Hlavní obsah

Izolovaná KHL přestane být finančním rájem. Soutěž ztrácí pro české hokejisty perspektivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sankce vůči Rusku za vojenskou invazi a rozpoutání války na Ukrajině se snaží citelně zasáhnout i sport v zemi agresora. Doslova za pochodu pak proměňují podobu KHL. Soutěž, která byla výstavní skříni tamního hokeje, se propadá do izolace, přestává být finančním rájem a při vyloučení Ruska z mezinárodních soutěží ztrácí pro zahraniční hráče tamní angažmá i perspektivu.

Foto: Profimedia.cz

Šimon Hrubec v akci

Článek

Řada cizinců ze Švédska, Finska či zámoří opustila ruské kluby v rozehrané soutěži, přičemž se sami vypláceli z kontraktů. Češi jsou vesměs rádi, že jsou také ze země už pryč, ale s ohledem na stále ještě platné smlouvy se nechtějí vůbec k věci vyjadřovat. Ani nijak komentovat svoji situaci nebo dění v zemi. Jen pod příslibem anonymity naznačují, že od 24. února, kdy Putin vydal rozkaz k napadení sousední Ukrajiny, prožívají těžké morální dilema. Omlouvají se za své mlčení, ale obavy jsou silnější.

Průměrný roční plat cizince v KHL podle ruského listu Sport Express činí 40 milionů rublů (cca 8,4 milionů korun). Zmínění čeští hráči mají určitě vyšší příjem ale ekonomické restrikce jim aktuálně reálnou odměnu zmenší téměř o polovinu.

V nejsložitější pozici se ocitli dosud aktivní účastníci play off, jimiž jsou brankáři Šimon Hrubec s Omskem, obránce Jakub Jeřábek v moskevském Spartaku a trio v Čeljabinsku, které tvoří gólman Roman Will a útočníci Lukáš Sedlák s Tomášem Hykou. Je pro ně těžké utřídit si myšlenky a přijmout ruské vidění světa. Na svobodné vyjádření a hlasité protesty nemají aktuálně prostor.

Všichni čeští krajánci jsou aktuálně tak trochu rukojmím klubů, které disponují transferkartou hráčů, a pokud by se šprajcly, hokejisté by se ocitli v patové situaci ohledně dalších možností působení jinde. Jednostranné rozvázání dlouhodobého kontraktu v KHL může mít pro zmíněné hráče vážné finanční důsledky.

Čeští hokejisté v KHL
Západní konference
Spartak Moskva: Jakub Jeřábek (o). Dinamo Riga: Lukáš Radil (ú), Rudolf Červený (ú). Jokerit Helsinky: David Sklenička (o). Dinamo Minsk: Jakub Krejčík (o). Dynamo Moskva, Petrohrad, CSKA Moskva, Soči, Nižnij Novgorod, Čerepovec, Jaroslav a Viťaz bez české účasti.
Východní konference
Omsk: Šimon Hrubec (b). Jekatěrinburg: Jakub Kovář (b). Čeljabinsk: Roman Will (b), Tomáš Hyka (ú), Lukáš Sedlák (ú). Chabarovsk: Patrik Bartošák (b), Michal Jordán (o), Dominik Mašín (o), David Tomášek (ú), Radan Lenc (ú). Nižněkamsk: Lukáš Klok (o), Ronald Knot (o). Vladivostok: Libor Šulák (o), Vojtěch Mozík (o). Magnitogorsk, Kunlun, Kazaň, Ufa, Nur-Sultan a Novosibirsk bez české účasti.

Tedy pokud IIHF neudělá podobný krok jako FIFA, která dočasně povolila odchody cizinců z ruské fotbalové ligy. Podle viceprezidenta IIHF Petra Břízy by ale hokejová federace tímto riskovala, že by pohledávky za ukončené angažmá mohly ruské kluby místo hráčů požadovat po ní.

Třeba hokejová Ufa celkem bez potíží své legionáře propustila a kráčí vstříc postupu do semifinále play off KHL výhradně s Rusy v sestavě. V řadě jiných míst ale šéfují klubům osoby úzce spojené s Putinovou politikou, a proto také vyjadřují různým způsobem podporu válečnému šílenství vedenému ruským prezidentem.

Ligou tedy prostupuje stále větší propaganda a pro české hráče se z ní stává taková zakletá komnata, ze které není jen tak cesty ven. „Ani si nedokážeme představit, co se tam skutečně odehrává. Pro české kluky to musí být něco příšerného. Tady je mnozí označují za Putinovy zaprodance, ale jsem přesvědčen o tom, že každý tam sedí v koutě, mlčí a tajně si přeje, aby sezona co nejrychleji skončila a mohl co nejrychleji vypadnout domů," tvrdí na sociálních sítích hokejový expert televize O2 Sport Jakub Koreis, jenž jako jeden z mála trefně pojmenovává skutečnost.

Budoucnost KHL je krajně nejasná, vše ale nasvědčuje tomu, že se z ní stane už od příští sezony ryze ruská záležitost, když nebudeme počítat účast spřátelených celků z Minsku a Nur-Sultanu. Návrat Jokeritu Helsinky nebo Dynama Riga do ligového společenství se nedá předpokládat.

Také finanční hokejový ráj mizí. Jak rubl brutálně klesá na hodnotě, nebude ani zájem cizinců podepisovat kontrakty v KHL a místní hvězdy ligy, co byly zvyklé na život v luxusu, se budou muset uskromnit. Navíc bude i čím dál složitější cestování do Moskvy a dalších měst, která přestanou být vysněnou hokejovou destinací. Také je docela obtížné představit si situaci, jak rozličné evropské kluby přes léto získávají ruské posily při rostoucí fobii vůči válčící zemi.

Reklama

Související témata: