Hlavní obsah

Podepíšeš v KHL? Žádná reprezentace, rozhodl rázně hokejový svaz

Aktualizováno

Výkonný výbor hokejového svazu rozhodl, že do národního týmu nebudou povoláváni hráči, kteří po začátku ruské invaze na Ukrajinu podepsali či podepíší smlouvy v KHL. Momentálně se to týká dvou hráčů – útočníků Dmitrije Jaškina a Rudolfa Červeného. Smluvně je v Chabarovsku stále vázán Michal Jordán, ten však kontrakt podepsal ještě před vypuknutím války. Podobný případ je i Libor Šulák, který prodloužil smlouvu s Vladivostokem letos v lednu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český reprezentant Dmitrij Jaškin na archivním snímku. Od nové sezony je hráčem Petrohradu v KHL. Ilustrační foto.

Článek

Jde o razantní krok, který však už na jaře učinily švédský a finský svaz. Ten český vyčkával, byť popravdě neměl kam spěchat, protože po světovém šampionátu nebyla žádná reprezentační akce, která by vyžadovala rychlý postoj.

Navíc nový prezident svazu Alois Hamdaczik se krátce po svém zvolení v rozhovoru pro Sport.cz vyslovil proti zákazu a "trestání" českých hokejistů v KHL. "On nejde bojovat proti demokracii. On si přece nebere pušku a nejde střílet do Ukrajinců. Je hrozně špatně, že probíhá válka. To je neoddiskutovatelné. Vzpomněl jsem si ale, co mi vždycky říkal táta, když ještě žil, že politika je svinstvo. My ale přece nebudeme naše sportovce trestat, že chtějí do Ruska. To mi prostě přijde špatně."

Ve výkonném výboru je však Hadamczik jedním z 11 mužů a tisková zpráva svazu nemluví o tom, jaký byl poměr hlasování a zda prezident nakonec svůj názor nezměnil, či zda byl "pouze" přehlasován.

Drtivá většina českých hráčů své angažmá v Rusku před touto sezonou ukončila či neprodloužila. Jen zmíněná dvojice podepsala nové kontrakty, za což byli veřejností kritizováni. Dmitrij Jaškin se dokonce v Petrohradu stal kapitánem a především právě on je tím hráčem, který může národnímu týmu nejvíce chybět.

Výkonný výbor se rovněž na čtvrtečním setkání rozhodl zrušit projekt Litoměřice. Klub měl být moderní alternativou Dukly, který by dával v 1. lize příležitost mladým hráčům v jejich herním rozvoji, avšak poslední sezony se stal terčem kritiky i symbolem nehospodárnosti svazu.

Projekt byl hlasitě tepán na červnové konferenci svazu, a tak není překvapení, že se tok peněz teď zastaví.

Reklama

Související témata: