Hlavní obsah

Kanadu jsme porazili zaslouženě, to se nepovede každý den, liboval si král asistencí Šalé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mistrovství světa hokejistů do 18 let nasbíral Eduard Šalé už šest asistencí. Všechny v přesilové hře. Český útočník byl jedním z hlavních strůjců vítězství nad Kanadou 6:5 v prodloužení. Připsal si tři nahrávky a v závěru také klíčový vyrovnávací gól na 5:5, kterým prolomil střelecké trápení na turnaji.

Foto: Ronald Hansel/Juniorský hokej

Eduard Šalé se proti Kanadě blýskl třemi asistencemi.

Článek
Fotogalerie

Landshut (od našeho zpravodaje) - Sedmnáctiletý forvard brněnské Komety dostává v týmu kouče Jakuba Petra hlavní roli v přesilových hrách. Právě on servíruje nejvíc puků snajprovi Jiřímu Kulichovi, který se na turnaji prosadil už šestkrát. „Jirka je střelec. Na přesilovku máme několik signálů a sedli jsme si. Když mu nahraju, většinou se můžeme radovat," usmíval se.

A Šalé má na kontě už šest asistencí. Stejně jako proti Německu, kdy rovněž nasbíral tři přihrávky v početních výhodách, opět dirigoval české přesilovky. Dvě a půl minuty před koncem se navíc sám trefil. „Střelecky se mi nedařilo, konečně jsem to prolomil. Po chybě Kanady v rozehrávce mi Jirka přihrál a jen jsem do puku plácl. Propadlo to gólmanovi mezi betony," popisoval křídelník.

Sám dokonce mohl utkání rozseknout sekundu před koncem, když z úhlu trefil brankovou konstrukci. „Vyjížděl jsem zpoza branky a viděl jsem, že jsem tam sám. Zkusil jsem vypálit na první tyčku. Kdybych to trefil o kousek jinak, tak to asi bude gól," říkal.

Foto: Česká hokejová reprezentace

Kapitán českého týmu Jiří Kulich zaznamenal v utkání proti Kanadě hattrick.

Mrzet ho to ale nemuselo. V prodloužení totiž rozhodl třetím gólem v zápase Šalého parťák z elitního útoku Jiří Kulich a Češi se mohli radovat. „Paráda. Výhra nad Kanadou se nepovede každý den. Předvedli jsme dobrý výkon a vyhráli jsme zaslouženě," mínil brněnský rodák.

Oproti utkání se Spojenými státy, kdy čeští mladíci odpadli ve druhé třetině, se tentokrát udrželi po celý duel. „Do zápasu jsme vstoupili s respektem ke Kanadě. Udělali jsme několik chyb, které soupeř potrestal, ale jinak jsme plnili pokyny. Byli jsme lepším týmem," pochvaloval si Šalé.

Národní tým se díky výhře nemusí na čtvrteční čtvrtfinále stěhovat do 135 kilometrů vzdáleného Kaufbeurenu. „Je to jen plus. V Landshutu už máme svůj komfort," vysvětlil druhý nejproduktivnější hráč českého týmu na turnaji. „Teď se ale musíme nachystat na další zápas, ten rozhodne o všem," uzavřel Šalé.

Reklama

Související témata: