Hlavní obsah

Slováci se před MS dočkali ostré kritiky: Nečekejte obdiv, že děláte správnou věc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrá slova, tvrdý zásah slovenské reality. Finský expert Elmo Aittola, který své jméno na čas spojil s hokejem u našich sousedů, se na přání tamních médií probral před MS nominací, v níž podobně jako u dalších týmů nedošlo na zařazení zástupců z KHL.

Foto: TASR, Profimedia.cz

Elmo Aittola vpravo nahoře na snímku z loňska coby asistent trénera Spišské Nové Vsi, uprostred tréner Miro Mosnár, vľavo další asistent Robert Spišák.

Článek

"Slováci mají tým, který ve srovnání s dalšími nejvíce ovlivnilo rozhodnutí týkající se zákazu reprezentovat pro hráče působící v KHL," cituje pravda.sk Aittolu, který slovenský hokej zná velmi dobře. Dva roky působil v extraligových klubech v Michalovcích a Spišské Nové Vsi. V kontaktu zůstal s více hráči i funkcionáři.

Ví i to, že se účast zástupců z KHL se na Slovensku dlouho probírala, až došlo na záporné stanovisko.

„S takovým postojem můžeme sympatizovat nebo mu zatleskat," poznamenal dále Aittola, nicméně jedním dechem připomněl, že to nabízí i druhý pohled. „Nikdo nemůže čekat obdiv za to, že děláte správnou věc," pokračuje čtyřicetiletý finský expert.

Kdo vyhraje MS? Kdo je černý kůň? A jak dopadnou Češi? Řešíme v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Přitom právě Finsko i některé další země se s touhle otázkou vypořádali rychle a nekompromisně: Z KHL nemá nikdo na MS nárok. Ale na rozdíl od Slováků zůstalo třeba Finů v Rusku mnohem méně.

Nejmarkantněji se stopka pro hráče z KHL ve slovenském týmu projevuje na brankářském postu. Podle Fina by kdokoli z tria Patrik Rybár, Adam Húska či Július Hudáček, které chytá v Rusku, mohl být jedničkou Slováků na MS.

Ale vše je jinak. Kouč Craig Ramsay se musí spoléhat na gólmany z extraligy, kteří mají s mezinárodním hokejem mizivé zkušenosti. A čelí mnohdy až demonstrativním projevům nedůvěry.

Ani Fin z nich není nadšený. „Dominik Riečický podával vždy skvělé výkony, když nebyl pod velkým tlakem. Nemyslím si ale, že by zvládl pozici jedničky na MS," hodnotí na pravda.sk brankáře z Košic.

Útočník Jiří Smejkal přišel na tréninku o zubyVideo: Jan Škvor/Foto: ČTK David Taneček, Sport.cz

„Samuel Hlavaj je mladý a spíš mi na něj sedí pozice trojky," připojuje pohled na gólmana Slovanu, z něhož pro příští sezonu zamíří do Plzně.

Třetím do party je Stanislav Škorvánek z Michalovců. „Ten mi z toho vychází jako jasná jednička, protože odchytal nejvíce zápasů během sezóny a v play off měl výbornou formu," vyzdvihuje Aittola poslední slovenskou možnost na obsazení klíčového postu.

Slováci měli v minulé sezoně KHL vedle tria brankářů také obránce Michala Čajkovského a Christiána Jaroše i útočníky Michala Krištofa, Tomáše Jurča a Adama Lišku. Rozhodnutí o jejich neúčasti na MS padlo definitivně na konci března.

Reklama