Hlavní obsah

Simon přiletěl hrát i bez smlouvy, přestože ho agent varoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když mu v NHL skončila roční dvoucestná smlouva a musí naléhavě řešit příští angažmá, přijal 27letý útočník Dominik Simon reprezentační pozvánku. „Nechtěl jsem odmítnout, přestože mě agent upozorňoval na rizika. Hráč bez kontraktu se většinou snaží zůstat zdravý, ale pro mě je šampionát opravdu velikou výzvou,“ připouští hokejista, který letošní sezonu v zámoří dokončil sedmnácti zápasy v dresu Anaheimu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočník Dominik Simon na tréninku české reprezentace v dějišti MS.

Článek

Tampere (od našeho zpravodaje) - Na MS přijel také jeho spoluhráč z klubu Max Comtois, jediný z Kanaďanů, který byl u loňského zlata v Rize. Už ve skupině v Tampere Simon podstoupí vzájemný souboj s Vinnim Lettierim, jenž reprezentuje USA. „Bavili jsme se společně o mistrovství, ale nešlo o žádné hecování ve stylu, že kdo dopadne lépe, bude králem kabiny," říká Simon, jenž si počká, jestli přijde kvalifikační nabídka od Ducks, k nimž se stěhoval koncem března z Pittsburghu.

V Anaheimu by zůstal

Jinak se v červenci může stát nechráněným volným hráčem. „Agent má za úkol sondovat momentální pozici na trhu. Vůbec bych se ale nebránil pokračování angažmá v Anaheimu. Dostával jsem tam hned výrazný prostor na ledě, v kabině byla dobrá parta, celé mi to přišlo fajn," prozrazuje Simon, jemuž se líbilo i místní počasí. „Mraky jsou tam jen pár dní v roce, jinak neustále slunečno," tvrdí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trénink české hokejové reprezentace před startem mistrovství světa v Tampere.

V Pittsburghu přitom nastupoval v jednom útoku i s hvězdným Crosbym. „Žádné náznaky výměny předtím nebyly, přišla překvapivě. Penguins ale hodně stáli o Rakella, stál jsem se jen součástí trejdu," říká hráč, jenž v zámořské lize odehrál 268 utkání.

V edle dvou zmíněných celků oblékal i dres Calgary. „Největší kus hokejového srdce jsem nechal asi v Pittsburghu, dodnes udržuju kontakt se spoustou lidí od Penguins. Vážím si dobrých vztahů, které jsem tam navázal," dodává Simon, která je na MS potřetí v kariéře.

Led v Tampere se zlepšil

„Zatím to na mě turnajovou atmosférou v Tampere moc nedýchlo, asi jsme přijeli ve středu ještě brzo a práce tady teprve finišovaly. Každým dnem se ten správný pocit ze šampionátu přibližuje," naznačuje a už se dívá vstřícněji i na kvalitu ledu v Nokia Areně. „Myslím, že už je přece jen o trochu lepší, skluznější a nedělá se ani tolik sněhu. Nebo je to možná i tím, že jsme si taky trošku přivykli," říká Simon.

„Hala je jinak moc hezká, veliká, tak uvidíme, kolik lidí se přijde podívat. Snad na sobotní zápas s Brity dorazí ve slušném počtu i nějací čeští fanoušci," doufá Simon, jenž na předchozích šampionátech v Praze i Bratislavě zažil takřka domácí atmosféru.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nokia Arena v Tampere hostí letošní MS.

„Podpora z hlediště určitě sehraje svou roli, ale hala sama o sobě vypadá opravdu hezky. Až tady nastoupí Colorado a Columbus, bude to důstojné prostředí pro zápas NHL," připomíná do Tampere na začátek listopadu naplánovaný duel zámořské ligy.

Třetí účast na mistrovství

Simon byl na šampionátech u čtvrtých míst z Prahy 2015 i Bratislavy 2019, letos věří konečně v medailový úspěch Česka. „Reprezentace je pro mě nejvíc. Nároďák mám v srdci hodně vysoko, beru ho jako odměnu a těším se na každý zápas," tvrdí Simon, jehož předností je univerzálnost. Může hrát středního útočníka i křídlo.

Letos dostal místo v sestavě vedle extřinecké dvojice Stránský, Špaček. „Oba kluci na sebe hodně slyší. Já se snažím být na ledě přizpůsobivý, už jsem několikrát úplně měnil roli, ale s Matějem a Michaelem jsem si na sebe zvykli docela rychle," vykládá pražský rodák Simon.

Systém praktikovaný finským koučem Jalonenem se mu zdá optimální. „Má svůj plán promakaný do detailů. Jak už hraju několik let hraju v zámoří, angličtina v kabině je pro mě úplně přirozená. Žádné problémy s komunikací nejsou," přibližuje Simon.

Čeští hokejisté odletěli na MS. Rád bych ještě zažil nějaký úspěch, přeje si kapitánVideo: Sport.cz

Při premiéře benjamínkem

Při premiéře na šampionátu před sedmi lety byl překvapením nominace a benjamínkem týmu. „Byl jsem ještě hodně mladý, ale kluci mě skvěle vzali mezi sebe a dělali mi to o hodně lehčí. Tam jsem si fakt mohl jen hrát, bez větší tíhy odpovědnosti," vzpomíná.

V Bratislavě tvořil nejúdernější českou formaci s Frolíkem a Voráčkem, solidnímu výkonu chyběla už jenom medailová tečka. „Tehdy jsem si říkal, že to snad vyjde příště. A to je teď, i proto od sebe očekávám co nejlepší výkon, který pomůže týmu," tvrdí Simon.

PŘÍKLEP EXTRA na Sport.cz
Před a po zápasech českého týmu a také o přestávkách mezi třetinami bude vysílat v přímém přenosu hokejové studio redakce Sport.cz. Nenechte si ujít sestřihy, postřehy přímo z Finska, názory známých expertů a další zajímavosti na našem webu.

Zůstávají mu víceméně pozitivní vzpomínky. Jen má pocit, že při obou turnajích semifinálové porážky s Kanadou vzaly českému týmu trochu vítr z plachet. „Poučení z toho nějaké plyne, tak snad si tím pro letošní rok pomůžeme," doufá Simon.

Reklama

Související témata: