Hlavní obsah

Hokejové MS bude mít od roku 2012 nový hrací systém

PORTOROŽ

Hokejové mistrovství světa bude mít od roku 2012 nový hrací systém. Základní část turnaje se bude hrát ve dvou osmičlenných skupinách způsobem každý s každým a vždy čtyři nejlepší celky postoupí přímo do play off. Poslední týmy v obou skupinách naopak rovnou sestoupí. O změně systému v pátek rozhodla na kongresu v Portoroži mezinárodní federace IIHF.

Článek

Počet zápasů se tím zvýší z 56 na 64, finalisté odehrají deset místo dosavadních devíti utkání.  "Je to povedená úprava, se kterou jsme všichni spokojení," uvedl v prohlášení prezident IIHF René Fasel.

Výraznou změnou je také hrací systém samotného čtvrtfinále, jež se nebude hrát křížem mezi postupujícími z obou skupin, ale v rámci jedné skupiny. Křížem se následně mužstva utkají až v semifinálové fázi. Tento formát byl vyzkoušen již na MS v Kanadě v roce 2008, aby se před čtvrtfinálovými boji předešlo cestování z Halifaxu do Québeku.

Hadamczik: Moc se mi to nelíbí

"Na první pohled se mi to tak úplně nelíbí, ale nedokážu k tomu více říct, neboť je to pro mě novinka," řekl reprezentační kouč Alois Hadamczik. "Každá změna je obvykle k něčemu dobrá, ale myslím, že to zrovna zase není úplně to, co by se chtělo, neboť to bude představovat více zápasů a také to opakování souboje ve čtvrtfinále mezi týmy, jež se utkají již uvnitř skupiny," dodal Hadamczik.

Novinkou v souvislosti se změněným systémem je i to, že všechny celky budou moci na soupisku pro MS rovnou zapsat 25 hráčů (22 do pole plus tři brankáře). Doposud platilo, že v zápasech v základní skupině mohli trenéři využít služeb 23 hráčů a další dva mohli dopsat po jejím skončení.

Motivem větší přehlednost v prodeji vstupenek

Návrh na změnu systému předložili pořadatelé šampionátů v letech 2012 a 2013 Finsko se Švédskem. Hlavním motivem byla větší přehlednost prodeje vstupenek. Při současném modelu totiž diváci při koupi lístků nevědí, jaké konkrétní týmy ve druhé fázi uvidí.

V příštím roce se šampionát na Slovensku uskuteční ještě podle dosavadního systému, který byl zaveden v roce 2000. Hrát se tedy bude ve čtyřech základních skupinách po čtyřech týmech, následovat bude osmifinálová fáze se dvěma skupinami po šesti, ze které teprve vzejdou čtvrtfinalisté. O sestupujících se rozhodne ve skupině o udržení, kterou budou hrát poslední týmy z jednotlivých skupin.

Nově zvolený herní systém by se měl týkat i všech šampionátů od Divize I níže. Tam bude pole účastníků rozděleno také na dvě skupiny, ale postoupit mezi elitní šestnáctku bude možné jen ze skupiny A, do níž budou zařazeny týmy na 17. až 22. příčce světového pořadí. Vítěz skupiny B, jež bude určena zemím na 23. až 28. místě, si vybojuje postup do "áčka".

Kongres také oficiálně přijal tři přihlášky o pořadatelství hokejového šampionátu v roce 2016, které podaly Rusko (Moskva a Kazaň), Dánsko (Kodaň a Herning) a Ukrajina (Kyjev). O pořadateli se rozhodne v Bratislavě během příštího mistrovství světa.

Reklama