Hlavní obsah

Rozjařená premiérka s vínem v ruce nadchla Finsko. Seveřané se pustili do divokých oslav

Finsko si prožilo mimořádně euforickou noc. Bujaré veselí odstartoval gól v prodloužení finále hokejového MS Sakari Manninen, který rozhodl o výhře nad Kanadou 4:3. Neslavilo se pochopitelně jen v dějišti mistrovství v Tampere, ale i v hlavním městě v Helsinkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih finálového zápasu Finsko - KanadaVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Hvězdou nedělního večera se nestali nejen hokejisté Suomi, ale i premiérka země Sanna Marinová. 36letá sociální demokratka v dresu národního týmu potěšila lid své země spontánními emocemi na tribuně stadionu v Tamperre.

Fotka její usměvavé tváře s vítězným gestem a sklenkou vína v ruce se stala na severu Evropy hitem.

„Tohle je 36 letá finská premiérka Sanna Marinová, která prožívá nejlepší chvíle svého života," komentoval kanadský reportér John Rodenburg dění ve VIPce.

Pro političku šlo jistě o vítané uvolnění, protože v posledních týdnech řeší historickou proměnu své země, která se rozhodla vystoupit z letité neutrality a hlásí se o vstup do NATO. Minulý týden mimo jiné navštívila válkou zničenou Ukrajinu, včetně míst, kde Rusové páchali masakry civilistů.

Davy finských hokejových fanoušků se sešly v neděli večer na Tržním náměstí v Helsinkách ještě Manninenovým vítězným gólem. Náměstí, které je tradičně centrem oslav finských hokejových úspěchů, pak zaplavily tisíce dalších lidí, napsal finský list Hufvudstadsbladet.

"V noci na dnešek jako by všechny myšlenky na více než dva roky trvající pandemii odfoukl vlahý západní vítr... Bouchaly ohňostroje, nepřetržitě houkaly klaksony aut a z reproduktorů zněly oslavné písně. Z tramvajových a autobusových zastávek se staly prolézačky a desítky lidí vyšplhaly i na střechu známé restaurace Kappeli," uvedl deník Hufvudstadsbladet.

Úřady v průběhu neděle nechaly postavit plot z překližky kolem 100 let staré kašny se sochou mořské panny, která stojí uprostřed Tržního náměstí. Chtěly tím zabránit hokejovým fanouškům, aby na křehkou sochu lezli. Asi hodinu po půlnoci místního času ale dva metry vysoké desky tlak nevydržely. Jakmile plot spadl, bylo v kašně plno a mořská panna, známá pod názvem Havis Amanda, dostala hokejový dres.

Ráno v kašně plavala spousta lahví a sklenic, takže voda z ní byla vypuštěna. Socha, která je součástí sbírky Helsinského muzea umění a podle finského tisku čeká na rekonstrukci, ale podle prvních zpráv žádné škody neutrpěla.

Reklama

Související témata: