Hlavní obsah

Česko místo Ruska? Hokejový šéf Král exkluzivně o pořadatelství MS i o reakcích vůči agresorovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno už je jisté. Hokejové mistrovství světa se příští rok v Petrohradu konat nebude. Mezinárodní hokejová federace IIHF Rusku pořadatelství turnaje odebrala kvůli obavám o bezpečnost hráčů, funkcionářů, novinářů a fanoušků. Vyvstává tím však zásadní otázka: Komu tedy šampionát přidělit? Rozhodnutí má padnout už v květnu na kongresu IIHF během letošního MS. Jednou z variant by mohla být Česká republika. Prezident Českého hokeje Tomáš Král však pro Sport.cz říká, že tuto možnost nepovažuje za příliš reálnou.

Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Prezident Českého hokeje Tomáš Král

Článek

To řešení by se nabízelo. Česká republika má přiklepnuto hostit světový šampionát v roce 2024, tedy po devíti letech, kdy se v Praze a Ostravě hrál prestižní turnaj naposledy.

„S nabídkou převzít šampionát v roce 2023 místo Ruska se na nás zatím nikdo neobrátil. Pokud by se tak stalo, výkonný výbor by se tím pochopitelně zabýval," uvedl pro Sport.cz Tomáš Král.

Řadu fanoušků napadne, že už by přece nebyl takový problém uspořádat světový šampionát o rok dříve. Jenže opak je pravdou...

„Pořadatelství směřujeme k roku 2024, k tomuto datu se vztahují i všechna jednání, memoranda a smlouvy s partnery ať už státními institucemi, krajskými a městskými samosprávami, nebo s obchodními subjekty. Vlastní kalendáře s dlouhodobě uzavřenými kontrakty mají obě pořadatelské arény, stejně jako například hotely, s předstihem se připravují veřejné a firemní rozpočty," vysvětluje svazový šéf některá možná úskalí přehození termínu.

A na rovinu přiznává, že on osobně je pro zachování roku 2024. „Osobně považuji pořadatelství šampionátu již v roce 2023 za nepříliš reálné a myslím, že by bylo v takovém případě velmi obtížné ho připravit tak, aby byl podobně úspěšný jako v roce 2015," připomíná Král předešlé domácí MS.

Foto: Sport.cz

Tomáš Král na archivním snímku.

To navštívilo na 64 zápasech 741 690 diváků, což je historicky největší návštěva na mistrovství světa v hokeji. Šampionát 2015 rovněž překonal rekord v průměrné návštěvnosti na zápas, který činí 11 589 diváků.

„Nepředpokládám proto, že bychom nabídku iniciovali sami, bude ale záležet na názoru členů výkonného výboru a mého nástupce," připomíná 58letý právník, který hokejovému svazu šéfuje od roku 2008, že v červnu ve funkci i kvůli své spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou StB během své vojenské služby skončí.

Jednou z variant nahrazení Ruska jako pořadatele MS 2023 by mohlo být i Švýcarsko, které mělo pořádat šampionát před třemi lety, ten byl ale kvůli koronavirové pandemii zrušen. Podle zdrojů Sport.cz se však Švýcarům do této možnosti příliš nechce.

Sebrat Rusům hostitelství turnaje Král schvaluje. „Osobně bych přivítal rychlejší rozhodnutí, je nicméně zřejmé, že IIHF chtěla mít pohromadě všechny právní, ekonomické a další analýzy," míní.

„Mezinárodní izolace má pro ruskou federaci, kluby a bohužel i hráče fatální dopady, jsem nicméně přesvědčen, že IIHF jinou volbu ani neměla. Je válka a reakce mezinárodního sportovního společenství vůči agresorovi by měla být jednotná a razantní," uzavírá Král.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.