Hlavní obsah

Zklamaný Hadamczik: Předvedli jsme krásný hokej, chyběly výsledky

PRAHA

Po příletu z hokejového mistrovství světa v Kanadě na ruzyňské letiště neskrýval trenér české reprezentace Alois Hadamczik zklamaní. Jeho svěřenci nedokázali stejně jako v loňském roce postoupit do bojů o medaile. "Nepředvedli jsme výsledky, po nichž by tady stály tisíce lidí, kteří by se mohli radovat. Právě proto je na řadě, aby se k týmu dostal někdo jiný," sdělil Hadamczik novinářům.

Článek

Mohl byste znovu zhodnotit účinkování českého týmu na mistrovství?

Odcházím zklamaný s tím, že jsme předvedli krásný hokej a práce s týmem byla úžasná, dlouho jsem něco takového nezažil.

Přesto náš výkon nebyl optimální, souhlasíte?

Nebyl, protože jsme nedokázali zápas dotáhnout do vítězného konce. Chytal jim dobře brankář. Například s Ruskem se nám povedlo spoustu dobrých akcí, ale první pětka hrála příliš technicky a chtěli puk dovést až do brány. Hráči s evropským pojetím byli top hokejisté a hra vypadala velmi dobře. V dalších fázích, přestože jsem na to hráče upozorňoval, jsme hráli příliš technicky.

Dá se říct, že se jedná o trvalý problém českého hokeje?

Co k tomu říct, jsem z toho smutný. Na jednu stranu jsem ale spokojený, že jsme předvedli dobrý výkon. Nevěřil jsem, že vypadneme, protože mančaft byl poskládaný dobře, ale chyběly výsledky.

NÁVRAT ČESKÝCH HOKEJISTŮ NA SPORT.CZ
PŘÍLETNeúspěšní reprezentanti se vrátili, část výpravy zůstala v zámoří
HNILIČKAVůbec nevím, čím jsem si takovouhle kritiku vysloužil
HADAMCZIKPředvedli jsme krásný hokej, ale chyběly výsledky

Velká kritika se snesla na brankáře Hniličku, jak jste viděl jeho výkony vy?

Očekával jsem více, ale musím říct, že ve čtvrtfinále chytal dobře. Nevyčítal bych mu to. Na té poslední brance v utkání se Švédskem se podílelo více hráčů. Ve statistikách jsme první ve střelbě z celého mistrovství, ale pokud vezmeme účinnost, tak na tom nejsme tak dobře. Švédové stříleli méně, ale před brankou stále někdo stál, dorážel, tečoval... Milan byl pod velkým tlakem, jestli oprávněně či ne, to hodnotit nebudu. Každá generace má své hrdiny, každá má svou slabinu. Někteří ji mají v útoku, někteří v obraně, někdy je to brankář. V Naganu Dominik Hašek zazdil bránu a fungoval také obranný systém.

Jak dlouho může trvat, než u nás vyroste další brankářská reprezentační jednička?

Především to musí být psychologicky brankář, který tu zátěž unese nervově. Dostane šanci v Euro hockey tour (EHT) a bude pravidelně chytat. Potěšilo mne, že bude ve Spartě chytat Tomáš Pöpperle, protože ve dvaceti hrál v německé lize výborně. Jsem přesvědčený, že bude jedním z těch gólmanů. Dále je zde Adam Svoboda, Pincák (Marek Pinc), ale to už je na dalších lidech.

Změnil byste v týmu něco s odstupem času?

Asi bych znovu nic neměnil. Vybral jsem zkušené hráče, kteří tým táhli, i mladé, kteří se zabudovali do mužstva. Parta byla dobrá. V hokeji jsem toho zažil hodně, ale takové smůly jsme si už dlouho nevybrali.

Poslouchali hráči vaše pokyny?

V tréninku, v přípravě i v přístupu hráčů jsem byl hodně spokojený, takže mne vyřazení mrzí o to víc, je to neštěstí. Naštvaný jsem byl také na to, že jsme neporazili Bělorusy, což by nám zaručovalo pro čtvrtfinále Švýcarsko, které bylo oproti Švédsku padesátiprocentní. Ne že bych je podceňoval, ale Švédi s Lundqvistem v bráně... Ne nadarmo se uchází o cenu pro nejlepšího brankáře NHL. To jsem ale vše věděli, takže mne mrzí ten jeden bod se Švédskem v prvním utkání a další ztracený s Běloruskem.

Co se tedy stalo, že jsme Bělorusy nedokázali porazit?

Jedna věc je, jestli jsme podali dobrý výkon nebo nepodali. Druhá jsou výsledky Běloruska. Není náhodou, že se Švédskem prohráli jen 5:6.

V mužstvu bylo dost zkušených obránců, přesto mužstvo v obraně nepůsobilo úplně jistě, čím to?

Víc už jsme bránit nemohli. V obraně jsme pracovali, jak jsme jen mohli. Se Švédskem jsme dostali jeden gól do prázdné brány, vedli jsme 2:1. Do Hniličky potom najel hráč a když se podíváte na zápas Detroitu, tak podobné zákroky se pískají. Čtyři minuty před koncem hrají v šesti a rozhodčí vám řekne, že v závěru to nebude pískat.

Hovořil jste v průběhu šampionátu s Vladimírem Růžičkou?

V průběhu šampionátu jsme si jednou volali. Říkal, že hrajeme pěkný hokej, ale musíme dávat větší pozor v obraně. Byla to kamarádská debata.

Po čtvrtfinále jste se vyjádřil, že letošní mistrovství bude pro vás poslední, nerozmyslel jste si to?

Vůbec ne, protože jsem soudný. Děkuji za roky, které jsem mohl s hráči prožít. Musím říct, že velmi na mne zapůsobil Tomáš Kaberle, to je borec, na kterého budu vzpomínat celý život. Patrik Eliáš má zase vynikající přístup k tréninku. Kuba, Plekanec ale i další... Jsem soudný v tom, že jsme předvedli krásný hokej, ale nepředvedli výsledek, po němž by tady stály tisíce lidí, kteří by se mohli radovat. Právě proto je na řadě, aby se k týmu dostal někdo jiný.

Máte svůj tip či přání na nového trenéra?

Nebudu tipovat, ale pokud to bude Vláďa Růžička chtít dělat, pak situace bude jasná. Pokud ne, jsou další varianty, ale kdo, to není moje věc. Od toho je Výkonný výbor. Vláďa má již s národním týmem zkušenosti a myslím, že bude jedině dobře, pokud to vezme.

Budete dávat svému nástupci nějaká doporučení?

Mě také nikdo žádná doporučení nedával, takže napíšu klasickou zprávu. Pokud někdo bude něco chtít a zeptá se, tak mu doporučení dám. Vyhlídkou je, že máme takové hráče jako Erat, Plekanec, Bulis. Škoda že byl zraněný Honza Marek. Mladí kluci jsou šikovní, ale potřebují ještě dozrát. Mezinárodní hokej je také o něčem jiném než NHL. V mužstvu je ale minimálně patnáct hráčů, kteří jsou zabudovaní a mohou hrát a k nim si může nový trenér dát další. Já jsem spoléhal na Hniličku, nový trenér si může zabudovat gólmana, kterého bude chtít on. Mrzelo mne, že nebyl volný Pavelec, protože by určitě byl jedním z dvojice gólmanů. Bohužel smlouva v NHL je neúprosná.

Hovoří se o tom, že by se měla povýšit důležitost turnajů EHT, aby se vyzkoušeli mladí hráči a brankáři, vnímáte to také?

(smích) Já jsem to takhle vnímal, ale pak jsem slyšel: ´My hráče platíme atd.´, ke konci už to bylo lepší, ale první dva roky to byla hrůza. Já přeci nejsem od toho, abych hráčům vyhrožoval, že pokud nepřijedou, tak je příště nevezmu. Musíme zachovat hrdost národního týmu. Pro mladé kluky má EHT určitě důležitý význam a je třeba na ně klást důraz.

Jak vidíte svou budoucnost?

Odmítnul jsem dva ruské týmy, v jednání je ještě jedno mužstvo, ale spíše to nejvíce vidím na Vítkovice.

Reklama