Hlavní obsah

Slovensko pod palbou kritiky: Zoufalci, kteří pro prachy zahodili páteř! Podporujete ruský terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jdou proti proudu. Zatímco ve Švédsku, Finsku a Lotyšsku rozhodli, že hráči působící v Kontinentální lize budou mít v příští sezoně reprezentaci zapovězenou, a Češi do svého nároďáku zase nebudou zvát ty hokejisty, kteří v KHL podepsali kontrakty po začátku ruské vojenské invaze na Ukrajině, Slováci dali svým hráčům zelenou. Zatímco na Slovensku se kritické hlasy objevují jen zřídka, za hranicemi nad rozhodnutím tamějšího svazu kroutí hlavou.

Foto: TASR / Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Slovenského svazu ledního hokeje Miroslav Šatan.

Článek

Výkonný výbor Slovenského svazu ledního hokeje svůj postoj vysvětlil tím, že hráči aktuálně působící v Rusku neporušují žádné mezinárodní dohody ani slovenské zákony. Zároveň se odkázal i na olympijskou chartu, podle které má sport společnost spojovat. „Útoky a nevraživost vůči sportovcům jsou neakceptovatelné, stejně jako jakýkoliv vojenský konflikt," uvedli zástupci slovenského hokeje.

A tak vlastně ani není překvapením, že z evropských států (vyjma těch postsovětských) mají Slováci v KHL nejpočetnější zastoupení. S Júliem Hudáčkem, který do KHL zamířil jako poslední, už je Slováků osm.

„Tohle se Slovákům fakt povedlo. Mají spoustu dalších hráčů, slušnou nastupující generaci a budou čekat na pár zoufalců, kteří se rozhodli pro prachy zahodit páteř," napsal na svém Twitteru trojnásobný vítěz Stanley Cupu a mistr světa z roku 1985 Jiří Hrdina, který se stejně jako brankář Dominik Hašek proti Rusku ostře vymezuje.

„Slovenský svaz ledního hokeje a (jeho prezident) Miroslav Šatan otevřeně podporují teroristické útoky Ruska vůči ukrajinskému lidu. Všichni víte o nevinných životech mužů, žen a dětí, které mizí ve válce, přičemž KHL v tom hraje velkou roli," uvedl lotyšský sportovní novinář Aivis Kalninš.

Na Slovensku jsou však lidé s podobnými názory v menšině. Nebo alespoň je neprezentují veřejně. Naopak se pro hráče mířící do Ruska snaží najít pochopení, což dokumentuje i postoj Branka Radivojeviče, jenž má se slovenským nároďákem stříbro a bronz z MS a dnes působí jako sportovní ředitel Trenčína.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Branko Radivojevič a trenér Filip Pešán v době společného působení v Liberci..

„Hokej je pro kluky zaměstnání. Není to jejich válka, nejdou podporovat Putina. Jdou hrát hokej a vydělávat peníze. Kariéra hokejisty trvá 10–15 let, musí využít každé příležitosti. Zároveň platí, že každý je zodpovědný za své činy," uvedl pro deník Pravda Radivojevič, jenž během své hráčské kariéry v KHL šest sezon nastupoval, stejně jako má ve své sbírce český titul s Libercem (2016).

Bude zajímavé sledovat, jak se k jeho slovům postaví samotný Trenčín. Vždyť jeho prezident Miloš Radosa v úterý pro slovenský Šport přišel se zcela opačným stanoviskem.

Slováci v KHL:
Patrik RybárbrankářSpartak Moskva
Július HudáčekbrankářBarys Nur-Sultan
Adam HúskabrankářN. Novgorod
Michal ČajkovskýobránceNovosibirsk
Christián JarošobránceOmsk
Michal KrištofútočníkVladivostok
Adam LiškaútočníkČerepovec
Samuel BučekútočníkNižněkamsk

„Chybí mi tam lidskost. Bohužel i dnes umíme zdůvodnit, že hráč vydělá v KHL dvě stě padesát tisíc eur a více, ve slovenské extralize jen, dejme tomu, sedmdesát. Argument je jeho krátká kariéra. Mně to připadá trapné a směšné. Ať se ti pánové nezlobí, ale považuji to za aroganci vůči lidem, co v dnešní době přehazují každé euro, aby uživili rodiny," tvrdí Radosa a neskrývá, že rozhodnutí svazového výkonného výboru ho pořádně vytočilo.

„Neumím si ani vysvětlit, jak si to někteří členové výkonného výboru jako osoby obhájí. Pokud se naše stanovisko nezmění, vznikne ještě mnoho trapasů a fiasko během mistrovství světa. Lidé tam to vnímají radikálněji. Říká se, že máme menší základnu, ale řeknu to takto: i kdybychom byli v Lotyšsku na světovém šampionátu předposlední, budu mít pocit hrdosti. Dnes je důležitější něco jiného než jen sportovní výsledky," prohlásil trenčínský šéf.

A připomíná, že verdikt svazu může mít pro hokej negativní dopady v podobě odchodu sponzorů. Krok hokejového svazu už chce ostatně zvrátit jeho dlouholetý partner společnost Orange Slovensko. Ministerstvo školství zase pohrozilo zrušením státního příspěvku...

„V hokejovém hnutí je mnoho lidí, kteří říkají, že politika do hokeje nepatří. Nad tím se pousměju. Ekonomika je spojena s politikou, a ta se sportem. Přečetl jsem několik knih s touto tématikou. V jedné dobové publikaci o začínajícím nacismu v Německu bylo krásně vidět, jak Hitler manipuloval mínění i přes sport a sami víme, kde to skončilo," míní Radosa.

„Lidé si neuvědomují, že levnější chléb a energie ještě nejsou celková výhra, i když si plně uvědomuji těžkou pozici mnoha lidí. V zoufalství jsou náchylní akceptovat i jednoduchá řešení. Důsledky by mohly být ještě horší, kdyby se celý svět postavil alibisticky ke konfliktu a nechal to jen na Rusko a Ukrajinu," uzavírá boss Trenčína.

Držitel Stanley Cupu Michal Handzuš s Chicagem Blackhawks na znak nesouhlasu s postojem svazu v úterý ukončil své působení ve výkonném výboru Slovenského svazu ledního hokeje. „Za těchto okolností nevidím možnost, jak bych mohl pokračovat," uvedl v dopise, který na Twitteru uveřejnil slovenský novinář Tomáš Prokop.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články