Hlavní obsah

Hokejové MS v Bělorusku? Fasel jednal s lotyšským premiérem. Co na schůzce zaznělo?

Dlouhodobě poukazují na to, že kvůli nestabilní politické situaci v zemi vedené prezidentem Lukašenkem si nedokážou představit, že by spolu s Běloruskem měli příští rok uspořádat hokejové mistrovství světa. Lotyšský premiér Krišjánis Kariňś už v srpnu vyzval Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF), aby hledala jiné řešení. Ve čtvrtek na téma šampionátu v Minsku a Rize proběhla videokonference, jíž se zúčastnil právě lotyšský ministerský předseda, prezident IIHF René Fasel a zástupci lotyšského hokejového svazu.

Foto: Profimedia.cz

Prezident IIHF René Fasel.

Článek

Kariňś během schůzky Fasela několikrát ujistil, že lotyšský hokejový svaz má při pořádání MS v Rize jeho plnou podporu. Šéf IIHF zase uvedl, do organizování turnaje by neměla zasahovat politika. Všechny strany by se měly pokusit udělat vše pro to, aby šampionát proběhl v obou městech, která dříve schválil kongres IIHF.

Lotyšský předseda vlády nicméně Fasela upozornil, že prioritou při konečném rozhodnutí by měly být bezpečné podmínky pro hráče, rozhodčí, média a další účastníky turnaje, s čímž prezident IIHF souhlasil.

Oba zároveň vyjádřili znepokojení z dopadu pandemie koronaviru na přípravu turnaje. Nejpalčivějším problémem zůstává, že organizátoři stále nevědí, jestli se nadcházejícího MS budou moci zúčastnit fanoušci.

Hokejové MS 2021 bude nejspíš bez hráčů z NHL. Problém je v Bělorusku i s bezpečností, hrozí bojkot?

Český hokej

Kariňś závěrem ubezpečil všechny strany, že lotyšská vláda bude respektovat rozhodnutí IIHF ohledně světového šampionátu.

„Hlavními diskutovanými tématy byly schopnosti organizátorů turnaje zajistit bezpečné mistrovství světa. Obzvláště náročnou výzvou je pak situace v Evropě, která se nachází uprostřed druhé vlny koronaviru," cituje Fasela web iihf.com.

„Zatím nejsme pod (časovým) tlakem, abychom ohledně turnaje museli učinit okamžité rozhodnutí. Musíme analyzovat, jak se bude situace v obou zemích vyvíjet. Zabere to čas, v další fázi procesu budeme Radě IIHF prezentovat bezpečnostní analýzy a rozhodneme o dalších krocích zajišťujících bezpečné MS 2021," uzavřel Fasel.

Reklama

Související témata: