveta je na programu ve čtvrtek.

„Každá příprava je ale mnohem lepší než trénink," uvědomuje si Jágr, byť ví, že rozdíl ve stylu hry českých a slovenských týmů existuje. „Slováci hrají otevřeněji, česká soutěž je více o soubojích u mantinelů," míní Jágr.

Společným jmenovatelem ale je, že jeho jméno pořád táhne. V Česku i na Slovensko. Právě kvůli Jágrovi byl totiž i v Liptovském Mikuláši téměř plný zimák. „Máme to štěstí, že kdekoli se Kladno objeví, tak je vždy skoro plný dům. Jsme na to zvyklí, ale na druhé straně, přišli jsme sem za jiným účelem. Chceme se dobře připravit na baráž. Naším úkolem není uspokojit diváky, ale vyzkoušet si zápasy ještě předtím, než začne baráž," upozorňuje.

„První dva barážové zápasy budou obtížné. Máme výhodu, že bychom měli být zdraví a odpočatí, na druhou stranu ale nebudeme rozehraní," ví Jágr, že zápasová praxe bude hrát pro vítěze play off první ligy.

Místní novináře pochopitelně zajímal i Jágrův názor na osmnáctiletý slovenský talent Juraje Slafkovského. Nejužitečnější hráč ZOH v Pekingu, na nichž se stal i nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem, by měl na letošním draftu NHL atakovat ty nejvyšší příčky.

„Výborný hráč!" vypálil ze sebe okamžitě Jágr a pamatuje si, že košického rodáka viděl poprvé přesné před rokem, kdy v přípravě před MS nastoupil proti Česku. „Já jsem tehdy skládal mužstvo (Kladna), tak jsem si chtěl ty zápasy vidět, abych zjistil, jaké hráče tam Slováci mají," vybavuje si Jágr.

„Zapnul jsem si televizi a Juraj Slafkovský byl s pukem u mantinelu. Byl velmi silný. Říkám si: ´Tenhle hraje podobným stylem jako já, toho chci do mužstva.' A pak jsem zjistil, že je mu sedmnáct a že nemám absolutně žádnou šanci. Věděl jsem, že bude hrát v mnohem lepším týmu," chválí Jágr levého křídelníka finského TPS Turku.

Reklama

Související témata: