Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nechval dne před večerem, ale není Jalonen přece jen kouzelník?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při uvádění do úřadu tvrdil, že je jen "obyčejný Fin, žádný kouzelník". Jenže po měsíci a půl jeho vlády to stejně vypadá, že někde skrývá čarodějnickou hůlku či v hlavě nosí všechny zaříkávací formulky z harrypotterovského lexikonu. Kari Jalonen totiž hokejovou reprezentaci proměnil. Téměř zázračně, protože zbídačený tým, jehož mdlou hru jste vídali na počátku sezony, se svým personálním obsazením zásadně neobměnil, tudíž lze vysvětlení oné "metamorfózy" hledat právě v trenérově rukopisu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kari Jalonen na lavičce národního týmu

Článek

Říká se, nechval dne před večerem. A tak i teď nekriticky velebit Kariho Jalonena, když to zásadní se teprve bude od příštího pátku servírovat ve Finsku, by bylo unáhlené a nepatřičné.

Jenže nepatřičné by rovněž bylo zavírat oči před tím, jak se národní tým s ním na střídačce prezentuje. Ať už jde o výsledky, které jsou podtrženy dvojicí triumfů na turnajích Euro Hockey Tour za sebou, což je i navzdory vyloučenému Rusku z českého pohledu unikátní záležitost. A jak tuze daleko se zdá listopadové a prosincové trápení, kdy Češi byli na EHT za otloukánky a při sledování jejich představení chyběl divákům na obrazovkách titulek: "Závada není na vašem přijímači."

Najednou je prosté, samozřejmé a téměř bezbolestné pokořit soka ze silné šestky, což ještě nedávno bylo něco zcela výjimečného. Daří se přesilovky, při oslabeních netrnete hrůzou...

Téměř se nechtělo věřit slovům trenérských expertů, kteří po olympijském krachu v Pekingu tvrdili, že hráče nemáme špatné, že dokáží konkurovat nejlepším, jen musí u národního týmu dojít k proměně systému hry i taktice. I proto se najal finský kouč, aby obdobný systém, se kterým Suomi dokráčelo k olympijskému zlatu i předchozím úspěchům na světových šampionátech, vzali za svůj také Češi.

A poslední týden a půl, kdy reprezentace uspěla v Ostravě i Stockholmu, přinesl důkaz, že celistvé pojetí hokeje (five-man hockey) může i Čechům vyhovovat. Hrají kompaktněji, mnohem víc se prolíná role obránců i útočníků. Systém Jalonen týmu vštěpuje od prvních tréninků a úspěšně do něj zapojuje i nově příchozí borce. Koneckonců do závěrečné nominace se probila hned sedmička hokejistů, kteří prošli kompletní přípravou.

"Tři zápasy ve Švédsku nám dodali porci sebevědomí. Proti Švédsku, Finsku i Švýcarsku jsme nastoupili pokaždé s trochu odlišnou taktikou. Myslím, že po té taktické stránce si umíme dobře poradit," hodnotil vystoupení kouč Jalonen.

Najednou má tým víru v sebe sama, dokáže být trpělivý a nepanikařit. Když vidíte třeba proměnu Davida Skleničky, jenž se na olympiádě trápil, zatímco teď se v přípravě stal solidním ranařem od modré, ptáte se, jestli je to ten stejný chlapík.

Jiná je také rétorika, než na kterou jste byli u reprezentace poslední roky zvyklí. Jalonen sice mluví cizí řečí, leč rozumět jeho myšlenkám jde mnohdy snáz, než když z úst koučů zněla čeština. Hráče veřejně nekritizuje, neshazuje. Častokrát prosí o shovívavost, že konkrétnější může být až po detailní analýze. Přípravou na tréninky a zápasy tráví hodiny, s širokým realizačním týmem ladí veškeré drobnosti, následně se snaží vysvětlovat.

Zároveň on i jeho ansámbl mají odvahu. Jalonen povolal osmnáctiletého Davida Jiříčka, který téměř půlroku nehrál. Dal mu prostor, před příjezdem Filipa Hronka mu svěřil roli v první přesilovce. A neslyšeli jste žádné tradiční výmluvy, že tým potřebuje hlavně zkušenost, že Jiříček není osvalený, že mládí není zásluha a seniorský hokej je úplně o něčem jiném...

Jiříček je tady a hraje.

A hraje výborně.

Odvahu měl i v jiném tahu. Filip Chlapík má za sebou bezesporu báječnou sezonu, byl vyhlášen nejlepším extraligovým plejerem, avšak už ve finále se proměnil v téměř neviditelného muže a výrazně neprocitl ani při reprezentačním testu na Švédských hrách. Do závěrečné nominace se tak právem neprodral, neboť třeba vůči Jiřímu Černochovi, který je s týmem od prvních dnů přípravy a přijal roli pracanta a dříče, by to nebylo fér. I vyškrtnutí obránců Krejčíka a Moravčíka je po jejich švédském představením logickým vyústěním.

Povedl se také tah s Karlem Vejmelkou, který je z NHL zvyklý na pořádnou zápasovou šichtu a ač je reprezentačním novicem, může na šampionátu plnit roli brankářské jedničky. "Nechci brankáře nijak číslovat. Pro šampionát potřebujeme tři brankáře a tři brankáři s námi pocestují do Tampere," vysvětluje Jalonen.

Že mezi onou brankářskou trojicí je i narychlo povolaný Lukáš Dostál, je překvapivé jen zčásti. Gólman patří k Zábranského dětem, které kouč vedl v brněnské Kometě od žákovských let. Věří mu, měl o něj zájem už před pár týdny a jedním z úkolů manažera Petra Nedvěda při inspekční cestě bylo vyjednat jeho uvolnění pro národní tým. Nicméně cestu na šampionát Dostálovi otevřelo až vyřazení farmy Anahaiemu v play off AHL.

Zdá se, že nominace ještě není úplná, protože vedení reprezentace chce čekat na pár jedinců, kteří budou k mání po 1. kole play off. A byť zkušenost radí být opatrný s dalším zásadním importem ze zámoří, tak vzdát se kupříkladu Davida Pastrňáka by bylo až hříšné. Navíc týmu hraje do karet rozlosování šampionátu – o prvním víkendu sice Čechy čeká Švédsko, nicméně pak je před nimi týden hratelných soků (Rakousko, Lotyšsko, Norsko) a až ve finálovém týdnu přijde na řadu USA a Finsko. "Myslím, že na hráče z 1. kola play off NHL ještě počkáme. Máme připravený nějaký plán a uvidíme, jak se vše bude vyvíjet," přiznal Jalonen.

Ne, ještě jednou připomenu, že se nemá chválit den před večerem.

Ale je fajn, že zatím je ten den prosluněný, a že i snad onen večer by mohl přinést radost.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů, motorsport a sportovní politiku. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články