Hlavní obsah

Finové mají v nominaci na EHT tři posily z NHL

Tři posily ze zámořské NHL zařadil do nominace na Beijer Hockey Games v Tampere a ve Stockholmu trenér finských hokejistů Jukka Jalonen. V generálce před domácím mistrovstvím světa bude mít k dispozici brankáře Harriho Säteriho z Arizony, obránce Henriho Jokiharjua z Buffala a útočníka Joela Armiu z Montrealu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Finska se radují z branky na Českých hrách v Ostravě.

Článek

Už na Českých hrách měli Finové v kádru 17 olympijských vítězů z Pekingu, teď k nim přibyl ještě útočník Hannes Björninen z Lahti, který v Ostravě chyběl kvůli zdravotním potížím. O nadcházející turnaj kvůli zranění přijde bek Niklas Friman z Hämeenlinny, který by se ale mohl před MS do týmu vrátit.

Dvaatřicetiletý Säteri odešel na konci sezony z Novosibirsku do zámoří. Původně podepsal smlouvu s Torontem, kde měl nahradit i zraněného Petra Mrázka, ale Maple Leafs jej museli zařadit na listinu volných hráčů, odkud si jej vybrala Arizona. Za Coyotes odchytal v konkurenci dalšího českého gólmana Karla Vejmelky šest zápasů. Na kontě měl devět utkání v NHL už z ročníku 2017/18 za Floridu.

O deset let mladší Jokiharju je mistrem světa z roku 2019. V NHL má na kontě za Chicago a Buffalo 213 utkání a 54 bodů za 10 branek a 44 asistencí.

Osmadvacetiletý Armia se těší na první velký mezinárodní turnaj. V NHL sehrál v základní části 396 utkání s bilancí 139 bodů (68+71). V play off zaznamenal ve 44 duelech 15 bodů (10+5) a loni si zahrál s Canadiens finále Stanleyova poháru proti Tampě Bay.

Nominaci doplnili také obránci Otto Leskinen s Mikaelem Seppäläm z mistrovské Tappary Tampere a útočník Markus Nurmi z týmu poraženého finalisty finské ligy TPS Turku. Mužstvo naopak opustili útočníci Valtteri Ojantakanen s Villem Petmanem ze SaiPy Lappeenranta, Eemil Erholtz z Ässätu Pori a obránce Arttu Pelli z Hämeenlinny.

Finy čeká v Tampere ve čtvrtek od 17:30 duel se Švýcarskem, které nahradilo na turnaji kvůli válečné agresi na Ukrajině vyloučené Rusko. O dva dny později změří ve Stockholmu síly s českou reprezentaci a v neděli na závěr nastoupí od 16:00 v severském derby proti domácímu Švédsku.

Nominace Finska na Beijer Hockey Games v Tampere a ve Stockholmu (5-.8. května)
Brankáři:
Niclas Westerholm (SaiPa Lappeenranta)
Jussi Olkinuora (Magnitogorsk/KHL)
Harri Säteri (Arizona/NHL)
Frans Tuohimaa (Nižněkamsk/KHL)
Obránci:
Otto Leskinen (Tappara Tampere)
Mikael Seppälä (Tappara Tampere)
Oliwer Kaski (Omsk/KHL)
Ville Pokka (Omsk/KHL)
Kalle Maalahti (SaiPa Lappeenranta)
Atte Ohtamaa (Kärpät Oulu)
Vili Saarijärvi (Lukko Rauma)
Juuso Hietanen (Ambri-Piotta/Švýc.)
Mikko Lehtonen (Petrohrad/KHL)
Henri Jokiharju (Buffalo/NHL)
Sami Vatanen (Ženeva/Švýc.)
Útočníci:
Miro Aaltonen (Podolsk/KHL)
Niko Ojamäki (Podolsk/KHL)
Teemu Hartikainen (Ufa/KHL)
Sakari Manninen (Ufa/KHL)
Toni Rajala (Biel-Bienne/Švýc.)
Jere Sallinen (Biel-Bienne/Švýc.)
Marko Anttila (Ilves Tampere)
Hannes Björninen (Pelicans Lahti)
Jere Innala (IFK Helsinky)
Saku Mäenalanen (Kärpät Oulu)
Markus Nenonen (Hämeenlinna)
Markus Nurmi (TPS Turku)
Petrus Palmu (Jukurit Mikkeli)
Joel Armia (Montreal/NHL)
Valtteri Filppula (Ženeva/Švýc.)
Juho Lammikko (Vancouver/NHL)
Harri Pesonen (Langnau/Švýc.)

Reklama

Související témata: