Hlavní obsah

Chlapíka neviděl na přesilovku a gólmany nečísluje. Jalonen je smělý realista, ale pro Tampere má velký plán

Když vyladil podobu kádru, chtěl, aby každý z pětadvaceti českých reprezentantů zařazených do nominace pro hokejové mistrovství světa v Tampere měl jasně definovanou pozici v národním týmu i přínos pro něj. Kari Jalonen po nedělním škrtu přiznal, že bylo složité říkat dobrým hráčům, že se na mistrovství světa nedostanou. V první řadě zmínil útočníka Filipa Chlapíka.

Vyřadit Chlapíka bylo těžké, přiznává Kari Jalonen. Počítá pro MS s dalšími posilami z NHL? Video: Sport.cz

 
Článek

Proč se vám nevešel do nominace nejproduktivnější extraligový hokejista?

Dávali jsme si dohromady všechny stránky hráčů, abychom rozhodli správně. Sedli jsme si a probrali každé jméno zvlášť. U Filipa Chlapíka bylo určující, že jsme ho s kolegy v našich plánech neviděli na přesilovce. Bylo klíčové, že tam máme lepší osazení. Neměli jsme pak pro hráče jeho typu odpovídající roli. Musel jsem udělat několik těžkých rozhodnutí také mezi obránci, bohužel jinak to ale nejde.

Jak složitý ten poslední škrt byl?

Bylo skutečně obtížné sahat do mužstva, kterému se po ostravském turnaji povedl i Stockholm, kde jsme vyhráli tři zápasy ve čtyřech dnech. Měl jsem možnost za téměř sedm týdnů vidět v akci 52 hokejistů, snažil jsem se s nimi seznámit hokejově, ale taky lidsky. Povedlo se to a vím o nich víc, i proto byl každý škrt velmi těžký. Nakonec sedm hráčů prošlo celou dlouhou přípravu a cestuje i do Tampere.

Co může být největší předností národního týmu na šampionátu?

Rozhodně defenzivní hra. Jestli chcete na mistrovství světa uspět, musíme pracovat velmi dobře v obraně. Navíc máme hráče, kteří umí dát gól a najít cestu k vítězství. Snad i v Tampere dokážeme hrát opravdu dobře do defenzivy, budeme silní v soubojích a udržíme balanc v tom, že v pěti bráníme i útočíme.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Tomáš Kundrátek, jeden ze střelců v souboji Česka proti Švýcarsku.

Je to klíčový faktor při hledání konečné podoby sestavy?

Snažíme v tomto duchu dávat i dohromady lajny, aby nám dál fungovaly přesilovky a odváděla se i kvalitní práce v oslabení. Věřím, že jsme vybrali správně hráče, kteří do sebe dostali prvky systému a jsou mentálně nachystáni na mistrovství.

Záznam: Oznámení nominace na MS v hokeji

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

A co případné doplnění o hráče, kteří vypadnou z bojů o Stanley Cup?

Máme připravený nějaký plán, určitě ještě počkáme na vývoj prvního kola play off NHL

Český tým ve Stockholmu po roční pauze porazil i Finy. Bral jste sobotní výhru nad krajany hodně prestižně?

Samozřejmě si výsledku cením, jsem ale profesionál. Nejvíc speciální to bylo pro hráče, protože jsem na nástěnku v kabině vypsal za výhru nějakou odměnu. Kluci měli radost, že dám peníze do kasy. Pro mě je důležité, že povedené zápas dodaly porci sebevědomí. Pokaždé jsme nastoupili s trochu odlišnou taktikou a zjistili, že si v tomto umíme dobře poradit, což posiluje naši víru v sebe samotné. Tým rovněž předvedl, že dokáže být při cestě za vítězstvím trpělivý.

Kdo z výborně chytajících gólmanů si řekl o post jedničky pro šampionát?

Nechci gólmany nijak číslovat. Na šampionátu potřebujeme tři, a protože je v zámoří už volný i Lukáš Dostál, tak s námi do Tampere letí ti dva, co chytali a zářili ve Stockholmu, a s nimi ještě mladý talent, který příletí v pondělí ze San Diega. Víc k tomu teď říkat není třeba.

Jaké máte směrem k šampionátu ambice?

Celkově jsem opravdu šťastný za to, jaká je aktuálně situace. Všichni jsou zdraví, žádné zdravotní lapálie neovlivnily nominaci. Mám radost, že jsme v týmu vybudovali sebedůvěru i víru ve styl hokeje, který praktikujeme. Cesta k sebevědomí vede přes výhry, každý detail zvedá jednotlivce i tým.

Je reálný český útok na medaili, o níž reprezentanti marně usilují už deset let?

Jsem smělý realista a vím, že ji můžeme mít. Hodně jsme o našem cíli mluvili. Na mistrovství světa musíte jet s plánem dokázat něco velkého. Nechci teď ale koukat moc dopředu, bude nutné jít po jednotlivých krocích.

To znamená konkrétně co?

Zvládnout v sobotu první zápas s Brity, dokázat se nachystat na ten další v neděli se Švédy a tak dál. Hranice úspěchu je velmi tenká. Ze sedmdesáti procent je za ním tvrdá práce, dvacet procent připravenosti a schopnosti být ve správném čase na správném místě a těch deset procent přisuzuji nezbytnému štěstí.

Reklama

Související témata: