Hlavní obsah

Kouč Norů po šokující výhře nad Kanadou zuřil: Vítězství nám chtěli ukrást

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovedl norský hokejový tým na MS k jednomu z největších vítězství za poslední dekády, přesto byl ale kouč Seveřanů Tobias Johansson po pondělním senzačním triumfu nad Kanadou 3:2 po samostatných pořádně naštvaný. „Snažili se nám vítězství ukrást,“ rozčiloval se v pozápasovém rozhovoru pro Viaplay.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Norsko - KanadaVideo: Česká televize

 
Článek

Norové se naposledy radovali z výhry nad Kanadou v roce 2000, teď si po 23 letech mohli vychutnávat triumf nad hokejovou velmocí znovu. Seveřané sice už před zápasem měli jistotu, že do čtvrtfinále MS nemohou postoupit, přesto se jim ospale působícího favorita podařilo dokonale zaskočit.

A byli velmi blízko toho, aby slavili výhru už po normální hrací době, jenže v čase 59:48 srovnal při risku Kanady bez brankáře Lawson Crouse a poslal zápas do prodloužení.

PŘÍKLEP EXTRA K HOKEJOVÉMU MS
Redakce Sport.cz nabídne fanouškům během hokejového mistrovství světa pravidelná studia před zápasy českého týmu. Ve studiu bude s moderátorem diskutovat o daném utkání vybraný expert z řad hokejových osobností a redaktor Sport.cz. Studio Příklep extra bude začínat vždy padesát minut před úvodním vhazováním, debatovat se bude o přestávkách i po skončení utkání.

V tu chvíli kouč Johansson na střídačce už nějakou chvíli běsnil. Zřejmě cítil křivdu, protože měl za to, že při předchozím buly v obranném pásmu Norů odpálil puk na norskou střídačku Kanaďan Cody Glass. (v sestřihu zhruba v čase 5:23)

Následné buly, které předcházelo gólové akci Kanady, se tak mělo podle něj odehrát mimo obranné pásmo Norska. Jenže vhazovalo se znovu po levici gólmana Jonase Arntzena a zámořský tým z následného tlaku srovnal.

Co říkají pravidla?
Podle inovace pravidel z roku 2021 se spíše zdá, že místo pro vhazování v závěru zápasu Kanada - Norsko vybrali rozhodčí správně. V pravidle 85.1. stojí: "Pokud je puk zahrán mimo hrací plochu přímo z vhazování, bez ohledu na to, který hráč se ho naposledy dotkl, vhazování se bude opakovat na stejném bodě pro vhazování a žádnému týmu nebude uložen trest za zdržování hry."

Kouče také naštvalo, že sudí v závěru přehlédli podražení na Johannese Johannesena.

Foto: Roman Koksarov, ČTK/AP

Nor Andreas Martinsen (vlevo) a jeho spoluhráč Mathias Trettenes se radují z gólu proti Kanadě.

„Abych byl upřímný, jsem pořád hodně vytočený z rozhodčích. Snažili se nás dnes okrást o výhru. My jsme ale ukázali mentální sílu a splnili jsme herní plán na sto procent. Ukázali jsme, že se můžeme měřit s kýmkoliv," uvedl Johansson.

Situace se hojně řešila i ve studiu švédské televize SVT. „Ten Kanaďan napálil puk z buly na norskou střídačku. Vhazovat se tak potom mělo logicky mimo obranného pásma Norů," komentoval situaci televizní expert a někdejší vynikající švédský reprezentant Hakan Loob.

„Teď (Norové) na střídačce běsní. A já je naprosto chápu, že jsou naštvaní," dodal Loob.

Kanada se den po nečekané porážce s Norskem utká o konečnou druhou příčku ve skupině s Českou republikou.

Reklama