Hlavní obsah

Ruští hráči z NHL v Praze? Neodpustitelné, říká Hašek. Ať vrátí peníze, které si v Rusku vydělal, kritizují ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konání říjnového utkání NHL v Praze mezi San Jose a Nashvillem řada českých fanoušků vítá s nadšením. U legendárního Dominika Haška se to však s kladným přijetím nesetkalo. V obou týmech totiž působí i ruští hráči a Dominátor, který kvůli ruské invazi na Ukrajině požaduje mimo jiné i suspendaci ruských hráčů v NHL, na svém Twitteru napsal, že pokud jim bude umožněna účast v české metropoli, osobně se zasadí o to, aby se tady zápas neodehrál. Za to se na něj v Rusku valí opět vlna kritiky, mimo jiné i od jeho bývalého spoluhráče ze Spartaku Moskva Nikity Ščitova, který ho vyzývá, ať tedy vrátí všechny peníze, které si na Východě vydělal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Hašek

Článek

Bývalý gólman Dominik Hašek je velkým zastáncem vyloučení ruských a běloruských sportovců z mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu. Nedávno kvitoval rozhodnutí organizátorů Wimbledonu, které jim zakázalo účast. Teď ho rozhořčilo něco, co řada českých fanoušků s nadšením vítá, a to konání utkání NHL mezi San Jose a Nashvillem v Praze.

V obou týmech totiž působí i ruští hráči, konkrétně Alexandr Barabanov a Nikolaj Knyžov u Žraloků a Jakov Trenin u Predátorů, což Dominátor nemůže překousnout. Pokud by jim zámořská liga umožnila v tomto zápase nastoupit, bude to prý považovat za neomluvitelný čin. „Udělal bych všechno pro to, aby se zápas neodehrál," vyhrožoval na svém Twitteru. V současnosti by přitom z rozhodnutí české vlády nemohla být ruským hráčům ani udělena víza, takže by se zápasu opravdu zúčastnit nemohli.

„Uvědomme si, že účastí ruských sportovců na takových akcích děláme Rusku a jeho činům, tedy agresi ruské armády proti demokratické zemi, zabíjení desítek tisíc Ukrajinců a páchání zločinů proti lidskosti, obrovskou reklamu," pokračoval olympijský vítěz z Nagana s tím, že pokud by se tento zápas v Praze uskutečnil, byla by to neúcta ze strany NHL k ukrajinské zemi a jejímu lidu.

Jeho výroky opět nezůstaly v Rusku bez povšimnutí. Už dříve jej ruský deník Sovětskij sport označil za fašistu a nyní se do něj pustil i jeho bývalý spoluhráč ze Spartaku Moskva Nikita Ščitov. „Pamatujete si, jak ho na olympiádě v Naganu trefil silnou ranou do helmy Valerij Kamenskij, až kus té helmy odpadl? To ho zjevně poznamenalo," řekl pro web Sports.ru.

„Hašek byl skvělý hráč, ale je to mizerný člověk. Proto byste si neměli jeho slova brát k srdci," pokračoval devětatřicetiletý bývalý obránce. „Pokud Hašek tvrdí to, co tvrdí, ať vrátí peníze, které si vydělal v Rusku," řekl Ščitov, který s ním nastupoval v sezoně 2010/11 ve Spartaku Moskva pod českým koučem Milošem Říhou. „Hašek náš tým zničil a zapříčinil vyhazov Říhy. Dovedete si představit, že se tak zachoval ke svému krajanovi?" ptá se na závěr.

Reklama