Hlavní obsah

Už pátá posila pro Spartu, přichází finský mistr světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pátou letní posilu oznámila hokejová Sparta. Pražský klub se domluvil na smlouvě s dvaatřicetiletým centrem Janim Lajunenem, jenž v roce 2011 získal s Finskem titul mistrů světa. Naposledy působil ve švédském Örebro.

Foto: Profimedia.cz

Nová posila Sparty Jani Lajunen naposledy působila ve švédském Örebro.

Článek

„Jani Lajunen je velice kvalitní centr, který prošel skvělými hokejovými štacemi. Navíc typ hráče, který nám v týmu chyběl. Hráč, který umí vítězit," říká šéf sportovního úseku Sparty Tomáš Divíšek.

"Vyhlédli jsme si ho už na Spenglerově poháru v prosinci, od té doby jsme byli v kontaktu. Jani projevil velký zájem hrát za Spartu, byla to hodně rychlá domluva," upřesnil sportovní manažer Jaroslav Hlinka, že Lajunen vedení klubu upoutal na prosincovém turnaji v Davosu, kde proti Spartě nastoupil.

Lajunen poslední dvě sezony nastupoval ve švédské nejvyšší soutěži za Örebro, kde působil jako asistent kapitána. V základní části uplynulého ročníku nasbíral ve 48 zápasech pět gólů a 16 asistencí, ve 13 duelech play off připojil tři nahrávky.

Na klubové úrovni během své kariéry získal dva mistrovské tituly ve Finsku s Tapparou Tampere (2011 a 2016) a jeden ve Švédsku s Växjö (2015). Nastupoval i za finské Espoo a švýcarské Lugano.

Na mezinárodní úrovni zažil v týmu Suomi ZOH 2018 v Pchjongčchangu, startoval i na třech mistrovstvích světa, z nichž má dvé medaile (zlato z roku 2011 a stříbro o pět let později). Lajunena v roce 2008 draftoval v sedmém kole Nashville, NHL si ale nikdy nezahrál.

Již dříve během letní přestávky Sparta získala do obrany Aarona Irvinga s Vojtěchem Mozíkem a do útoku Ondřeje Najmana s Filipem Chlapíkem.

Reklama