Hlavní obsah

Francouz vsadil na prezidentský motiv

Paříž

Masku považuje za svou vizitku každý hokejový brankář a čeští reprezentanti pro letošní mistrovství světa zvolili společně vlajku na temeni helmy. Pavel Francouz si k tomu ale vybral ještě netradiční, prezidentský motiv.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Maska českého reprezentačního brankáře Pavla Francouze s podobiznou bývalého prezidenta Václava Havla.

Článek
Fotogalerie

Nápad na sladění image masky u českého tria vyšel už loni z hlavy trenéra brankářů Petra Jaroše, letos to gólmani s chutí zopakovali. Francouz chtěl ale přijít i s nějakým originálním prvkem, takže na jedné straně má nakreslený velký portrét Václava Havla a na druhé se skví Tomáš Garrigue Masaryk. „Oba respektuju jako velké osobnosti našich dějin," vysvětluje.

„Dát si je letos na masku, to byl takový okamžitý nápad. Bral jsem to jako určitou poctu dvěma prezidentům, jejichž odkaz žije mezi lidmi pořád dál. Obrázky pomohl poladit grafik," říká Francouz, jenž si ještě při litvínovském působení nechal vymalovat na masku i portrét místní legendy, tragicky zesnulého Ivana Hlinky. „Pár lidí to třeba ocení, někomu se portréty na helmě nemusejí líbit. Beru to ale tak, že jde o moji sebeprezentaci," dodává. Francouz se vždy zajímal o historii a během nynějšího angažmá v ruském Čeljabinsku hodně čte, takže se mu do ruky dostala i kniha o prezidentech. „Hodně mě asi ovlivnila při uvažování, jakou masku bych mohl pro letošek nachystat," říká gólman, který měl loni na zadní straně vedle přezdívky Francík i notový zápis české hymny.

Také u gólmanů dalších zemí se objevují národní motivy. Jimmy Howard chytá v masce, které dominuje americká vlajka s pruhy a hvězdami, na helmě Viktora Fastha nemohou chybět švédské korunky. Slovenská jednička Julius Hudáček vsadil na státní znak, podobně jako naturalizovaný Kanaďan v běloruských službách Kevin Lalande.

Nejčastěji masky zdobí různá zvířata, Švýcar Leonardo Genoni na ní má medvěda jako symbol města Bernu. „Chytám v ní celou dobu v klubu a drží se mě štěstí, takže nebyl důvod, proč bych ji pro šampionát měnil," vysvětluje. Také Fin Joonas Korpisalo je věrný helmě, s níž stráží branku Columbusu, a dominantní je tak motiv modrého kabátu.

Z masky Nora Larse Haugena zase svítí velké F symbolizující jeho angažmá ve švédském Färjestadu. „Jsem na ni zvyklý, před mistrovstvím jsem na ni ale přidal vlajku," usmívá se. Lotyš Elvis Merzlikins ale prozrazuje, že speciálně pro letošní mistrovství světa zvolil symbol ledového zámku. Zatím to funguje, s úspěšností zásahů 96,3 % kraluje mezi gólmany z kolínské skupiny. Rozzuřeným tygrem na masce se snaží soupeře vyděsit Ital Frederic Cloutier, jenže Rusové se vůbec nebáli a nasázeli mu deset gólů.

Někteří brankáři ale věří, že v jednoduchosti je krása, takže s čistě bílou maskou v Paříži chytají Bělorus Michail Karnauchov či slovinský tandem Gašpar Krošelj, Matija Pintarič. Zvláštností je letošní příběh Němce Thomase Greisse, jenž začal šampionát s maskou Islanders a netrpělivě čekal, až mu přichystají model v německých barvách. Když ho nasadil proti Slovákům, tak se už v desáté minutě zranil.

Reklama

Související témata: