Hlavní obsah

Už cítím šimrání v břiše, usmívá se natěšený Jank. Taková šance se nemusí opakovat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desátá šance od přesunutí extraligové licence do Hradce Králové. Východočeši ani jednou nechyběli v play off, ale stále čekají na první finálovou účast. A teď cítí velkou příležitost. Do semifinále totiž přešli přes Liberec už po pěti zápasech a na Vítkovice si věří. „Máme obrovskou motivaci. Taková příležitost už nemusí přijít nikdy. Letos máme našlápnuto hodně vysoko,“ mínil hradecký obránce Bohumil Jank.

Foto: David Taneček, ČTK

Jaroslav Vlach z Liberce v souboji s Bohumilem Jankem (vpravo) z Hradce Králové.

Článek

Ve čtvrtfinále sice Mountfield odehrál o jedno utkání méně než jeho soupeř, ale přesto se proti Bílým Tygrům hodně nadřel. „Dost to bolelo. Nebylo to nic jednoduchého. Všechny zápasy byly vyrovnané a rozhodoval jediný gól. Štěstí se přiklonilo k nám. Ale postup jsme chtěli víc," tvrdil Jank.

Ačkoliv nepatří k ofenzivním bekům, vypjatou sérii pomohl rozhodnout v pátém duelu gólem po návratu z trestné lavice. Východočeši tak přelezli prokleté čtvrtfinále, které je zastavilo už šestkrát. „Jsem rád, že jsme odčinili neúspěch z minulé sezony," připomněl Jank kolaps Mountfieldu, který tehdy coby vítěz základní části vyhořel s Mladou Boleslaví.

„A snad ještě nekončíme a je to teprve začátek něčeho krásného. Něčeho, co v Hradci ještě nikdy nebylo," usmál se. Extraligové finále, natož titul, zatím hradečtí fanoušci neznají. „Ženou nás. Když jsem šel do města na nákup, lidi mě zastavovali. Hrozně už se na semifinále těší. A my taky," prozradil 30letý obránce. „Stačily nám dva dny volna a už jsme zase chtěli hrát, hned zase přišlo šimrání v břiše. Ze všech kluků čiší energie," pokračoval.

Recept na Vítkovice povede znovu přes dobré bruslení a aktivní hru na kotouči. „Když je zamkneme, jejich velkým bekům dojde kyslík. Tudy vede cesta. Musíme rychle otáčet hru a co nejvíc hrát v jejich pásmu, aby jim ubyly síly," mínil písecký rodák.

Uvědomuje si však, že síla soupeře je ohromná. „Vítkovice hrají konstantně skvěle do obrany. A odráží se od individualit, které dokážou rozhodovat zápasy. Bude to hodně těžké," podotkl stokilový statný bek.

Klíčovým faktorem budou podle něj výkony brankářů. „Série vždycky rozhodují oni. Na nich to stojí a padá," říkal Jank. Zatímco Ridera se spoléhá na Aleše Stezku, Hradec disponuje vyrovnanou dvojkou Henri Kiviaho a Matěj Machovský, který naskočil od druhého čtvrtfinálového duelu a zatím nepoznal hořkost porážky.

„Jsem strašně rád, že máme takové gólmany. Kivi to ukazoval celou základní část. A Machy v play off bránu vyloženě zavřel a chytil šanci za pačesy. Je jistý a sebevědomý," oceňoval Jank.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články