Hlavní obsah

Útočník Luboš Horký si vytvořil ke Kometě srdeční vztah. Nastal čas stát se jejím lídrem, tvrdí

To, co od něj trenéři brněnských hokejistů očekávali už v minulých sezonách, začíná plnit v tomto extraligovém ročníku. Čtyřiadvacetiletý útočník Luboš Horký se zařadil mezi hlavní opory Komety a díky gólu, jímž pomohl svému mužstvu v pátečním duelu k vítězství na Spartě, se s deseti trefami osamostatnil v čele pořadí nejlepších střelců nejvyšší soutěže.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK, ČTK

Luboš Horký střílí gól v utkání na Spartě.

Článek

Jak si užíváte vydařenou úvodní čtvrtinu základní části extraligy?

Je super, že se nám povedlo porazit několik silných soupeřů za sebou. Držíme díky tomu krok s čelem tabulky. Těší mě, že naše poslední zápasy měly velmi dobrou úroveň. Musely se divákům líbit. Kéž bychom takhle pokračovali dál.

Co říkáte na to, že jste postupně sesadili z čela tabulky Pardubice, Olomouc i Vítkovice?

Dělali jsme si z toho v kabině legraci, že jednoho lídra porazíme, a s druhým hned zase hrajeme. Všech tří vítězství nad kvalitními týmy si mimořádně považujeme. Stejně jako posledního triumfu v Praze na Spartě.

Bezprostřední vstup do sezony však z vaší strany zdaleka tak dobrý nebyl. Co jste pak změnili?

Hru jsme hodně zjednodušili. Řekli jsme si, že není žádná hanba, když vyhodíme puk z obranného pásma třeba o plexisklo. Těch zmatků před naší brankou bylo totiž zpočátku docela dost. Už je to naštěstí minulost. A těžíme i z výborných výkonů brankářů. Na oba je obrovské spolehnutí. Je jedno, jestli chytá Marek Čiliak, který je momentálně bohužel zraněný, nebo Dominik Furch.

Foto: Václav Šálek, ČTK, ČTK

Luboš Horký (uprostřed) se raduje z gólu Pardubicím.

Jak moc sledujete vaši přetahovanou s pardubickým Tomášem Zohornou o čelo pořadí nejlepších kanonýrů?

Příliš to neřeším. Jsem moc rád, že mně tam něco napadalo, avšak na korunu pro nejúspěšnějšího extraligového střelce rozhodně v tuto chvíli nemyslím. Na to je ještě hrozně brzy.

Čím to, že už jste dal tolik gólů?

Nastupuju nyní pravidelně v elitní útočné řadě, a tak trávím na ledě mnohem víc času než dřív. Navíc chodím hodně na přesilovky, které nám zatím vycházejí, byť máme pořád co zlepšovat. A tím, že jsem se zkraje sezony párkrát trefil, jsem si zvedl sebevědomí.

Takže i podle vás už nastal čas, abyste se stal jedním z lídrů mužstva?

Je to tak. Vždyť už nějaký ten pátek v Kometě jsem, a tak bych jí měl pomáhat víc než dosud. Dělám pro to maximum. Snad se mi to daří.

Jak si na ledě vyhovíte s parťáky z první útočné formace Holíkem a Flekem?

Myslím, že nám to klape. Já a Kuba Flek toho hodně nabruslíme a centr Petr Holík nám rozdává puky. Je na nás, abychom z jeho přihrávek vytěžili co nejvíc.

Prospělo Kometě, že po odchodu hodně vytěžovaného Petera Muellera se síla mužstva rozložila i na další formace?

Zcela jednoznačně. O Brnu se dlouho říkalo, že spoléhá takřka výhradně na první útok. To už není pravda. Teď často zápasy rozhodují druhá či třetí lajna. Pro nás je to jen dobře.

Věříte, že před sezonou notně posílený tým může navázat na mistrovské tituly z let 2017 a 2018?

Nebudu slibovat, že extraligu vyhrajeme. Chceme ale každopádně našim fanouškům vynahradit poslední dva roky, kdy jsme jim moc radosti neudělali. Věřím, že se budeme dál pohybovat v tabulce hodně vysoko, a že v play off tentokrát setrváme mnohem déle než v loňské a předloňské sezoně.

V minulosti jste už nahlédl do národního mužstva. Čekáte vzhledem k vaší současné dobré formě nominaci na listopadový turnaj Karjala?

Zatím nad tím nepřemýšlím. Když pozvánka přijde, rád na reprezentační sraz přijedu. Teď se ale soustředím především na Kometu, a hlavu si tím ještě nelámu.

Vaši brněnští parťáci Flek, Kundrátek či Ščotka vybojovali letos na jaře s českým týmem bronz na mistrovství světa. Láká vás taky zahrát si na šampionátu?

Nebudu říkat, že ne. Bylo by to krásné. K tomu ale musím podávat v dresu Komety natolik kvalitní výkony, abych reprezentační kouče zaujal.

V Brně už působíte od osmé třídy. Vytvořil jste si ke klubu srdeční vztah?

Zcela jednoznačně. Prožil jsem v něm hrozně moc hezkého. V Kometě jsem slavil juniorský i seniorský titul. Jednou budu mít na toto angažmá krásné vzpomínky.

I vás ale určitě láká zahrát si v budoucnu v některé z kvalitních zahraničních ligových soutěží...

Pokud by nabídka z ciziny přišla, rozhodně bych ji vážně zvažoval. Preferoval bych Finsko. V tamní nejvyšší soutěži se hraje rychlý hokej, který by mně mohl vyhovovat. To ovšem hodně předbíhám. Nyní je pro mě naprostá priorita, abych dosáhl na nějaký výrazný úspěch v tomto extraligovém ročníku v Brně.

Reklama

Související témata: