Hlavní obsah

Smutní Lotyši? Vůbec, nemohli jsme hrát lépe, hlásí Čukste po statečném boji s Kanadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet minut chybělo k další senzaci. Lotyšští hokejisté v semifinále mistrovství světa proti Kanadě dvakrát vedli, ale favorit ve třetí třetině skóre otočil a zvítězil 4:2. Tým z malé pobaltské země, která se na vrcholné akci probojovala poprvé do elitní čtyřky, se však nemá za co stydět. Předvedl další ohromně bojovný výkon, což si pochvaluje i obránce třineckých Ocelářů Karlis Čukste.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Kanada - LotyšskoVideo: Česká televize

 
Článek

Z příběhu lotyšského outsidera až mrazí. Domácí tým v základní skupině v Rize nejprve schytal debakl od Kanady 0:6, pak prohrál zásadní boj se Slovenskem a šance na postup klesnuly na minimum.

Jenže Lotyši se neskutečně zvedli, zbylých pět zápasů vyhráli a ve čtvrtfinále šokovali Švédy.

Jaká škoda pro ně je, že turnaj nevrcholí v Rize, ale ve Finsku. V Lotyšsku však odstartovala vlna národní hrdosti a po historickém postupu tisíce fanoušků zaplavily ulice a Nokia Arenu v Tampere. Hráči se tak znovu mohli spolehnout na bouřlivou „domácí" kulisu a od začátku Kanadu nepříjemně kousali.

„Nemáme se za co stydět, nemohli jsme hrát lépe," vykládal v rozhovoru pro ČT sport Karlis Čukste. Lotyšskou euforii odstartoval v 9. minutě dorážející Ločmelis. Devatenáctiletý forvard nastupující jen ve švédské juniorce otevřel skóre i proti Švédům a hned o dva dny později prožil další zářivý moment své krátké kariéry.

„Věděli jsme, že to bude jiný zápas než ve skupině. Lotyši mají výborný tým, hodně do vás jdou. Mají skvělého gólmana," oceňoval soupeře v televizním rozhovoru kanadský útočník Scott Laughton.

Javorové listy měly velké problémy vytvořit si soustavnější tlak a velké šance. Když už srovnal ve 36. minutě Blais, hned přišla odpověď po krásné akci Balcerse. Kanadu ale spasilo vyrovnání hned po druhé přestávce z hole Quinna, jenž zpoza branky zakončil o masku jinak skvělého Šilovse. „Tahle trefa pro nás byla ohromně důležitá," připustil Laughton.

Gól nastartoval kanadský obrat, nádhernou individuální akcí rozhodl první trefou na turnaji 18letý Adam Fantilli. A do prázdné branky se poté trefil právě Laughton. „Našli jsme cestu na obrat ve třetí třetině, ale Lotyši si zaslouží kredit. Hráli fakt dobře a aktivně," chválil asistent kapitána.

Lotyšsko nebylo od překvapení daleko, ale Čukste hned zvládl hodit zklamání za hlavu. „Nejsme smutní, protože víme, že jsme dali do zápasu úplně všechno. Ale je to hokej, někdo vždycky musí prohrát. Bohužel jsme neproměnili nějaké šance. Ale tak to holt je. Jedeme dál. Snad se budeme radovat zítra," připomněl třinecký bek fakt, že šance na premiérovou medaili pro zemi s necelými dvěma miliony obyvateli stále žije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih čtvrtfinále MS Švédsko - LotyšskoVideo: Česká televize

V neděli od 14:20 totiž Lotyši vyzvou v souboji o bronz poraženého ze souboje USA s Německem. „Bude to těžký zápas. Musíme se na něj připravit a hrát na sto procent stejně jako teď. Nepochybuju, že to zvládneme," prohlásil s úsměvem Čukste.

Naopak Kanada je počtvrté v řadě ve finále. „Tam jsme mířili celý turnaj. Jsem nadšený. Máme skvělou partu a chceme pro zlato," zavelel Laughton.

Reklama